Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΕΗ;


Καλούμε την Δικαιοσύνη να επέμβει άμεσα στη ΔΕΗ, ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για το τι ακριβώς συμβαίνει στον ημι-Δημόσιο αυτό Οργανισμό. Η ΔΕΗ η οποία κατάφερε, παρότι μονοπώλιο, να έχει 7,5 δις χρέος, προσπαθεί να λάβει δάνειο 130 εκατ. ευρώ.



 Έγραψε σχετικά το Capital.gr

Αίτηση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέβαλε η ΔΕΗ για δάνειο ύψους 130 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

"Είναι τριετές δάνειο 130 εκατ. ευρώ", δήλωσε στο πρακτορείο ο ένας από τους δύο αξιωματούχους.

Το πρακτορείο σημειώνει στο δημοσίευμα του ότι οι εταιρείες ενέργειας στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν μεγάλες πιέσεις στη χρηματοδότηση τους ως αποτέλεσμα της κρίσης χρέους, ενώ υπάρχουν φόβοι για διακοπές ρεύματος στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους από το εξωτερικό.

Η διοίκηση της ΔΕΗ κληθείσα να σχολιάσει το δημοσίευμα δήλωσε ..στο Capital.gr "ουδέν σχόλιο".

Πηγή: www.capital.gr

Είναι η ίδια επιχείρηση η οποία πολύ πρόσφατα προκήρυξε διαγωνισμό για να μοιράσει εκατομμύρια ευρώ σε διαφήμιση από αυτά που δεν έχει! Τι να διαφημίσει η ΔΕΗ. Το ρεύμα; Κι όμως. Σε τέτοιο ξιπασμένο κράτος ζούμε. Καλούμε την Δικαιοσύνη να επέμβει άμεσα μια και έχει προηγηθεί το πόρισμα Ρακιντζή για τις λοβιτούρες της Διοίκησης της εταιρείας και των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών. Καλούμε την Δικαιοσύνη να επέμβει για να μάθουμε επιτέλους τι συμβαίνει με την ΔΕΗ και την Αλουμίνιον Α.Ε. του Ομίλου Μυτιληναίου. Ποιος οφείλει σε ποιον. Να ξεκαθαρισθεί επιτέλους αυτό το σκοτεινό Ελντοράντο της ενέργειας.


Ιδού η επίθεση της ΔΕΗ σε Μυτιληναίο και ΡΑΕ

Ευθεία επίθεση στον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο από την ΔΕΗ με αφορμή την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που δεν ξεφεύγει από την σκληρή κριτική. Παράλληλα γίνεται λόγος πως την ίδια ώρα ο όμιλος έχει οφειλές 110 εκατ ευρώ μαζί με τόκους και ληξιπρόθεσμες. Η σφοδρή επίθεση συνεχίζεται καθώς η ΡΑΕ όρισε στα 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα την προσωρινή τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας προς την εταιρεία «Αλουμίνιον Α.Ε.» του Ομίλου Μυτιληναίου. Κάτι τέτοιο φέρνει την ΔΕΗ σε δυσχερή θέση και κλείνει τονίζοντας πως ο όμιλος έχει πάρει απαλλαγή από τους έκτακτους φόρους (χαράτσι) για 1.100 σπίτια και ακίνητα του ομίλου, αφήνοντας σαφείς αιχμές για πολιτικές παρεμβάσεις.



Σε ανακοίνωση η ΔΕΗ τονίζει επίσης:

Είναι γνωστό, ότι η «ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή ενέργειας», με την λειτουργία της όχι μόνο δεν εκτελεί τα καθήκοντά της ανεπηρέαστα, αλλά αποτελεί το πλέον αβανταδόρικο όργανο υπέρ των Ιδιωτικών συμφερόντων.
Πιο συγκεκριμένα,
Η απόφαση της Ρ.Α.Ε. να κάνει δεκτό το αίτημά της «Αλουμίνιον της Ελλάδας», - είχε προηγηθεί για την χαλυβουργία - για προσωρινή τιμολόγηση του Ηλεκτρικού ρεύματος στα  42€/MWh από τα 82€/MWh που είναι σήμερα μέχρι την οριστική διαιτησία, αποκαλύπτεται περίτρανα ο ρόλος της και το παιχνίδι που παίζει με σημαδεμένη τράπουλα υπέρ της Αλουμίνιον της Ελλάδας, συμφερόντων Μυτιληναίου.
Μια τέτοια απόφαση, αποτελεί προνομιακή τιμή διάθεσης της Η.Ε. στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι μια τέτοια τιμή απέχει κατά πολύ από το μέσο ανταγωνιστικό κόστος της ΔΕΗ (72,71 € την MWh), όπου «ω του θαύματος», η ΡΑΕ έχει εγκρίνει.
Η απόφαση ανατρέπει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο η ίδια η ΡΑΕ έχει θεσπίσει, ενώ ανερυθρίαστα εγκαινιάζει νέο καθεστώς στην προοπτική να θησαυρίζουν οι βιομηχανίες και να χρεοκοπήσει η ΔΕΗ.
Πρόκειται για τα γνωστά εγκλήματα που έχει κάνει διαχρονικά αυτή η ανεξάρτητη αρχή σε βάρος της ΔΕΗ, ενώ δεν διστάζει να δείξει την εύνοιά της, στο γνωστό επιχειρηματία τόσο στην περίπτωση αυτή, αλλά και στον αποχαρακτηρισμό της άδειας του Αλουμινίου της Ελλάδος από αυτοπαραγωγό σε συμπαραγωγό.

Γιατί δεν παίρνει άραγε τέτοιες ρηξικέλευθες αποφάσεις για τα γνωστά χρέη που οφείλει – πάνω από 80 εκατ. – στη ΔΕΗ, παρά τους διακανονισμούς του που έκαναν και παρά το κούρεμα που του έγινε στα χρέη, όπου με αυταρχισμό ο ίδιος ο επιχειρηματίας επέβαλε έχοντας την εύνοια της Ρ.Α.Ε. και του αρμόδιου υπουργείου;

Γιατί άραγε ο κύριος Παπακωνσταντίνου, όταν ήταν υπουργός περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, έκανε φωτογραφική διάταξη σε νόμο η οποία δίνει το δικαίωμα στο Αλουμίνιο της Ελλάδος να πουλά Η.Ε. όλες τις ώρες στο ηλεκτρικό σύστημα και να αποπληρώνεται ως Α.Π.Ε., επειδή παράγει ηλεκτρισμό και θερμότητα (ΣΗΘΥΑ);
Άραγε η ΔΕΗ, δεν μπορεί να χαρακτηρίσει τέτοιες μονάδες που παράγουν τα ίδια αγαθά;
Καλούμε την ευνομούμενη πολιτεία που υπηρετεί τους νόμους, να παρέμβει στην προκλητική απόφαση της Ρ.Α.Ε., πριν χρεοκοπήσουν την ΔΕΗ, οι «ακηδεμόνευτοι λειτουργοί» και οι κρατικοδίαιτοι ιδιώτες παραγωγοί.  
Δηλώνουμε ότι το Σ.Κ. δεν θα ανεχθεί τέτοια εγκλήματα που διαπράττουν οργανωμένα συμφέροντα  που δρουν στην ενέργεια και λυμαίνονται την ΔΕΗ και τους καταναλωτές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: