Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Οι Δελφοί σε κίνδυνο

4) Φταίει για όλα το Δελφικό Τοπίο; Μελετώντας το ΦΕΚ του 1981.


Πόσες πιθανότητες έχει να επιβιώσει ο ασθενής εάν ο χειρουργός τον ανοίξει , διενεργήσει πλημμελή  επέμβαση και στην συνέχεια δεν τον ράψει; 


Υπάρχει μία μερίδα πολιτών που  επικαλείται ότι για τον οικονομικό και πληθυσμιακό μαρασμό της περιοχής    φταίνε οι περιορισμοί προστασίας του Δελφικού Τοπίου. 

Εάν το πνεύμα και το γράμμα της απόφασης της Πολιτείας για το Δελφικό Τοπίο εφαρμόστηκε και απέτυχε, τότε φταίει  ο θεσμός. Εάν όμως κάποιοι , κατά λάθος ή εσκεμμένα,  υπονόμευσαν το  Δελφικό Τοπίο αφήνοντάς το  ανολοκλήρωτο  επί τριάντα εννέα ολόκληρα χρόνια, τότε σίγουρα δεν φταίει  αυτό , αλλά αυτοί οι κάποιοι…


ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΦΕΚ ΤΟΥ 1981 ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ (ΦΕΚ 551Β/15-9-1981) 

(η πλήρη σελίδα  στο τέλος)





«Γνωρίζοντας:  

……………………….

γ)Την μοναδικότητα της ευρύτερης περιοχής των Δελφών, ως αρχαιολογικού χώρου και ως φυσικό τοπίο, τόσο στον Ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο.    ………………………

ζ)Το γεγονός ότι η προστασία της ευρύτερης περιοχής των Δελφών πρέπει να συνδυαστεί με την λήψη των μέτρων εκείνων που απαιτούνται για την αναγκαία οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής …., αποφασίζει: 

     1.Κηρύσσει την ευρύτερη περιοχή Δελφών , όπως οριοθετείται στο συνημμένο χάρτη ως προστατευτέα.»


Σε  αυτό το σημείο   γίνεται σαφές από τον συνημμένο χάρτη του ΦΕΚ  ποιο είναι   το Δελφικό Τοπίο.  Όπως έχει ήδη αναλυθεί, ο καθορισμός των ορίων έχει γίνει ορθολογικά καλύπτοντας την ελάχιστη δυνατή έκταση  εφαρμόζοντας τα  διεθνώς   αυτονόητα. 





Μέχρι αυτό το σημείο,  έχει γίνει επίσης  σαφές ότι βασική προϋπόθεση για την  προστασία της  περιοχής είναι η λήψη των μέτρων εκείνων που απαιτούνται για την αναγκαία οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής. Με στόχο οι Δελφοί να καταλήξουν σαν τις υψίστου κάλλους προστατευόμενες περιοχές των ευρωπαϊκών χωρών που όλοι θαυμάζουν και ζηλεύουν.  

Η απόφαση συνεχίζει αναθέτοντας στους υπουργούς μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας που υπογράφουν το ΦΕΚ (δέκα υπουργοί !) συγκεκριμένο έργο προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.  


Με την υλοποίηση αυτών των εργασιών θα έχουμε:

-Ένα «Τοπίο» (γεωγραφική έκταση συγκεκριμένων προδιαγραφών)  ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού κάλους  σε διεθνές επίπεδο που πληροί  τις προδιαγραφές  για ιδιαίτερη ανάδειξη και ανάπτυξη και προβλέπεται:

Α. Αποκατάσταση  όποιων παλιών πληγών στο  «Τοπίο» από ανθρώπινες δραστηριότητες , 

Β. Ανάδειξη και προστασία των ιδιαίτερων στοιχείων του με εκπόνηση και εφαρμογή μελετών και αυστηρών όρων &

Γ. Εξασφάλιση με το Χωροταξικό των Δελφών του  παραγωγικού μοντέλου που έχει προτεραιότητα στην περιοχή ώστε να αποτελεί νομικά ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον για σοβαρούς επενδυτές.   


Τι έχει υλοποιηθεί από όλα αυτά μέχρι σήμερα (αναλυτικά για να λυθούν όλες οι απορίες):



Α. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΛΗΓΩΝ 

              Παρ. 3.1. Δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση και εκκρεμούν σίγουρα έργα   αποκατάστασης των πληγών από τα δημόσια έργα , δρόμους και  από το έργο του Μόρνου. 

             Παρ.3.3. Δεν έχει γίνει καμία αποκατάσταση σε περιοχές όπου έγιναν ή συνεχίζονται οι μεταλλευτικές ή λατομικές δραστηριότητες. Εκκρεμεί για αρχή τουλάχιστον η αποκατάσταση των πληγών αυτών στα πολύ κεντρικά σημεία όπως:

-το νταμάρι στο «πέταλο» του αρχαίου ιππόδρομου των Δελφών, 

-το νταμάρι στην στροφή Κακανού στο σταυροδρόμι της Εθνικής οδού Ιτέας Άμφισσας με τον δρόμο των Δελφών που είναι ορατό ακόμα και από τους Δελφούς,

-τα δύο επιφανειακά κοιτάσματα βωξίτη στην Καμιώτισσα στον παραλιακό δρόμο,

-οι εγκαταστάσεις βωξίτη  στο κεντρικότερη από κάθε άποψη περιοχή του Δελφικού Τοπίου δίπλα στο λιμάνι των Δελφών στην Ιτέα, στον όρμο "Λαρνάκι" και στην παλιά σκάλα φόρτωσης βωξίτη "Σκαλιστήρη".   

            Παρ.3.8. Τα παροπλισμένα πλοία απομακρύνθηκαν από τον Κρισσαίο Κόλπο (κόλπος  Ιτέας σύμφωνα με το χάρτη του ΦΕΚ). Το τελευταίο έφυγε το 1985. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη απαντά σε όσους δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί  ασχημαίνει το τοπίο με παροπλισμένα φορτηγά πλοία, ή τι σχέση έχει το Δελφικό Τοπίο με την θάλασσα και την θέα προς την θάλασσα (όσοι επιμένουν μπορούν να διαβάσουν και την έκθεση του ICOMOS του 1987  για τους Δελφούς).



Β.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

           Παρ.2.  «… απαγόρευση κάθε επιβλαβούς   δραστηριότητας»   στο σύνολο του Τοπίου.  Δεν επικαιροποιήθηκε ποτέ η εντολή αυτή μέχρι σήμερα με κάποια  νέα απόφαση. Αντίθετα παραβλέποντας την ισχύ του συγκεκριμένου ΦΕΚ αλλά και άλλων διατάξεων της αρχαιολογικής και γενικής  νομοθεσίας έχει επιτραπεί:

- η παραμονή και επέκταση των εγκαταστάσεων βωξίτη στην καρδιά του Δελφικού Τοπίου δίπλα στο λιμάνι των Δελφών στην Ιτέα,

- η κατασκευή  εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων  εντός του Δελφικού Τοπίου στο Γαλαξίδι- Πέντε Όρια και στην χερσόνησο της Δεσφίνας.

- η κατασκευή  ιχθυοκαλλιεργειών στο Γαλαξίδι. 

Ιδιαίτερα αυτά του Γαλαξιδιού φαίνονται ακόμα και από τους Δελφούς.  

          Παρ.2 «…ο καθορισμός ζωνών, …,  μέσα στις οποίες  θα είναι δυνατόν να ισχύσει ειδικό προστατευτικό καθεστώς» . 

Το 1985 υλοποιήθηκε αυτή η εντολή με τον καθορισμό των γνωστών ζωνών Α και Β. 

Ο συνδυασμός :

-της μη συνολικής εφαρμογής των προβλεπόμενων αποφάσεων  για το Δελφικό Τοπίο,  με   -τους περιορισμούς   στην Ζώνη Β,  

κρίθηκε εκ του αποτελέσματος προβληματικός επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στους όρους προστασίας της ζώνης Β.  Από το 2007 συζητείται  η αλλαγή των όρων στην ζώνη Β αλλά το 2020 δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.  

        Παρ.3.2. Δεν έχει ληφθεί καμία ιδιαίτερη απόφαση για την προστασία του φυσικού Τοπίου και του παραδοσιακού χαρακτήρα της περιοχής γενικά. 

        Παρ.3.4.Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την απαγόρευση επιφανειακών μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Αντιδράσεις πολιτών απέτρεψαν εντός ζώνης Β:

-επιφανειακή εξόρυξη στην Ιτέα το 2006, 

-επέκταση των επιφανειακών εγκαταστάσεων βωξίτη  στην παλαιά σκάλα "Σκαλιστήρη" σε έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων στην καρδιά του Δελφικού τοπίου στο παραλιακό μέτωπο απέναντι από το λιμάνι.  

         Παρ.3.5.Δεν ολοκληρώθηκε και δεν εφαρμόστηκε ποτέ η τότε (1981) μελέτη   προστασίας και διατηρήσεως του φυσικού περιβάλλοντος του Δελφικού Τοπίου. Η μελέτη θάφτηκε. 

         Παρ.3.6. Δεν ελήφθησαν ποτέ αυστηροί όροι προστασίας του περιβάλλοντος από αέρια και υγρά απόβλητα. Αντίθετα επιτρέπεται μέχρι σήμερα η τακτική κάλυψη της Ιτέας και του λιμανιού με ορατά και μη σύννεφα σκόνης βωξίτη σε σημείο αυτό να έχει καταγραφεί σε διεθνής Τουριστικούς οδηγούς ενώ οι πολίτες των Δελφών απορούν ακόμη για την παρακμή της τουριστικής  δραστηριότητας. 

         Παρ.3.7.Ο ελαιώνας έχει χαρακτηριστεί «παραδοσιακός» και επιδοτείται από την Ε.Ε. και εντάχθηκε στους «Δρόμους της Ελιάς», οδοιπορικό  αναγνωρισμένο από την UNESCO για την πολιτιστική του προσφορά όπως αυτή του «δρόμου του Μεταξιού». Η ενημέρωση από την πολιτεία για την  ανάδειξη της ιδιαίτερης αξίας  στην συνείδηση των κατοίκων έχει περιοριστεί αυστηρά και μόνο στην είσπραξη των επιδοτήσεων.  Δεν έγινε ποτέ ανοιχτή και διαφημισμένη ενημέρωση για την ένταξη στους «Δρόμους  της Ελιάς» όπως δεν έγινε ποτέ κάποια τοπική γιορτή ή έστω μια τυπική ενημέρωση για την ένταξη του μνημείου των Δελφών στον κατάλογο της UNESCO. 

       Παρ.3.9.Δεν υλοποιήθηκε ποτέ συνολικά η θεσμοθέτηση και προστασία των τότε παραδοσιακών οικισμών  Γαλαξίδι, Ιτέα, Χρισσό, Δελφοί , Αράχωβα. Η θεσμοθέτηση και προστασία Γαλαξιδίου ως «παραδοσιακό» έγινε μετά από αγώνα πολιτών εναντίον όσων ήθελαν την ανοικοδόμησή του με πολυκατοικίες. Το Χρισσό και οι Αράχωβα μετά από ενέργειες και πάλι τοπικών παραγόντων. Επετράπη βολικά η ολική σχεδόν καταστροφή του παραδοσιακού χαρακτήρα της Ιτέας και σε σοβαρό βαθμό των Δελφών που αποτελούσαν τον βασικό άξονα της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μέχρι το 1981.



Γ.ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ – ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ.

         Παρ.3.10. Αντί να ολοκληρωθεί εγκριθεί και εφαρμοστεί το  σε εξέλιξη (το 1981) Χωροταξικό Δελφών, θάφτηκε. Μέχρι το 2018 δεν είχε ληφθεί ακόμα η απόφαση που αποτελεί  βασική προϋπόθεση για να κάνει ένας σοβαρός επιχειρηματίας μια σοβαρή επένδυση σε μία περιοχή σαν το Δελφικό Τοπίο. Μάλιστα κάποιοι σήμερα εξακολουθούν να μην μπορούν να κατανοήσουν γιατί δεν έχει έρθει ακόμη στους Δελφούς σοβαρός επενδυτής (όχι ντόπιος). Το 2018 μάλιστα, υπογράφηκε γενικό Χωροταξικό για τη Στερεά Ελλάδα που προβλέπει την πλήρη μετατροπή του συνόλου του Δελφικού Τοπίου σε περιοχή μεταλλευτικής δραστηριότητας, αιολικών πάρκων και ιχθυοκαλλιεργειών. Είναι αυτό που έχει προσβληθεί στο ΣτΕ από όλους τους σχετικούς φορείς και αναμένεται η απόφαση. 


Εάν δεν ολοκληρωθούν τα προβλεπόμενα στην απόφαση του 1981 για ποιο λόγο να έρθει  κάποιος σήμερα στο Δελφικό Τοπίο για πολυήμερες διακοπές; Να πηγαινοέρχεται στα χωριά του (όπως κάνουν πάντα αυτοί οι τουρίστες)  να βλέπει τι;   Γιατί να έρθει κάποιος σοβαρός επενδυτής; Ο καθένας  μπορεί  πλέον να βγάλει τα συμπεράσματά του σχετικά με το τι ή ποιοι φταίνε.


Ακολουθούν τα σημαντικά αποσπάσματα του κειμένου του ΦΕΚ του 1981 κατά γράμμα:


«2.    απαγόρευση κάθε επιβλαβούς (εννοείται σε όλο  το τοπίο) δραστηριότητας   και ο καθορισμός ζωνών, εντός των ορίων της ευρύτερης περιοχής των Δελφών,  μέσα στις οποίες  θα είναι δυνατόν να ισχύσει ειδικό προστατευτικό καθεστώς (ανάπτυξη ορισμένων μόνο δραστηριοτήτων, ειδική διαχείριση κ.λ.π.).». 

«3.1   … αποκατάσταση του τοπίου από τα εκτελεσθέντα δημόσια έργα και την αρμονική ένταξη στο τοπίο των προτεινόμενων νέων έργων (οδικό δίκτυο, αγωγός Μόρνου κ.λπ.).»

 «3.2   … διαφύλαξη του φυσικού τοπίου και την διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της περιοχής.» 

 «3.3 … Αποκατάσταση των περιοχών όπου έγιναν ή συνεχίζονται οι μεταλλευτικές ή λατομικές δραστηριότητες»

 «3.4 … καθορισμός ζωνών μέσα στις οποίες θα απαγορεύονται οι επιφανειακές μεταλλευτικές και λατομικές δραστηριότητες. Ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για να μην θιγεί το Δελφικό Τοπίο.»

 «3.5 … ολοκλήρωση και εφαρμογή της μελέτης προστασίας και διατηρήσεως του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής των Δελφών.»

 «3.6 … επιβολή αυστηρών όρων για την προστασία του περιβάλλοντος από αέρια και υγρά απόβλητα.»

 «3.7 … τον χαρακτηρισμό του ελαιώνα των Δελφών και της ευρύτερης περιοχής ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.»

 «3.8 … απομάκρυνση των παροπλισμένων πλοίων από τον κόλπο της Ιτέας.» εννοώντας όπως αναφέρει ο χάρτης του ΦΕΚ όλον τον Κρισσαίο Κόλπο. 

 «3.9 … εφαρμογή  Ρυθμιστικών Σχεδίων και διαμόρφωση πολεοδομικών κανονισμών για τους παραδοσιακούς οικισμούς όπως των Δελφών, Ιτέας, Γαλαξιδίου, Αράχωβας και Χρυσού.»

 «3.10 … περαιτέρω επεξεργασία, προώθηση για έγκριση και εφαρμογή του εκπονηθέντος Χωροταξικού Δελφών.»



 

Ακολουθεί η σελίδα του ΦΕΚ από το Εθνικό Τυπογραφείο:






Όλο το ΦΕΚ:



EDITORIAL





Δ Ι Α Β Α Σ Τ Ε   Ε Π Ι Σ Η Σ





Οι Δελφοί σε κίνδυνο

1)Ποια γεωγραφική έκταση καταλαμβάνουν οι «Δελφοί»;















7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάποιο ειρωνικό σχόλιο ότι ο ποιητής δεν ξέρει να διαβάζει καλά; Έστω για όλους αυτούς που μας τα έκρυβαν τόσα χρόνια όλα αυτά; Για όλους και όλες που τόσα χρόνια μας έλεγαν ότι ξέρουν πως να βγάλουν τον τόπο απο την λάσπη και τους ψηφίζαμε και αυτοί ήταν για τα ρέματα (και κάτι τοπικό μη ξεχνιόμαστε); Δοξάστε τους!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς οι αρχοντοχωριατες είχαν βολευτεί πριν 50 χρόνια και ηταν μανιακοι υπέρμαχοι(έτσι έδειχναν αφού τους βόλευε αξιοποιώντας τις περιουσίες τους) για το δελφικο τοπίο. Σήμερα όμως οι ίδιοι δεν θέλουν κανένα μεγάλο επενδυτή να τους χαλάσει την κρύα πλέον σούπα βάζοντας τρικλοποδιές σε οποιαδήποτε επέκταση σε ήδη δομημένες περιοχές. Παιδεία για αγάπη για το πολιτισμό και την φύση θα αργήσει να έρθει..... όσο υπάρχει ο φανατισμός σε αυτό τον τόπο .

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΎ ΣΚΑΣΜΈΝΟΣ ΕΊΣΑΙ ΡΈ ΑΔΕΡΦΕ. ΤΟΥΣ ΤΟ ΒΑΖΕΙΣ ΜΑΣΗΜΕΝΟ, ΤΟΥΣ ΤΟ ΒΑΖΕΙΣ ΚΑΘΑΡΟΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ, ΤΟΥΣ ΤΟ ΒΑΖΕΙΣ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΟΥΛΕΣ, ΤΟΥΣ ΤΟ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΦΕΚ. ΞΕΔΩΣΕ ΑΝ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΣΚΆΣΕΙΣ ΑΛΛΆ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΡΙΑ. ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΑΝΟΥΝ. ΟΣΟ ΒΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ. ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΦΩΝΆΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΑΠΟΚΛΕΊΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΥΣΕΙ. ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΑΝΟΥΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΙΑΣΜΕΝΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά που γράφετε για δελφικό τοπίο και δήθεν τουριστική ανάπτυξη ξέρετε πόσο δυνατά ακούγονται; Όσο μια πορδή σε καταιγίδα. Πάρτε αλλιώς και αφήστε τις εμμονές.

Ανώνυμος είπε...

ΓΡΑΦΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ,
ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΠΟΥ ΕΡΙΞΑΝ ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΤΟ ΕΙΔΑΤΕ?
ΜΠΑΑΑΑΑ. ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΕΧΕΤΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ?
ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ. ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΚΑΝΟΥΝ

Ανώνυμος είπε...

Άντε ρε πανέξυπνε 9:25 πες μας εσυ τι να κάνουμε; Να μην γράψει κανείς τίποτα και να μην παλέψει κανείς για το Δελφικό Τοπίο; Σαν κάτι βλάκες ψωνάρες φαντασμένους που κάθονται στον καναπέ και ψάχνουν να βρούν να κάνουν κριτική στους αγώνες των άλλων για να κρύψουν απο τον εαυτό τους τα χάλια τους; Ή να καθίσουμε να κάνουμε το χατήρι στα κοπρόσκυλα που γαβγίζουν όποιον παλεύει για το Δελφικό Τοπίο και τους κατοίκους του μπας και το αφεντικό τους ρίξει και κανένα φρίσκις αντί για τα ξεροκόμματα που τους ρίχνει συνήθως. Πές μας τι θα πρέπει να κάνουμε αν όχι ότι κάνουν αυτοί που γράφουν για το Δελφικό Τοπίο. Εσύ για παράδειγμα τι κάνεις;

Ανώνυμος είπε...

Μούγκα στην στρούγκα το βλαχοπρόβατο. Δεν τον δασκαλεψε ο τσοπάνος τι λενε όταν σε ταπώνουν. Τί κάνει ς αλήθεια εσύ που κάνεις ειρωνική κριτική σε αυτούς που παλεύουν; Πές κάτι. Έστω ένα μπεεεεε που σε αντιπροσωπεύει απόλυτα.