Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: 6ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΦΩΤΟ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λαμία 25 -06-2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχο Περγαντά για τα ζητήματα των κοινωνικών προγραμμάτων και της ΛΑΡΚΟ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου


Στη Λαμία, έγινε στις 25 Iουνιου του 2012, η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας, με 16 θέματα, και με συζήτηση για επίκαιρα θέματα, βάσει του κανονισμού λειτουργίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά στα εξής :


1. Στο ζήτημα των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).
«Είναι ήδη γνωστό», ανέφερε ο Περιφερειάρχης «πως μόλις τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, πληροφορηθήκαμε υο πάγωμα κάθε διαδικασίας των δράσεων του ΕΚΤ. Είναι επίσης γνωστό πως υπήρξε άμεση και έντονη διαμαρτυρία μας, τόσο προς τον Υπουργό Εργασίας, όσο και προς τις Γενική Γραμματέα του ΕΣΠΑ και Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων»


Ο Περιφερειάρχης έκανε ειδική μνεία στα προγράμματα :

ΤΟΠΣΑ (Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση), προϋπολογισμού 2.200.000 €, τα οποία έχουν εκχωρηθεί και υλοποιούνται από την Περιφέρεια, ευρίσκονται δε σε φάση αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν. Τα ΤΟΠΣΑ αφορούν ανέργους, νέους επιστήμονες και αγρότες
ΤΟΠΕΚΟ (Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης), προϋπολογισμού 1.300.000 €, που αφορούν άτομα με αναπηρία ή ειδικές κατηγορίες. Τα ΤΟΠΕΚΟ υλοποιούνται από το Υπουργείο Εργασίας και στους δικαιούχους συμμετέχει η Περιφέρεια μέσω Αναπτυξιακών Συμπράξεων. Κοινωφελής Εργασία, προϋπολογισμού 6.562.500 €, για άνεργους και αγρότες, που υλοποιούνται από το Υπουργείο Εργασίας και στους δικαιούχους συμμετέχει η Περιφέρεια. Αντίστοιχα ζητήματα αντιμετωπίζουν και άλλα προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ, όπως τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα, το Βοήθεια στον σπίτι, οι Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, καθώς και τα ΚΗΦΗ.


«Είναι προφανές», τόνισε ο κ. Περγαντάς «ότι η αναστολή των διαδικασιών αυτών των προγραμμάτων οφείλεται στη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Έχουμε κάνει μέχρι τώρα ενέργειες έντονης διεκδίκησης πόρων, κάτω απ΄το πρίσμα της αυξανόμενης ανεργίας της Στερεάς Ελλάδας και των οικονομικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία, και θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε και να αξιώνουμε την ομαλή συνέχιση των κοινωνικών προγραμμάτων. Θεωρώ ότι σε κοινή γραμμή με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεχή επαφή με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και των Βουλευτών της Στερεάς Ελλάδας, θα καταφέρουμε να διασώσουμε το πρόγραμμα και να υλοποιήσουμε τις δράσεις για την βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των πολιτών. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το κρίσιμο ζήτημα άμεσα, με ευαισθησία, υπευθυνότητα και κυρίως συνέπεια απέναντι στις δεσμεύσεις της, που έχουν ως προτεραιότητα την αύξηση του ΠΔΕ».


2. Στο ζήτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.
Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις της Περιφέρειας, στο ζήτημα που προέκυψε σε σχέση με τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, εξαιτίας της λήξης των αδειοδοτήσεων της επιχείρησης. «Έκανα γραπτή παρέμβαση και επικοινώνησα αμέσως με τον Υπηρεσιακό Υπουργό Περιβάλλοντος», είπε ο Περιφερειάρχης «Η διαρκής μας επαφή και ο συντονισμός των ενεργειών, είχε ως αποτέλεσμα να εξασφαλιστεί άμεσα η παράταση αδειοδότησης άλλους 8 μήνες και να συνεχιστεί η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Σε κάθε περίπτωση εμείς διεκδικούμε την παράταση των αναγκαίων αδειοδοτήσεων και την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, αφενός γιατί αποτελεί επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα για την εθνική οικονομία, αφετέρου γιατί διασφαλίζει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας στη Στερεά Ελλάδα.»


Παράλληλα κατά τη συνεδρίαση, ο Περιφερειάρχης κ. Περγαντάς συνεχάρη για την εκλογή τους νέους βουλευτές – μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχίσουν τη γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία τους, επιδιώκοντας το καλύτερο για τη Στερεά Ελλάδα και την κοινωνία.

«Σε κάθε θετικό βήμα της νέας κυβέρνησης», επεσήμανε ο κ. Περγαντάς «θα είμαστε δίπλα. Σε κάθε ενέργεια, όμως, που μπορεί να μην συμβαδίζει με το συμφέρον της Περιφέρειας, εμείς θα αντιδρούμε και θα διεκδικούμε, προτάσσοντας πάνω απ΄όλα τη Στερεά Ελλάδα».


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Υψηλάντη 1, Λαμία 35100, Τηλ. 22313 51244 e-mail : grafeiotypou@pste.gov.gr
Κιν : 6974747048





Δεν υπάρχουν σχόλια: