Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ



Μόλις μία εβδομάδα μετά τις εκλογές την ερχόμενη Δευτέρα, η τρόϊκα θα είναι στην Αθηνα, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αρωγής (EFSF) θα αποδεσμεύσει ένα δισ. ευρώ για την Ελλάδα «έως το τέλος του μήνα».

Παράλληλα ο Γιουνκέρ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του μνημονίου μετά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, ενώ στάση αναμονής έως ότου ολοκληρωθεί η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, πρότεινε και η Κριστιν Λαγκαρντ, λέγοντας χαρακτηριστικά «ένα βήμα τη φορά».


Πάντως από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει «χώρος για ελιγμούς στo στόχο μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ».


Την ίδια ώρα και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ, ερωτηθείς αν η Καγκελάριος Μέρκελ «βλέπει» ανάγκη για δράση, ή έστω για συζήτηση των αιτημάτων της Αθήνας και κάποιων Γερμανών πολιτικών για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα παρέπεμψε στην επικείμενη επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα και στην έκθεση που θα συντάξει για το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποθέτει ότι πρώτα η Τρόικα θα πάει στην Ελλάδα, θα επιστρέψει και θα ετοιμάσει έκθεση. Πρώτα θα δούμε αυτό. Δεν έχει αλλάξει τίποτα, απολύτως τίποτα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, δήλωσε πως η έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 28 και 29 Ιουνίου.

«Θα αναλύσουμε την οικονομική κατάσταση και θα αξιολογήσουμε την πορεία υλοποίησης του συμφωνηθέντος προγράμματος. Ωστόσο, η έκθεση της τρόικας δεν αναμένεται πριν τη Σύνοδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Άσμουσεν, σε συνέντευξή του στους Financial Times Deutschland.

Να δούμε τον Ράϊχενμπαχα, τον Φούχτελ, τον Τόμσεν και τα άλλα "παιδιά" εν δράσει και να δούμε πόσο θα αντέξει η νέα κυβέρνηση του Μνημονίου...






Δεν υπάρχουν σχόλια: