Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ… ΣΕ «ΠΑΓΩΜΑ» ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ ΦΟΡΩΝ ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ!


"Πάγωμα" πληρωμών και επιστροφών φόρου

Στο "πάγωμα" πληρωμών και επιστροφών φόρου προχωρά το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα για τα ταμεία του Δημοσίου που βρίσκονται στο κόκκινο, αλλά και να διατηρήσει εντός στόχων τον προϋπολογισμό.



Αυτό ενώ συνεχίζεται η "αιμορραγία" στα φορολογικά έσοδα, με την υστέρηση να διαμορφώνεται στα 661 εκατομμύρια ευρώ στο 5μηνο Ιανουαρίου - Μαΐου και να αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία στο ίδιο διάστημα έχουν απορροφήσει σχεδόν το 60% της ετήσιας χρηματοδότησης.

Τα συμπεράσματα αυτά, σύμφωνα με την Ημερησία, προκύπτουν από τα τελικά στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο. Σύμφωνα δε με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τακτική της έγκρισης πληρωμών με το σταγονόμετρο ακολουθείται και εντός του Ιουνίου, καθώς κύριο μέλημα παραμένει να διατηρηθεί η επάρκεια των κρατικών διαθεσίμων.

Πιο αναλυτικά, οι πρωτογενείς δαπάνες ανήλθαν στα τέλη Μαΐου στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένες κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά και σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για φέτος.

Αρκετά περιορισμένες σε σχέση με τους στόχους είναι οι δαπάνες περίθαλψης και οι λειτουργικές δαπάνες. Επίσης οι επιστροφές φόρων έχουν πέσει στα 1,23 δισεκατομμύρια ευρώ από 2,23 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι. Με αυτά τα δεδομένα ο προϋπολογισμός κρατήθηκε εντός των στόχων που τέθηκαν τον Μάρτιο, με την τελευταία αναθεώρηση των προβλέψεών του.

Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο πεντάμηνο σε 10,87 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι στόχου 12,89 δισεκατομμύρια ευρώ) και το πρωτογενές έλλειμμα σε 2,34 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι 4,23 δισεκατομμυρίων ευρώ). Όμως εκφράζονται φόβοι ότι ο εκτροχιασμός του είναι θέμα μηνών, εξαιτίας των αποκλίσεων στα έσοδα, αλλά και των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών των ασφαλιστικών ταμείων.

Μάλιστα, εξαιτίας και της μεγάλης ύφεσης η οποία θα προσεγγίσει το 6% για το σύνολο της τρέχουσας χρονιάς, διατυπώνεται η πρόβλεψη πως το έλλειμμα μπορεί να αγγίξει στο τέλος του 2012 το 8% του ΑΕΠ, από 6,7% που είναι ο στόχος. Τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία έχουν λάβει ήδη το 60% της προβλεπόμενης ετήσιας χρηματοδότησης και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα χρειαστούν πρόσθετες επιχορηγήσεις.


ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.enimerwsi.gr/2012/06/blog-post_381.html .kalokairi einai einai tora. ase ta oikonomika poy mas mayrizoyn tin psixi kai bale kanena analafro thema