Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Η ΝΕΑ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ!



Η υπόθεση του ΕΔΟΕΑΠ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου



Το θέμα που έχει προκύψει με τα αποθεματικά του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) φέρνει στο φως τη νέα ληστεία που επιχειρείται στα αποθεματικά όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Οι απαντήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για το θέμα δείχνουν ότι η διαδικασία του κουρέματος των αποθεματικών των ταμείων δεν τελείωσε το Μάρτιο αλλά συνεχίζεται και ότι απέμεινε στα ταμεία υφίσταται καθημερινά και νέο κούρεμα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Η κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο προχώρησε στο κούρεμα κατά 53,5% της αξίας όχι μόνο των ομολόγων που είχαν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και των καταθέσεων που είχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Να υπενθυμίσουμε ότι τα ταμεία υποχρεούνται, τα όποια αποθεματικά δεν έχουν επενδυθεί σε τίτλους, να τα καταθέτουν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η Τράπεζα της Ελλάδος τον περασμένο Μάρτιο ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι όλα τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων που είχε στην κατοχή της τα είχε μετατρέψει σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος από κοινού μας είπαν ότι τη ζημιά από το κούρεμα των ομολόγων της Τράπεζας της Ελλάδος θα την επωμιστούν οι καταθέτες δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα ταμεία δηλαδή κατέθεσαν στην τράπεζα μετρητά,η τράπεζα τα μετέτρεψε σε ομόλογα, τα ομόλογα κουρεύτηκαν και τον κουρέα τον πλήρωσαν τα ταμεία χάνοντας το 53,5% των χρημάτων τους.

Η υπόθεση ΕΔΟΕΑΠ δημιουργεί νέες ανησυχίες για το τι γίνεται με ότι τέλος πάντων από τα αποθεματικά έχει απομείνει. Η Τράπεζα της Ελλάδος στην απάντησή της λέει ότι τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ πριν το κούρεμα ήταν 115 εκατομμύρια και μετά το κούρεμα 59 εκατομμύρια €. Μέχρι εδώ το γνωρίζαμε. Το καινούριο που μας λέει τώρα είναι ότι τα όποια αποθεματικά του ταμείου έχουν απομείνει η τράπεζα τα έχει σε ομόλογα. Έτσι και προκειμένου να καλύψει τα 25 εκατομμύρια που ζήτησε το ταμείο, «έσπασε» τα κουρεμένα ομόλογα σε τιμές πολύ κάτω από την ονομαστική τους αξία και τη ζημιά την πληρώνει πάλι το ταμείο. Το ταμείο ζήτησε από την τράπεζα 25 εκατομμύρια και η τράπεζα απάντησε ότι μετά από τις αναλήψεις αυτές τα αποθεματικά του ταμείου είναι μόλις 5,6 εκατομμύρια.

Το θέμα είναι πολύ περισσότερο σοβαρό απ’ ότι φαίνεται γιατί δεν αφορά μόνο τον ΕΔΟΕΑΠ και κατά πάσα πιθανότητα η Τράπεζα της Ελλάδος συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα ασφαλιστικά δηλαδή ταμεία οποτεδήποτε ζητήσουν τα δικά τους λεφτά για να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις θα υπόκεινται σε μια διαρκή ληστεία. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα τους λέει τα έχω σε ομόλογα και θα τα «σπάσω» με τιμές αγοράς.

Κατά τη γνώμη μας το θέμα θα πρέπει να αναδειχθεί στην πλήρη του διάσταση, το συνδικαλιστικό κίνημα, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οργανώσεις των μικρο-επαγγελματιών, οι διοικήσεις όλων των ασφαλιστικών οργανισμών οφείλουν εδώ και τώρα να ζητήσουν εξηγήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και από τη «νέα κυβέρνηση» και να απαιτήσουν το σταμάτημα της νέας ληστείας που συντελείται στα αποθεματικά των ταμείων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: