Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΕ ΕΥΡΩ-ΔΙΛΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ



Πυρετώδεις διεργασίες ενόψει της κρισιμότερης Συνόδου Κορυφής. Διαβάστε τί δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Σκληραίνει τη στάση της η Γερμανία. "Δεν φταίμε εμείς για την Ελλάδα", είπε ο Σόιμπλε


Μίκα Κοντορούση

Μέσα σε ένα απόλυτα συγκρουσιακό κλίμα αρχίζει η κρισιμότερη στην ιστορία της Ε.Ε. Σύνοδο Κορυφής, με τον "πήχη των προσδοκιών" να έχει κατεβεί δραματικά και με τους Ευρωπαίους ηγέτες να προσέρχονται ασυνήθιστα διχασμένοι για να λάβουν καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του ευρώ αποφάσεις.

Οι πιέσεις έχουν γίνει περισσότερο από ασφυκτικές για να δοθεί μία ισχυρή απάντηση, αλλά οι διαφορές στις προσεγγίσεις των Ευρωπαίων ηγετών απειλούν να υποβαθμίσουν τα αποτελέσματα της Συνόδου. Κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν ότι η Σύνοδος κορυφής δεν θα "επιλύσει" την κρίση στην Ευρωζώνη, ούτε θα σηματοδοτήσει το τέλος της αναταραχής στις αγορές.

"Μη ρωτάτε εμάς τι περιθώρια έχει η Ελλάδα, αλλά τους ίδιους τους Έλληνες. Αυτοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποια είναι η κατάστασή τους και τι θα κάνουν για να την αλλάξουν... Δεν φταίει το γερμανικό Κοινοβούλιο για το ότι η Ελλάδα δεν είχε τόσο καιρό αποτελεσματική κυβέρνηση", ήταν τα λόγια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών από το Βερολίνο που δίνουν μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.

Ο ίδιος άφησε πάντως ανοικτό ένα μικρό παράθυρο για αλλαγές στο Μνημόνιο. "Καλέσαμε την τρόικα να εξετάσει την κατάσταση της χώρας και όταν θα έχουμε τους αριθμούς θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας", είπε τονίζοντας ωστόσο ότι "η Ελλάδα βρίσκεται σε ασυνήθιστα δύσκολη κατάσταση".

Όταν ρωτήθηκε για την πρόσφατη παρακράτηση του ενός δισ. ευρώ από τη δόση, διέψευσε έμμεσα υπουργούς δύο προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων που είχαν πει ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιούνταν για φάρμακα και άλλες ανάγκες, λέγοντας ότι το ποσό αυτό ήταν συνεισφορά της Αθήνας στο ευρωπαϊκό ταμείο ESM.

"Οι υπεύθυνοι της χώρας πρέπει... να στήσουν μια ανταγωνιστική οικονομία, μια ορθολογική διοίκηση και ένα αποτελεσματικό κράτος δικαίου", είπε τονίζοντας την ανάγκη αύξησης της αποτελεσματικότητας των φορολογικών μηχανισμών.


Αυστηρή κριτική και από άλλους εταίρους

Ο Τσαρλς Νταλάρα, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής (ΙΙF) χαρακτήρισε τη σημερινή σύνοδο κορυφής ίσως την πιο σημαντική από την ίδρυση της Ε.Ε., καθώς "διακυβεύεται όχι μόνο το μέλλον του ευρώ αλλά και το μέλλον της Ευρώπης".

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, είπε ότι "είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι γίνεται μια ευρωπαϊκή σύνοδος και κατόπιν οι αγορές ως εκ θαύματος θα ηρεμήσουν... Θα χρειαστεί χρόνος γι' αυτό", επισημαίνοντας ότι η σύνοδος "δεν μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε να μην "υπερφορτώνεται κάθε σύνοδος με προσδοκίες για ιστορικές αποφάσεις. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Δεν θα επιλύσουμε την κρίση χρέους σήμερα και αύριο".

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να επικεντρωθούν σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για να απομακρυνθούν οι πιέσεις από τις αγορές, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης θα είναι περισσότερο εφικτή όταν θα υπάρξει ένα πανευρωπαϊκό εποπτικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που θα χρειαστεί, όπως είπε, χρόνο.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης υπογράμμισε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ από το Παρίσι λίγο πριν από το δείπνο που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, επαναλαμβάνοντας ότι "χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη που να λειτουργεί αποτελεσματικά και στην οποία οι χώρες θα βοηθούν η μία την άλλη".

ΠΗΓΗ: www.news247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: