Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ: ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ



Νομιμοποιείται η παράνομη παραχώρηση εκτάσεων στο χιονοδρομικό κέντρο» λένε οι οικολόγοι. «Το σχέδιο ΠΔ μηδενίζει κάθε προοπτική οικοδομικής ανάπτυξης» διαμαρτύρονται οι τοπικοί φορείς

Αυθαιρεσίες δεκαετιών νομιμοποιεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τον Παρνασσό, όπως καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις. Επισημαίνουν ότι αποκλείει από καθεστώς απόλυτης προστασίας σημαντικές περιοχές για τη χλωρίδα και την πανίδα, όπως είναι οι κορυφές του βουνού (Λιάκουρα) ή ολόκληρη η κοιλάδα Αρνόβρυση - Αλοκαΐτικο. Την ίδια στιγμή, τοπικοί αλλά και κλαδικοί φορείς (π.χ. σύλλογοι χιονοδρομίας) καταγγέλλουν ότι το ΠΔ αποτελεί τροχοπέδη στον αναπτυξιακό και τουριστικό προσανατολισμό της περιοχής.

Η διαβούλευση του σχεδίου ΠΔ, η οποία ολοκληρώθηκε προ ημερών, δημιούργησε δύο διαφορετικά... στρατόπεδα. Από τη μια μεριά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι οι κορυφές του Παρνασσού αποτελούν περιοχές προτεραιότητας για την προστασία της φύσης και θα πρέπει οπωσδήποτε να θεσμοθετηθούν ως Ζώνη Α και όχι Β, επειδή, όπως υποστηρίζουν, αποτελούν:

- περιοχές τροφοληψίας για τα προστατευόμενα και απειλούμενα είδη αρπακτικών του Παρνασσού, όπως αναφέρεται στη σχετική εγκεκριμένη από το ΥΠΕΚΑ μελέτη της Ζώνης Ειδικής Προστασίας.

- χώρους αναπαραγωγής για πολλά είδη μεταναστευτικών και επιδημητικών ειδών ορνιθοπανίδας,

- εκτάσεις στις οποίες έχει διαπιστωθεί στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων (Τμήμα Βιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) ότι φιλοξενούν πληθυσμούς πολλών ενδημικών, σπάνιων και απειλούμενων φυτών.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε επιστολή τους προς τον υπηρεσιακό υπουργό κ. Γρ. Τσάλτα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, αναφέρουν ότι το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, το οποίο λειτουργεί εδώ και χρόνια αυθαίρετα (χωρίς την έγκριση περιβαλλοντικών όρων), έχει ήδη καταλάβει σημαντικές εκτάσεις ενδιαιτημάτων για τη χλωρίδα και την πανίδα.

Όπως επισημαίνουν «μέσω της πρόσφατης νομιμοποίησης της παράνομης παραχώρησης εκτάσεων με τον νόμο 4042/2012, όπως για παράδειγμα το Ρέμα Αλοκαΐτικο (Ζώνη Β), το χιονοδρομικό κέντρο δραστηριοποιείται σε περιοχή για την οποία έχει τεκμηριωμένα αποδειχθεί ότι διαθέτει πληθυσμούς σπάνιων ενδημικών φυτών».

Το σχέδιο ΠΔ εντάσσει μόνο τμήμα της κοιλάδας Αρνόβρυσης - Αλοκαΐτικου σε Ζώνη Β, γι' αυτό οι οργανώσεις προτείνουν την επέκτασή της ως τις κορυφές της Αρνόβρυσης. Ωστόσο, όπως αναφέρει στο «Βήμα» η κυρία Δάφνη Μαυρογιώργου από την Ελληνική Εταιρεία, «εγκυμονούν κίνδυνοι υποβάθμισης από μελλοντικά έργα επέκτασης του χιονοδρομικού στο μεσοδιάστημα δημοσίευσης του ΠΔ».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας κ. Αλέξης Μαγκριώτης καλεί τις οργανώσεις να δώσουν στη δημοσιότητα έγκυρες μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η χιονοδρομία στις αλπικές ζώνες εγκυμονεί κινδύνους και σημειώνει ότι στο εξωτερικό αυτή η δραστηριότητα έχει αναπτυχθεί σε τέτοιες περιοχές. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εκτίμηση του συλλόγου, το σχέδιο ΠΔ για το βουνό θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα τη χιονοδρομία σε μαρασμό περιορίζοντάς τη στις υφιστάμενες υποδομές της οι οποίες σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν κάτω από εντελώς διαφορετικά δεδομένα από τα σημερινά.

Τις ενστάσεις της για το ΠΔ έχει εκφράσει και η τοπική κοινωνία καθώς με τα νέα όρια του Εθνικού Πάρκου Παρνασσού, οι οικισμοί της Πολυδρόσου και της Άνω Πολυδρόσου τίθενται εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού (Ζώνες Γ και Β). Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Τ.Κ. Κοινότητας Πολυδρόσου Δήμου Δελφών «η ένταξη αυτή είναι αναίτια, αδικαιολόγητη και μεροληπτική, μιας και οικισμοί όμορων κοινοτήτων εξαιρούνται του πάρκου. Δημιουργεί δε σοβαρά προβλήματα στον αναπτυξιακό και τουριστικό μας προσανατολισμό, επηρεάζει αρνητικά την οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων μας, μηδενίζει κάθε προοπτική οικοδομικής και οικιστικής ανάπτυξης και καταστρέφει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: