Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΜΕ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟ - ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Με Κ. Παπούλια (όχι Αβραμόπουλο) και χωρίς Βενιζέλο, Κουβέλη στη Σύνοδο Κορυφής



Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, τελικά, και όχι ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, στην 28 και 29 Ιουνίου. Σύνοδος κρίσιμη, η οποία όμως δεν θα λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε. Δεν θα συμμετάσχουν στην επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία ούτε οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, όπως δήλωσαν χωριστά οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, λόγω απουσίας του πρωθυπουργού. Τι δήλωσαν οι δύο αρχηγοί για τη Σύνοδο και για την άσκηση του κυβερνητικού έργου και κυρίως τη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης στο Eurogroup. Σύσκεψη κορυφαίων υπουργών υπό τον Δ. Αβραμόπουλο για την προετοιμασία της Συνόδου.
Αναλυτικότερα:

Επικεφαλής ο Κ. Παπούλιας και όχι ο Δ. Αβραμόπουλος
«Βέτο» έβαλε στην απόφαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι δεν μπορεί να παραστεί παρά μόνο αρχηγός Κράτους στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Μετά την εξέλιξη αυτή και καθώς λόγω της ασθενείας του ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ορίσει να εκπροσωπήσει τη χώρα ο πρώτος τη τάξει υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπήρξε νέα απόφαση. Σύμφωνα με αυτήν, στη Σύνοδο των ηγετών θα παραστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Φυσικά και θα συνοδεύει στο επιτελείο ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ελληνικής κυβέρνησης, με τη συμμετοχή και του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών κ. Ζαννιά, λόγω επίσης της ασθένειας του κ. Ράπανου.

Τον Ιούλιο η Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα
Πάντως, δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν στη Σύνοδο συγκεκριμένα βήματα για τη δημιουργία μιας διασυνοριακής τραπεζικής ένωσης, μια στενότερης δημοσιονομικής ολοκλήρωσης και το ενδεχόμενο σύστασης ενός ταμείου για την εξόφληση χρέους.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί σε Σύνοδο Κορυφής των ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου.
Ίσως αυτό να διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα ξεπερνώντας και τους συμπτωματικούς σκοπέλους των ασθενειών των κ.κ. Σαμαρά και Ράπανου, για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στη νέα Σύνοδο.

Δεν θα συμμετέχουν στην επίσημη αντιπροσωπεία οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης
Δεν θα συμμετάσχουν στην επίσημη αντιπροσωπεία της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπως το επιθυμούσαν, ανακοίνωσαν σήμερα οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, μετά από συνάντηση που είχαν. Ο λόγος, όπως εξηγήθηκε είναι ότι θα επιθυμούσαν να έχουν συνολική «εθνική» παρουσία, η οποία λόγω της ασθένειας του πρωθυπουργού, είναι αδύνατη. Βέβαια ο κ. Βενιζέλος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για επαφές με αδερφά σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης αλλά στο πλαίσιο των κομματικών δράσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ στις δηλώσεις του έψεξε για μία ακόμη φορά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα συμμετάσχει. Όπως ανέφερε και στον πρωθυπουργό ο κ. Βενιζέλος, «είναι σκόπιμο, ανεξαρτήτως από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που κάνουμε με τους ομολόγους μας ή με άλλα κρίσιμα πρόσωπα, να οργανώσουμε και μία κοινή εμφάνισή μας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Και τα κέντρα λήψης των αποφάσεων είναι οι Βρυξέλλες, η Φρανκφούρτη, θα μου επιτρέψτε να πω είναι η Ουάσιγκτον, λόγω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και βεβαίως οι πρωτεύουσες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών που κανοναρχούν στη συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης».

Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι συζήτησε με τον κ. Κουβέλη, θέματα συγκρότησης και λειτουργίας της κυβέρνησης και προώθησης του κυβερνητικού έργου. «Γιατί η χώρα πρέπει να πάψει να νιώθει αμήχανη και να βγει από το προεκλογικό κλίμα, να αποκτήσει νέους ρυθμούς. Ρυθμούς οι οποίοι είναι απολύτως αναγκαίοι για την έξοδο από την κρίση, όπως είναι η επιθυμία και η ανάγκη όλων των Ελλήνων», τόνισε.
Μετά από ανοιχτή τηλεφωνική ακρόαση που είχαν οι δύο άνδρες με τον πρωθυπουργό, επειδή ο κ. Σαμαράς «δεν μπορεί να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, δεν έχει νόημα να μετάσχουμε κι εμείς ως Αρχηγοί των Κομμάτων στην κυβερνητική αντιπροσωπεία, μια που δεν θα πραγματοποιηθούν οι κατ’ ιδίαν πολιτικές επαφές, οι οποίες θα είχαν νόημα πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτή καθ’ αυτή την τυπική διαδικασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε ο κ. Βενιζέλος.
Προσέθεσε ότι με την ιδιότητα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, «θα πρέπει να βρίσκομαι βεβαίως στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για τις συναντήσεις με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων και για τη συνάντηση στο μικρότερο κύκλο των σοσιαλιστικών κομμάτων που μετέχουν σε κυβερνήσεις στις χώρες–μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή όμως είναι μία κομματικού χαρακτήρα δραστηριότητα που ασκεί πολύ μεγάλη επιρροή, διότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι στην προσπάθεια για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης προς την σωστή κατεύθυνση. Αυτοί είναι που θα αλλάξουν τους συσχετισμούς. Αλλά δεν είναι η επίσημη κυβερνητική συμμετοχή στη Σύνοδο».


Δεν υπάρχουν σχόλια: