Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ε-65. ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ!



Τα αφιερώματα στα μεγάλα υπό κατασκευή έργα στην Ελλάδα συνεχίζονται και σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα υπό κατασκευή «παγωμένο» έργο. Ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας είναι ένας από τους 5 οδικούς άξονες που την προηγούμενη δεκαετία δόθηκαν σε ιδιώτες προκειμένου να τους κατασκευάσουν και να τους εκμεταλλευτούν για αρκετές δεκαετίες.
Ο συγκεκριμένος δρόμος έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σε σχέση με τους υπόλοιπους. Είναι σχεδόν στο σύνολο του σε νέα χάραξη πράγμα που κάνει την ολοκλήρωση του ακόμα πιο δύσκολη αφού δεν έχει τμήματα που απλώς πρέπει να διαπλατυνθούν όπως πχ στην Ολυμπία Οδό.
Έργα δεν γίνονται εδώ και πολύ καιρό και παραμένει «παγωμένη» η κατασκευή του με τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει για το σύνολο των περιοχών που διαπερνά.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ Ε-65- ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο Αυτοκινητόδρομος που είναι ευρέως γνωστός ως Ε-65 ξεκινά από τον Μαλλιακό Κόλπο λίγο πριν την είσοδο της πόλης της Λαμίας (ερχόμενοι από Αθήνα) συνεχίζει με κατεύθυνση βόρεια και διασχίζει όλη την Δυτική Θεσσαλία περνώντας από Καρδίτσα- Τρίκαλα- Καλαμπάκα για να τερματίσει στην Δυτική Μακεδονία πάνω στον άξονα της Εγνατίας Οδού στην περιοχή Παναγιά του Νομού Γρεβενών. Πρόκειται για ένα δύσκολο αυτοκινητόδρομο αφού διασχίζει τον ορεινό όγκο της Στερεάς, τις πεδιάδες της Θεσσαλίας και τέμνει τον όγκο της οροσειράς της Πίνδου στα Γρεβενά.
Περιλαμβάνει κατασκευή 175χλμ νέου αυτοκινητόδρομου. Ανάδοχος του έργου είναι η Κοινοπραξία Νέα Οδός που αποτελείται από τις εταιρείες CINTRA S.A, DRAGADOS, ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ ΑΕ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Μάιο του 2005 και ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου 2007 με την υπογραφή της σύμβασης. Η έναρξη της περιόδου παραχώρησης ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2008 με σκοπό να ολοκληρωθούν οι εργασίες 66 μήνες αργότερα, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2013.

Τεχνικές Λεπτομέρειες
Ο Ε-65 θα περιλαμβάνει τον Μαλλιακό Κόλπο από τα Σκάρφεια μέχρι τις Ράχες και ξεκινώντας από τη Λαμία θα διασχίζει τον ορεινό όγκο μέχρι το Δομοκό, θα συνεχίζει πεδινά στις πόλεις Καρδίτσα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα και θα καταλήγει στην Παναγιά Γρεβενών που θα συνδέεται με την Εγνατία Οδό. Στην κατασκευή του τα δυσκολότερα τμήματα είναι τα Λαμία-Δομοκός που περιλαμβάνει και την μεγάλη σήραγγα Δομοκού και Καλαμπάκα-Παναγιά Γρεβενών
Τα τμήματα που θα κατασκευαστούν είναι τα παρακάτω:
Α. Λαμία- Δομοκός- Καρδίτσα 83χλμ
Β. Καρδίτσα- Τρίκαλα 27χλμ
Γ. Τρίκαλα-Καλαμπάκα- Παναγιά Γρεβενών 65χλμ
Στο σύνολο του ο Αυτοκινητόδρομος θα διαθέτει 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ με διαχωριστικό τύπου Jersey στο μέσον, 23 Ανισόπεδους Κόμβους (Α/Κ), Σήραγγες διπλού κλάδου μήκους 10χλμ, Cut and cover μήκους 620 μέτρων, Απλές γέφυρες 2,5χλμ, Κοιλαδογέφυρες 6,3 χλμ. Σε όλο το μήκος του δρόμου θα υπάρχουν ΣΕΑ (Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων) καθώς και 24ωρη παρακολούθηση από την διαχειρίστρια εταιρεία.

Εξέλιξη- Πρόοδος έργου
Ουσιαστικά τα έργα κατασκευής ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 με τις προκαταρκτικές εργασίες της σήραγγας Δομοκού. Ακολούθησε η διάνοιξη αρκετών χιλιομέτρων σε περιοχές που δεν είχαν προβλήματα. Το πρόβλημα των απαλλοτριώσεων ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη του έργου καθώς ακόμα και σήμερα υπάρχουν αρκετά χιλιόμετρα μπλοκαρισμένα.
Με την κρίση να χτυπά και την πόρτα του Ε-65 οι εργασίες έχουν σταματήσει εδώ και ένα χρόνο. Σημαντικότερη αιτία είναι η αλλαγή στάσης από τις συμμετέχουσες τράπεζες που απαιτούν υψηλότερα επιτόκια και διασφάλιση για την οικονομική βιωσιμότητα του οδικού άξονα.
Στην περίπτωση του Ε-65 δεν υπάρχει ακόμα σαφές χρονοδιάγραμμα και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για την ολοκλήρωση του. Το τμήμα Καλαμπάκα- Εγνατία μήκους 65 χιλιομέτρων είναι μπλοκαρισμένο από προσφυγές για περιβαλλοντικούς λόγους και αναζητείται εναλλακτική διαδρομή ή άλλη πρόσφορη λύση.

Το έργο αρχικά είχε διαιρεθεί σε τρία υποτμήματα που θα λειτουργούσαν κατά σειρά:
24 μήνες - Σύνδεση με Ε.Ο Λαμία - Καρπενήσι
45 μήνες - Τρίκαλα- Καλαμπάκα- Παναγιά Γρεβενών
66 μήνες - Λαμία- Τρίκαλα


Οφέλη
Ο Αυτοκινητόδρομος Ε-65 για πρώτη φορά θα βγάλει από την αφάνεια τις περιοχές της Δυτικής Θεσσαλίας, της νότιο-ανατολικής Πίνδου και του Νότου της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι μια περιοχή με εκπληκτικές φυσικές ομορφιές οι οποίες θα μπορούν να δουν οι επισκέπτες μέσω του νέου αυτού δρόμου.
Είναι ο δεύτερος (μετά την Εγνατία) αυτοκινητόδρομος που συναντά άλλους 3 στα άκρα του: στα Σκάρφεια τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, στα Σκάρφεια την Νέα Οδό και στην Παναγιά Γρεβενών την Εγνατία.
Οι περιοχές που θα ωφεληθούν άμεσα είναι οι Νομοί: Φθιώτιδας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Γρεβενών και έμμεσα ο Νομός Λάρισας. Εξασφαλίζεται γρήγορη σύνδεση μεταξύ πολλών αγροτικών περιοχών αλλά και αρκετών περιφερειακών αστικών ιστών.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι η διαδρομή από τις περιοχές που συναντά ο Ε-65 προς Λάρισα, Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα μειωθεί δραστικά με όλα τα οφέλη που θα φέρει αυτή η μείωση.

Ένα άλλο σημαντικό όφελος είναι η λειτουργία του Ε-65 ως εναλλακτική διαδρομή προς και από την Ήπειρο και τα Δυτικά Βαλκάνια με ευεργετικές συνέπειες στην κίνηση των άλλων μεγάλων οδικών αξόνων ενώ αναμένεται με την λειτουργία του να επιδράσει θετικά στην αγροτική ανάπτυξη και τον τουρισμό.

Πηγή:ypodomes.com



Δεν υπάρχουν σχόλια: