Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

ΔΕΗ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2015



Απολύσεις και μεταθέσεις προσωπικού προβλέπει η νέα τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας για τους 21.000 εργαζομένους της ΔΕΗ, που υπέγραψε η διοίκηση της εταιρείας με το συνδικάτο των εργαζομένων.

Πρόκειται τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που θα διέπει τις σχέσεις εργασίας μέχρι το 2015, και περιλαμβάνει ουσιαστικά ένα σχέδιο για τις απολύσεις και τις μεταθέσεις που θα χρειαστεί να γίνουν λόγω της αποκρατικοποίησης της εταιρείας και της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Το σχέδιο αυτό βασίζεται στο νέο νόμο που καταργεί την άτυπη μονιμότητα των εργαζομένων σε όλες τις ΔΕΚΟ.

Ειδικότερα, η συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει ότι πριν την απόλυση εργαζομένου θα εξετάζεται η ειδικότητά του και αν είναι εφικτό η δυνατότητα μετάθεσής του σε κενή θέση που βρίσκεται στον ίδιο νομό που υπηρετεί. Διαφορετικά, αν αυτό δεν είναι εφικτό, η ΔΕΗ θα πρέπει να εξετάσει την μετακίνησή του σε άλλη μονάδα της εταιρείας, σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας.

Αν ούτε κι αυτό είναι εφικτό, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα να μετακινηθεί σε θέση που ταιριάζει με την κατηγορία απασχόλησής του (μηχανικοί, διοικητικοί και τεχνικοί) και αν δεν μπορεί να γίνει ούτε αυτό, τότε θα υπάρχει μια τελευταία δυνατότητα να μετατεθεί ο εργαζόμενος σε άλλη θέση με αλλαγή κατηγορίας αρκεί να προσκομίσει πτυχία.

Τελικά, αν τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορεί να γίνει, τότε η ΔΕΗ θα προχωρά στην απόλυσή του, εκτός κι αν μπορεί να παραμείνει στη θέση κάποιου άλλου που θα βγει στη σύνταξη εντός ενός έτους.

Τέλος, στη νέα σύμβαση υπάρχει και ακόμα ένας όρος που διασφαλίζει ως ένα βαθμό τις θέσεις εργασίας. Η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι δε θα απολύσει για οικονομοτεχνικούς λόγους κανέναν εργαζόμενο παρά μόνο αν αυτό καθιστά τη σύμβαση αφόρητη.

Στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας συμπεριλήφθηκαν επίσης και οι μειώσεις 35% σε σχέση με το 2009 των μισθών των εργαζομένων της. Σημειώνεται ότι οι μειώσεις αυτές «τρέχουν» κανονικά από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος για τις προσαρμογές των μισθών στις ΔΕΚΟ.





Δεν υπάρχουν σχόλια: