Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ: Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΕ ΠΑΚΕΤΟ


Αποξένωση από τη φύση και αδιαφορία για το δάσος.

Παρατηρώντας τις εικόνες, που είναι κατά μήκος του δρόμου από Αμφίκλεια και Πολύδροσο, παρατηρούμε ότι τα ξερά χόρτα, ύψους ενός μέτρου σε πολλά σημεία, μπορούν να εξελιχθούν σε παρανάλωμα ανεξέλεγκτης φωτιάς στο Παρνασσό....


Από τους τοπικούς παράγοντες κανείς δεν έκανε το κόπο να υποχρεώσει ένα τρακτέρ, όπως γίνονταν τόσα χρόνια, να κόψει κατα μήκος τουλάχιστον του δρόμου τα επικίνδυνα χόρτα.

Από τους τοπικούς παράγοντες κανείς δεν έκανε το κόπο να κινητοποιήσει εθελοντές για την Δασοπροστασία, όπως γίνονταν τόσα χρόνια.

Να μην απορούμε για το μέγεθος της καταστροφής, όταν βλέπουμε ότι τοπικές αρχές να αδιαφορούν όλον το χρόνο για τους κινδύνους που εγκυμονούν στα δάση τα σκουπίδια, τα ξερά και άκοπα χόρτα, τα απορρίμματα, η απουσία αντιπυρικών ζωνών και ή έλλειψη γενικότερης φροντίδας .
Είναι αργά, πολύ αργά, όταν φουντώσει η πυρκαγιά στο δάσος.




Δεν μας σώζουν ούτε χίλια ούτε άλλα τόσα υδροφόρα αεροπλάνα.

Δεν μπορεί να εναποθέσουμε τις ελπίδες τους στον ουρανό, στη φορά του ανέμου και στα υδροφόρα αεροπλάνα.
Τα χωριά μας τα καλοκαίρια ήταν διαρκώς σε επαγρύπνηση. Φύλαγαν εξάλλου νύχτα μέρα οι νέοι των Παραπαρνάσσιων χωριών .

Καθάριζαν και έκοβαν τα χόρτα πριν ξεραθούν και πήγαιναν στο δάσος για να κόψουν, οργανωμένα, ξερά κλαδιά και χόρτα .




Σήμερα ενώ η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει τα σχετικά κονδύλια δεν έχουν ακόμα καταβληθεί στους Δήμους.

Οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν ακόμη δραστηριοποιηθεί και ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Με τη συλλογική αυτοπροστασία και αυτενέργεια των τοπικών κοινωνιών μπορεί κάτι να γίνει....".



Σε αυτήν την χώρα ζούμε, με τα πολλά ερωτηματικά, το περίεργο και το αστείο είναι ότι, από ότι δηλώνει και η τοπική αρχή, είναι ότι , δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να παρέμβουν σε αυτήν την υπόθεση.

Ε, και λοιπόν, βάλτε φωνή στους υπευθύνους, σε αυτούς που δεν κάνουν καλά την δουλειά τους, αυτό πρέπει να κάνετε.

Δηλαδή, μας λένε όλοι οι τοπικοί άρχοντες, ότι δεν πάει να γίνει φωτιά και μπούρμπουλη το δάσος, εμείς δεν έχουμε καμία.

Εάν εσείς κύριοι της Τοπικής αρχής, δεν κάνετε παρεμβάσεις στα αρμόδια

όργανα αυτού του κράτους, ποιους περιμένετε να τις κάνουν; Εάν εσείς κύριοι

αυτής της πόλης, δεν τρίξετε τα δόντια σε όλους αυτούς που κοιτούν τον ουρανό, ποιος θα την κάνει; Είναι δυνατόν κύριοι, της τοπικής αυτοδιοίκησης, να αλληθωρίζετε . Δεν είναι ανάγκη με την αδιαφορία σας να καταστρέφετε το περιβάλλον, σε αυτήν την χώρα δεν έχουμε δυστυχώς τίποτα άλλο να δείξουμε, εκτός από την φυσική ομορφιά της.




Από τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε διαπιστώσαμε ότι:

Στα …..΄΄ χαρτιά ΄΄ υπάρχουν

(4) ομάδες πυρασφάλειας: Πολυδρόσου, Επταλόφου, Αμφίκλειας,Τιθορέας!

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ με έδρα στην Επτάλοφο με δική του ομάδα πυρασφάλειας και μέσα κατάσβεσης (2 οχήματα)! ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΕΙΑ (2): Ένα στη θέση Πυργάκι στην Επτάλοφο που δεν επανδρώνεται αλλά είναι το καλύτερο από άποψη οπτικής κάλυψης σε ολόκληρο τον Παρνασσό και ένα στην Αμφίκλεια που επανδρώνεται κάθε χρόνο με εποχικό υπάλληλο του Πυρ/κου Σώματος!

ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΧΟΡΤΩΝ: Υπεύθυνος είναι ο Δήμος Δελφών ο οποίος με σχετική εγκύκλιο έχει κάνει γνωστό ότι πρέπει να καθαριστούν τα οικόπεδα των κατοίκων του δήμου απ' τους ίδιους και η Δημαρχεία να κάνει αποψίλωση παράλληλα των δρόμων!!!!!!!!!!!!!

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ: Ένα στην Αμφίκλεια με 13 μόνιμους υπαλλήλους + 11 υπαλλήλους πενταετούς υποχρέωσης και 5 πυροσβεστικά οχήματα (η στέγαση του κλιμακίου γίνεται σε χώρο τον οποίο ενοικιάζει ο Δήμος και αυτός πληρώνει το ενοίκιο)!

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ:12 μόνιμοι υπάλληλοι + 4 πενταετούς υποχρέωσης και 4 πυροσβεστικά οχήματα!(Η στέγαση γίνεται σε κτίριο του Δήμου, άρα δεν υπάρχει ενοίκιο και έτσι δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός)!






ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ??????

Αντί να αναζητάμε ευθύνες και φταίχτες εκ των υστέρων και να οδυρόμαστε για την καταστροφή, καλύτερα θα ήταν να διερωτόμαστε όχι γιατί δεν έσβησε, αλλά γιατί άναψε και γιατί δεν την προλάβαμε. Η πρόληψη προέχει της καταστολής..

ΠΗΓΗ: http://polydrososparnassou.blogspot.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: