Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΕΘΑΛΨΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ! ΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ!



Κόλαφος, για τον τρόπο διακυβέρνησης και την ανεπάρκεια των πολιτικών, σε χώρες όπως η Ελλάδα, είναι έκθεση της Μη κυβερνητικής Οργάνωσης» Διεθνής Διαφάνεια», που επισημαίνει ότι η διαφθορά στο δημόσιο τομέα, υπονομεύει την χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης.


Σύμφωνα με τη EurActive, Τα κενά της διακυβέρνησης, η απουσία ελέγχου, και η διαφθορά συμβάλουν καθοριστικά και στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που δημοσιεύθηκε.

Η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια υπογραμμίζει ότι υπάρχει έντονη σχέση μεταξύ των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της διαφθοράς σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Ωστόσο χώρες που θεωρούνται «καθαρές», έχουν επίσης ελλείμματα στο πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς.

Η ΜΚΟ υπογραμμίζει ότι η σύνδεση διαφθοράς και δημοσιονομικής κρίσης δεν πρέπει πλέον να αγνοείται. Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία σημειώθηκαν ως οι χώρες όπου «η ανεπάρκεια, οι κακές πρακτικές και η διαφθορά δεν είναι ούτε επαρκώς ελεγχόμενες, ούτε υπάρχουν κυρώσεις». Στη έκθεση με τίτλο Money, Politics, Power – Corruption risks in Europe, συμμετείχαν πάνω από 300 εθνικά θεσμικά όργανα σε 25 κράτη. «Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε όλη την Ευρώπη», είπε ο διευθυντής της ΜΚΟ Cobus de Swardt.

Στην Ελλάδα, η ΜΚΟ διαπίστωσε ότι μόλις το 2% των δημόσιων υπαλλήλων έχει υποβληθεί σε διαδικασία πειθαρχικού «παρά τις εκτεταμένες περιπτώσεις διαφθοράς που έχουν αναφερθεί». Αμφισβητεί επίσης και το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ελλάδας, διότι λογοδοτεί στην εκτελεστική εξουσία και όχι στο κοινοβούλιο. Ωστόσο τα ελεγκτικά συνέδρια σε Ισπανία και Πορτογαλία κατατάχθηκαν «πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ο ελληνικής καταγωγής γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης κατηγόρησε την Ελλάδα λέγοντας ότι «93% της ελληνικής διοίκησης είναι άχρηστο». Η διαφθορά, όπως ερμηνεύεται από τη Διεθνή Διαφάνεια, είναι κληρονομιά του ελληνικού πελατειακού συστήματος, αναφέρει ο Χατζημαρκάκης.

Η έκθεση ωστόσο ασκεί δριμεία κριτική και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Σε επίπεδο ΕΕ, υπάρχει χώρος για βελτίωση στη διαφάνεια των πολιτικών κομμάτων. Ακόμη, η ΜΚΟ ασκεί κριτική και στην εθελούσια φύση του μητρώου των λόμπυ στις Βρυξέλλες. Επίσης, ο κώδικας συμπεριφοράς των ευρωβουλευτών δεν τους εμποδίζει να εργάζονται μετά το τέλος της πολιτικής τους καριέρας σε ομάδες λόμπυ.

Τέλος, παρά τη σχετικά καλή αξιολόγηση σε γενικές γραμμές, η Γερμανία δεν έχει καταφέρει να ρυθμίσει επαρκώς τις ομάδες συμφερόντων (λόμπυ). Η έκθεση ασκεί δριμεία κριτική στο όριο των πολιτικών δωρεών, που είναι εξαιρετικά υψηλό. Πράγματι, τα πολιτικά κόμματα καλούνται να αποκαλύψουν τα στοιχεία του δότη στην ετήσια οικονομική τους κατάσταση μόνο εάν η εισφορά ξεπερνά τα 10.000€ ετησίως.

ΠΗΓΗ: Greek Finance Forum



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

σωπα καλε,τι ειναι αυτα που λες για το πολτικο μας συστημα?
εδω, τα παιδια σκιζονται, ποιος θα μας σωσει απο ολους τους αλλους,που μας κατεστρεψαν..
με.. το αζημειωτο βεβαιως-βεβαιως..