Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

ΙΤΕΑ 1943: ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Το πρόσωπο του "εχθρού"


 
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, η διοίκηση της ηπειρωτικής χώρας ανατέθηκε κύρια στις Ιταλικές ένοπλες δυνάμεις. Οι Γερμανοί διατήρησαν τον έλεγχο ορισμένων νευραλγικών σημείων που θεωρήσαν απαραίτητα για την εξασφάλιση της κυριαρχίας τους στον Ελλαδικό χώρο. Στη Φωκίδα στρατωνίζονταν μονάδες καραμπινιέρων με έδρα την Άμφισσα και παραρτήματα στις κυριώτερες κωμοπόλεις.

Αυτά, μέχρι την κατάρρευση του Μουσολινικού καθεστώτος και τη συνθηκολόγηση της γειτονικής χώρας, το καλοκαίρι του 1943. Από εκεί και πέρα την πλήρη ευθύνη της ευρύτερης περιοχής ανέλαβαν τα ναζιστικά στρατεύματα, τα οποία κατεδίωξαν μανιωδώς τους Ιταλούς φαντάρους και αξιωματικούς, αρκετοί από τους οποίους έσπευσαν να ενταχθούν στα τμήματα του ΕΛΑΣ.

Ένας από τους φυγάδες ήταν και ο κύριος που εμφανίζεται στη φωτογραφία-ντοκουμέντο την οποία παραθέτουμε σήμερα. Τρομοκρατημένος από τα γερμανικά αντίποινα σε βάρος των συμπατριωτών του, σχεδόν αλλόφρων από την αγωνία και το φόβο, ζήτησε καταφύγιο στο σπίτι του ιτιώτη, πρώην πρόσφυγα της Μικρασιατικής γης, Βασίλη Καραγιώργη, που έμενε με την οικογένειά του στον Ανατολικό συνοικισμό.
Ο ανθρωπισμός των ελλήνων, ένα αναπόσταστο στοιχείο αλτρουϊστικής συμπεριφοράς που πάντα χαρακτήριζε τη φυλή μας, βρήκε στην περίπτωση αυτή την απόλυτη έκφρασή του. Παρά το θανάσιμο κίνδυνο που ελλόχευε, ο Βασίλης Καραγιώργης έκρυψε για αρκετό καιρό τον "εχθρό" μέσα στην ίδια του την εστία, τον τάϊσε και επιπλέον φρόντισε να τον φυγαδεύσει με καΐκι για το Αίγιο, από όπου θα μπορούσε να διαφύγει προς την πατρίδα του.

Κανείς δεν έμαθε τι απέγινε ο Ιταλός. Σημασία όμως έχει πως το περιστατικό που περιγράψαμε δεν ήταν το μοναδικό. Εκατοντάδες κατησχυμένοι ιταλοί στρατιώτες έλαβαν χείρα βοηθείας από γηγενείς, σε κάθε γωνιά της υπόδουλης χώρας μας. Και είναι αυτό το βασικό προτέρημα ενός λαού, που μπορεί να έχασε προσωρινά τη λευτεριά του, αλλά ουδέποτε απώλεσε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που δίκαια τον κατατάσσουν μεταξύ των εκλεκτών του ανθρώπινου είδους.

Νίκος Δημ. Νικολαΐδης.
 
ΠΗΓΗ: http://astiriteas.blogspot.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: