Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

ΜΕΤΡΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!


Μέτρα σοκ για όσους χρωστάνε στο Δημόσιο

Σε ποινικές διώξεις για όλους τους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 5.000 ευρώ και σε κατασχέσεις ακόμα και σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό καταφεύγει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατό περισσότερα ληξιπρόθεσμα χρέη από τη δεξαμενή των 45 δισ. ευρώ.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που εστάλη σήμερα στις εφορίες, είναι η πιο σκληρή που έχει σταλεί ποτέ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα μέσα που υπάρχουν προς διάθεση για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς εδώ και χρόνια επιστρατεύονται για πρώτη φορά με τέτοια σαφήνεια και μάλιστα από μία υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπράξει ληξιπρόθεσμα χρέη 400 εκατ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου και άνω των 2 δισ. ευρώ συνολικά έως το τέλος του έτους. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο εξέδωσε επείγουσα εγκύκλιο με εντολές προς τους εφόρους να προχωρήσουν άμεσα σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι δεν ρύθμισαν τα χρέη τους.

Σκληρό κυνήγι
Βάσει των αναλυτικών οδηγιών που δίδονται με την εγκύκλιο, οι Εφορίες θα πρέπει να "κυνηγήσουν" κατά προτεραιότητα όσους οφειλέτες εισπράττουν ενοίκια ή κατέχουν πολυτελή αυτοκίνητα ή είναι δικαιούχοι απαιτήσεων από άλλα πρόσωπα, καθώς και όσους οφείλουν πάνω από 3.000 ευρώ και κατέχουν ακίνητη περιουσία.
Με λίγα λόγια, πρώτοι στόχοι στο φοροκυνηγητό για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων θα είναι οφειλέτες με εισοδήματα από ενοίκια, κάτοχοι πολυτελών αυτοκινήτων, και έχοντες απαιτήσεις από αμοιβές τρίτων.

Το υπουργείο ζητεί ακόμη και την άμεση κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών του Δημοσίου, τη διενέργεια αυτεπάγγελτων συμψηφισμών απαιτήσεων των οφειλετών κατά του Δημοσίου με τα υφιστάμενα βεβαιωμένα χρέη τους (έστω και εάν αυτά τελούν υπό αναστολή), καθώς και την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος οφειλετών με χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Μαζί με τους οφειλέτες, οι Εφορίες θα πρέπει να ελέγξουν και την περιουσιακή κατάσταση των συνυπόχρεων (συγγενικά πρόσωπα, συνεργάτες κ.α.)
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών δίνει εντολή στις εφορίες να συμψηφίζουν αυτόματα (χωρίς δηλαδή να ειδοποιηθεί ο οφειλέτης) βεβαιωμένους φόρους (ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κλπ.) με ποσά που δικαιούται να εισπράξει ο φορολογούμενος από το δημόσιο (επιστροφή φόρου, ΦΠΑ κ.α.).
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αρχικά οι εφορίες θα πρέπει να ειδοποιούν τους οφειλέτες (τηλεφωνικά, με email κ.α.) για τα χρέη και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.


Εάν οι φορολογούμενοι επιλέξουν να μην ρυθμίσουν τα χρέη τους τότε οι εφορίες θα πρέπει να προχωρήσουν στα εξής μέτρα:

- Κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για όσους χρωστούν από 3.000 ευρώ και άνω. Οι κατασχέσεις πρέπει να γίνονται με στόχο την άμεση είσπραξη της οφειλής και όχι απλώς μόνο για διακοπή της παραγραφής της παράβασης.
- Πλειστηριασμούς σπιτιών και οικοπέδων που έχουν ήδη κατασχεθεί
- Ποινικές διώξεις για όλους όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ
- Οι Εφορίες θα πρέπει πρώτα να δεσμεύουν ποσά που τυχόν εισπράττουν οι μικροοφειλέτες και μετά να προχωρούν, εάν χρειάζεται, σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Στα ποσά που μπορούν να κατάσχονται περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του Δημοσίου από τρίτους. Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις, ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους έως ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

- Για μισθωτές ακινήτων, προβλέπονται κατασχέσεις ενοικίων και απόδοσή τους από τον ενοικιαστή απευθείας στο Δημόσιο.
- Για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν πληρώνουν στο Δημόσιο, δίδονται εντολές για κατασχέσεις αμοιβών από τους πελάτες τους, πριν ακόμα τις πάρει ο οφειλέτης στα χέρια του.
- Παρέμβαση του Δημοσίου σε πλειστηριασμούς που πρόλαβαν να διενεργήσουν τρίτοι για να εισπράξει το δικό του μερίδιο.
- Μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη σε τρίτους (π.χ. γονείς προς παιδιά) εάν υποκρύπτεται δόλος

Τέλος οι εφορίες μπορούν να προχωρούν σε συμψηφισμούς ληξιπρόθεσμων οφειλών με τυχόν απαιτήσεις των οφειλετών κατά του Δημοσίου και να κατάσχουν, ως τελική λύση, απ' ευθείας από τραπεζικούς λογαριασμούς ποσά που αντιστοιχούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλετών του Δημοσίου.

ΠΗΓΗ: http://gr.news.yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: