Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΥΣΟ 2000 ΦΟΡΕΣ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΕ ΜΠΟΜΠΟΛΑ ΚΑΙ ΣΙΑ!



Στις 17 Ιουνίου 2011 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου γίνεται «πρώην» Υπουργός Οικονομικών (ακόνη δεν µπορούµε να καταλάβουμε γιατί αντικαταστάθηκε ένας τόσο πετυχημένος Υπ. Οικονομικών που «έσωσε» την Ελλάδα µε το µνηµόνιο) και στον ανασχηματισμό τού ανακοινώνεται ότι αναλαβαίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος ,Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής.

Πολλοί τότε θεώρησαν (και εγώ µαζί τους) ότι πρόκειται για υποβάθµιση του Γ. Παπακωνσταντίνου. Αµ, δεν ήξερα τι θα ακολουθούσε...

Στις 26 Ιουλίου του 2011 ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράφει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (που δεν υπέγραφε µε τίποτα η προκάτοχός του Μπιρµπίλη) που κατέθεσε η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» και αφορά στη µεταλλευτική περιοχή των 317.000 στρεµµάτων της Β. Χαλκιδικής, η οποία περιήλθε στην κατοχή της µε την σύµβαση που έγινε µε το ελληνικό δηµόσιο τον ∆εκέµβριο του 2003 και κυρώθηκε από την Βουλή τον Ιανουάριο του 2004.


Με το νόµο 3220/2004 ΦΕΚ 15Α / 28.1.2004, τα µεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής περνούν στην ιδιοκτησία της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (European Goldfields και Ελλάκτωρ). Η νεοσύστατη τότε εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δίνει 11.000.000 ευρώ. Στο ελληνικό δηµόσιο; Οχι. Το τίµηµα των 11.000.000 ευρώ δόθηκε στην TVX από το ελληνικό δηµόσιο για την αγορά των δικαιωµάτων, αφού η TVX ήταν η προκάτοχος των δικαιωµάτων εξόρυξης της περιοχής.

Κατά συνέπεια το όφελος από την αγοραπωλησία για το ελληνικό δηµόσιο ήταν µηδενικό! Μπορεί βέβαια κάποιος να σκεφτεί… «δεν µπορεί, το δηµόσιο θα κατοχύρωσε δικαιώµατα επί του µεταλλεύµατος όταν γίνει η εξόρυξη…» Λάθος. Στη σύµβαση ορίζεται ρητά ότι το ελληνικό δηµόσιο δεν κατοχύρωσε δικαιώµατα επί του εξορυσσοµένου µεταλλεύµατος.

Όλα δικά τους. ΟΛΑ. Και το επιχείρηµά τους είναι ότι θα κερδίσουν από τη φορολόγηση των κερδών. Χωρίς σχόλια…

Αξίζει να σηµειωθεί ότι τον Οκτώβρη του 2011,όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Ελλάκτωρ (µέτοχος της “Ελληνικός Χρυσός”), η εταιρεία Aktor Construction International (100% θυγατρική της Ακτωρ ΑΤΕ) προέβη σε συµφωνία πώλησης 13 εκ. µετοχών της εταιρείας European Goldfields στην Qatar Holding, δηλαδή ποσοστού 7,07% του µετοχικού της κεφαλαίου, συνολικής αξίας 130 εκ. δολαρίων Καναδά.

Το ποσοστό συµµετοχής της Aktor Construction International LTD στη European Goldfields, µετά τη συναλλαγή, διαµορφώνεται σε 12,2% του µετοχικού κεφαλαίου, ενώ η Qatar Holding διατηρεί δικαίωµα προαίρεσης για απόκτηση επιπλέον 9.373.390 µετοχών µε 13 δολάρια Καναδά ανά µετοχή.

Εύκολα συµπεραίνει κανείς τι συνέβη µε µια µόνο υπογραφή του ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου που εγκρίνει την Μ.Π.Ε. του έργου και ουσιαστικά «ανάβει» πράσινο φως στην επένδυση, αγνοώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και φορέων.

Οταν µόνο το 7,07% των εξορυκτικών δικαιωµάτων, πωλείται προς 130.000.000 δολάρια Καναδά, δηλαδή 101.562.500 € µε σηµερινές τιµές ισοτιµίας ∆ολαρίου Καναδά προς Ευρώ, το σύνολο της τρέχουσας αξίας δικαιωµάτων της επένδυσης που προκύπτει είναι της τάξης του 1.436.527.580 € !!! ∆ηλαδή, το ελληνικό δηµόσιο εκχώρησε στο διεθνές λόµπι δικαιώµατα, που σήµερα αποτιµώνται χρηµατιστηριακά 1.436.527.580 €, χωρίς να εισπράξει δεκάρα τσακιστή! Και επιπλέον δεν κατοχύρωσε ποσοστιαία δικαιώµατα,επί του εξορυσσοµένου µεταλλεύµατος!






2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΤΑΞΕΙ,ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΣΑΦΕΙΣ..
ΜΑΣ ΔΩΣΑΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ..

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΛΑΔΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΑΜΟΓΙΟ ? ΑΝ ΝΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΤΥΧΟΙ ΓΙΑΤΙ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ! ΠΑΛΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ!ΤΟ ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 10 ΤΟ ΠΑΙΔΙ 20 ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝΟ ! Ο Υ Σ Τ Γ Ο Μ Α Ρ Ι Α !!!