Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ι΄ ΕΠΚΑ ΔΕΛΦΩΝ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΨΗΦΙΔΩΤΟ


Το εργαστήριο συντήρησης του Μουσείο Δελφών ανοίγει τις πόρτες του …

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012



Ο κύριος ρόλος των μουσείων είναι η συλλογή, η διατήρηση και η έκθεση των τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού ώστε να μπορούν να προσφέρουν εκπαίδευση και ψυχαγωγία στο κοινό.

Τα τελευταία χρόνια όμως, τα περισσότερα μουσεία στην Ελλάδα, στην προσπάθειά τους να έρθουν πιο κοντά στο κοινό, προσφέρουν μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές.

Μέσω αυτών των εκπαιδευτικών προγραμμάτων οι μαθητές νοιώθουν την « αύρα » των αντικειμένων, τα αγαπούν περισσότερο και κατανοούν καλύτερα την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών το Τμήμα Συντήρησης  θέλοντας κι αυτό να συμβάλλει στην εκπαίδευση των μαθητών άνοιξε τις πόρτες του και διεξάγει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την συντήρηση ψηφιδωτού.

Στο πρόγραμμα αυτό οι μαθητές μαθαίνουν την ιστορία των ψηφιδωτών, τα είδη και τον τρόπο κατασκευής τους, τις φθορές τους και τη συντήρησή τους.

Επίσης αφού ξεναγηθούν στα ψηφιδωτά του χώρου των Δελφών κατασκευάζουν τα ίδια ένα αντίγραφο ψηφιδωτού ώστε να κατανοήσουν καλύτερα την τεχνολογία των ψηφιδωτών.

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος η Γ΄, Δ΄,  Ε΄ και η ΣΤ΄ του Δημοτικού  Σχολείου  των Δελφών εκδήλωσαν ενδιαφέρον και ήρθαν στο εργαστήριο συντήρησης του Μουσείου στις 28

( Γ΄ και Δ΄ τάξη) και 29 Μαΐου ( Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη).

Οι μαθητές αφού έκαναν το θεωρητικό μέρος κατασκεύασαν τα ίδια με την βοήθεια των συντηρητών το δικό τους ψηφιδωτό δείχνοντας  ιδιαίτερο ζήλο.

Τα δύο ψηφιδωτά που κατασκευάστηκαν από τους μαθητές παρέμειναν στο εργαστήριο μέχρι να στερεοποιηθεί πλήρως το κονίαμά τους και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στο σχολείο από τους συντηρητές και τοποθετήθηκαν στην σκάλα του  σχολείου μαζί με τα άλλα ψηφιδωτά που είχαν κατασκευάσει τα περσινά τμήματα του σχολείου.



 





4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΑ,ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ,ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.ΤΙ ΠΤΑΙΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΗ ΤΗΣ ΠΑΣΟΚΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΑΝΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ,ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΔΕ! ΑΕΙ ΡΕ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΦΙΛΕ.ΦΑΙΝΕΤΕ ΠΟΣΟ ΜΑΛ,,,,ΚΑΣ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΣΟΥ ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΗ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΜΑΛ..ΚΑΣ ΠΑΡΑ ΡΕΜΑΛΙ ΤΗΣ ΠΑΣΟΚΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ,ΓΥΦΤΟ.

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΑΛ....ΚΑΣ ΜΕ ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ.