Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΙΤΕΑΣ «Ο ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ»

 

Πρόγραμμα Αιμοδοσιών
Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ιτέας «Ο ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη και φέτος, διοργανώνει:
ü -την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012 Ημέρα Αιμοδοσίας στην Αράχωβα, το απόγευμα από 17:30-22:00 στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο.
ü -την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012 Ημέρα Αιμοδοσίας στην Ιτέα, το απόγευμα από 18:00-21:00 στα γραφεία του Συλλόγου και
-την Κυριακή 24 Ιουνίου Επαναληπτική Αιμοδοσία στην Ιτέα, το πρωί από 10:00-14:00 στα γραφεία του Συλλόγου.
Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη προς τιμήν του Γερμανού γιατρού Κάρλ Λαντστάινερ, την ημέρα γέννησής του.
Το 1900 πραγματοποίησε την πρώτη από τις δυο μεγαλύτερες ανακαλύψεις του. Πρόκειται για την ανακάλυψη του συστήματος των ομάδων αίματος ΑΒΟ, για την οποία τιμήθηκε το 1930 με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής. Η δεύτερη σπουδαία ανακάλυψή του αφορά την περιγραφή του συστήματος των ομάδων αίματος του παράγοντα Ρέζους (Rhesus) και πραγματοποιήθηκε το 1940 σε συνεργασία με τον Αμερικανό ερευνητή Αλεξάντερ Βίνερ.
Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 2012 είναι:
«Κάθε εθελοντής αιμοδότης είναι ένας ήρωας»
Για να μας θυμίσει το μήνυμα της αυθόρμητης, ανώνυμης και εθελοντικής αυτής προσπάθειας για τον προσπορισμό αίματος, του πολύτιμου αυτού αγαθού για την ανθρώπινη ζωή. Η πράξη της αιμοδοσίας παραμένει μη αμειβόμενη. Στις μέρες μας, όπου όλα καθορίζονται με οικονομικούς όρους, η εθελοντική αυτή πράξη αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια «ηρωική» και γενναιόδωρη χειρονομία.
΄΄Ο ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ΄΄ αρωγός του εθελοντισμού, είναι ο πρώτος Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών που ιδρύθηκε στη Φωκίδα, όλα αυτά τα χρόνια η προσφορά του στον άγνωστο συνάνθρωπο είναι σεμνή, ταπεινή και αθόρυβη χωρίς δελτία τύπου και φωτογραφίες. Η πορεία του συλλόγου από το 1990 έως σήμερα είναι συγκινητική και συνάμα αισιόδοξη για τον τόπο, αφού αναλαμβάνει πρωτοβουλίες οι οποίες κάποιες φορές ξεπερνούν τις αρχικές του προσδοκίες. Στη σημερινή εποχή που δυστυχώς τα πάντα έχουν εμπορευματοποιηθεί η προσφορά του είναι ανεκτίμητη.
Η Εθελοντική Αιμοδοσία είναι οικοδόμημα που γίνεται με την αγάπη, την αλληλεγγύη και την φιλανθρωπία για τον άγνωστο συνάνθρωπό μας…
Η αιμοδοσία είναι για ευγενική πράξη, της οποίας τα αποτελέσματα σώζουν ζωές διότι το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται. Μόνο προσφέρεται.
Είναι ζήτημα ζωής! Είναι ζήτημα τιμής!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: