Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ!


Ρεπορτάζ : Έλενα Φυντανίδου
(από το Βήμα της Κυριακής)

Ισχυρό σοκ δέχονται αυτές τις ημέρες χιλιάδες καρκινοπαθείς. Τώρα δυσκολεύονται και να βρουν τα πολύτιμα για τη ζωή τους φάρμακα. Καθημερινά ανεβαίνουν Γολγοθά, ψάχνοντας από νοσοκομείο σε νοσοκομείο να βρουν το σκεύασμα που...

θα τους κρατήσει στη ζωή. Κάποιοι τα καταφέρνουν ύστερα από επίπονες προσπάθειες και αρχίζουν να αγωνιούν για την επόμενη φορά. Αλλοι ακόμη ψάχνουν... Δυστυχώς πολλοί έχουν αρχίσει να νιώθουν στο πετσί τους ότι κεκτημένα – αναφαίρετα μέχρι πρότινος – δικαιώματα πολλών ετών, όπως της δωρεάν περίθαλψης, χάνονται. Τελευταία όλο και περισσότεροι κατακλύζονται από οργή και αγωνία σκεπτόμενοι ότι αν κάποιος νοσήσει από καρκίνο και δεν έχει μερικές χιλιάδες ευρώ στην άκρη, δεν θα μπορεί να ακολουθήσει την απαιτούμενη θεραπεία.

Ο Νίκος, ένας νέος με όγκο στον εγκέφαλο, πληρώνει 9.500 ευρώ σε μηνιαία βάση από την τσέπη του για τις θεραπείες του. Οπως λέει μιλώντας στο «Βήμα» η μητέρα του, «το παιδί μου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας τα τελευταία δύο χρόνια. Εχει υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις και αυτή την περίοδο κάνει δύο θεραπείες. Και τα δύο φάρμακα που πρέπει να παίρνει είναι σε έλλειψη και όταν τα βρίσκουμε τα πληρώνουμε, παρ' ότι είναι νοσοκομειακά. Το ένα είναι ενέσιμο και μας κοστίζει 6.270 ευρώ κάθε μήνα. Και το δεύτερο φάρμακο, σε μορφή δισκίου αυτό, παρουσιάζει έλλειψη αυτό το διάστημα. Σταθήκαμε τυχεροί αυτοί τη φορά και ύστερα από πολύ τρέξιμο βρήκαμε τις θεραπείες. Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Τι άλλο μας μένει να κάνουμε...».

Την απογοήτευση και τη θλίψη της για όσα συμβαίνουν στον χώρο της Υγείας δεν κρύβει και η Νάντια, μια νέα κοπέλα η οποία έχασε τον πατέρα της από καρκίνο.. πριν από έξι μήνες. «Η κατάσταση της υγείας του ήταν μη αναστρέψιμη και το γνωρίζαμε όλοι στην οικογένειά μας. Τουλάχιστον όμως τότε μπορούσαμε να του προσφέρουμε τα φάρμακά του. Με αυτά που ακούω τις τελευταίες ημέρες πέφτω από τα σύννεφα. Πώς φθάσαμε ως εδώ; Σκέφτομαι ότι μπορεί να ζούσε ακόμη ο πατέρας μου, να ήταν στο σπίτι με αυτό το σοβαρό πρόβλημα, να μην είχα τη δυνατότητα να του προσφέρω ούτε το φάρμακό του• και μόνο με αυτή τη σκέψη θολώνει το μυαλό μου».


Ευαισθητοποίηση απλών πολιτών
Η Νάντια όταν ενημερώθηκε για την κινητοποίηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (στις τηλεφωνικές γραμμές 210.522.0954-5 μπορούν να καλούν όσοι δεν βρίσκουν τα φάρμακά τους) έσπευσε να τηλεφωνήσει για να παραδώσει ακριβά φάρμακα που είχαν περισσέψει από την περίοδο που έκανε θεραπεία ο πατέρας της. «Ηταν πολύ ακριβά φάρμακα τα οποία σήμερα παρουσιάζουν έλλειψη. Είχα τέσσερα κουτιά από αυτά και τα φύλαγα για να τα δώσω σε κάποιον που τα χρειάζεται. Είχα προσπαθήσει να τα δώσω σε ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά δεν τα δέχονταν, διότι τα είχα προμηθευτεί από το φαρμακείο του ΙΚΑ. Με το που έμαθα ότι γίνεται αυτή η κινητοποίηση από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, τηλεφώνησα και τα έδωσα στους αρμοδίους. Βέβαια τα τέσσερα κουτιά καλύπτουν τη θεραπεία μόνο ενός μήνα. Αλλά και αυτό κάτι είναι...».

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντος δηλώνει εντυπωσιασμένος από το ενδιαφέρον απλών πολιτών να βοηθήσουν με κάθε τρόπο ανθρώπους με σοβαρές παθήσεις. «Πρέπει να ευαισθητοποιηθεί όλος ο κόσμος. Στο σημείο όπου δυστυχώς έχουμε φθάσει ας είμαστε τουλάχιστον ο ένας δίπλα στον άλλον» υπογραμμίζει.

Δεκάδες ασθενείς ή συγγενείς τους τηλεφωνούν καθημερινά στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής ζητώντας βοήθεια στον αγώνα που κάνουν για να βρουν την πολύτιμη θεραπεία τους.


Έχουν σπάσει τα τηλέφωνα
«Το πρόβλημα είναι μεγάλο και σοβαρό» δηλώνει η κυρία Δέσποινα Καπούνη που απαντά στις κλήσεις των ασθενών για λογαριασμό του Συλλόγου. «Κάθε μέρα δεχόμαστε 15-20 νέες κλήσεις. Αν μετρήσουμε και αυτούς που έχουν ξανατηλεφωνήσει και καλούν να μάθουν αν υπήρξε κάποια εξέλιξη στο θέμα που τους απασχολεί, τότε οι κλήσεις μπορεί να φθάνουν και τις 50». Σύμφωνα με την κυρία Καπούνη, οι περισσότεροι που τηλεφωνούν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας. Πολλοί είναι νέοι άνθρωποι που πάσχουν από κάποια μορφή καρκίνου. «Το 80% των τηλεφωνημάτων που δεχόμαστε αφορά περιπτώσεις ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο μαστού, πνεύμονα, εντέρου και εγκεφάλου. Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, αφού - όπως διαπιστώσαμε κι εμείς - από τα νοσοκομεία λείπουν συγκεκριμένα ογκολογικά φάρμακα, αλλά και κάποια που χορηγούνται σε πάσχοντες από εκφύλιση της ωχράς κηλίδος» σημειώνει.

Πολλά τηλεφωνήματα δέχονται την τελευταία εβδομάδα και στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών «ΚΕΦΙ». «Την Τετάρτη και την Πέμπτη "άναψαν" οι τηλεφωνικές γραμμές. Καλούσαν ασθενείς που δεν μπορούσαν να βρουν τη θεραπεία τους. Ντρέπομαι για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Κάποτε ο Σύλλογος προσέφερε στους πάσχοντες ψυχολογική υποστήριξη. Σήμερα τα προβλήματα που καλείται να λύσει είναι πιο απτά» αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Ζωή Γραμματόγλου.

«Ειδικά την Πέμπτη δεν προλαβαίναμε να σηκώνουμε τα τηλέφωνα» προσθέτει η κυρία Πόπη Μεταξά, μέλος του Συλλόγου «ΚΕΦΙ». «Μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπιζαν δύο ασθενείς από το Ιπποκράτειο της Αθήνας οι οποίοι δεν έβρισκαν πουθενά συγκεκριμένο ογκολογικό φάρμακο. Τεράστια δυσκολία να βρει άλλο φάρμακο αντιμετώπισε επίσης μια γυναίκα από το Νοσοκομείο της Αεροπορίας. Η γυναίκα έγινε "μπαλάκι" μεταξύ δύο νοσοκομείων, της Αεροπορίας και του Λαϊκού. Οπως μας είπε, στο Νοσοκομείο της Αεροπορίας δεν της έδιναν τα φάρμακά της διότι δεν είναι άμεσος αλλά έμμεσος δικαιούχος. Από εκεί την έστειλαν στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Και εκεί όμως της είπαν ότι από το πρώτο νοσοκομείο έπρεπε να καλυφθεί η θεραπεία της και ότι στο Λαϊκό μόλις και μετά βίας καταφέρνουν να καλύψουν τις ανάγκες των δικών τους ασθενών».


«Φάρμακο» στις ελλείψεις Λύση μέσω φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ
Τα φάρμακα υψηλού κόστους θα πρέπει να διατίθενται είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (Αγ. Κωνσταντίνου 16 και στην περιοχή του Ρέντη) είτε από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, όπως επισημαίνει ο κ. Ι. Δατσέρης, πρόεδρος του Συλλόγου Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ). «Δυστυχώς τα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν προμηθεύονται ορισμένα σημαντικά σκευάσματα με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις τόσο σε ογκολογικά φάρμακα όσο και σε αυτά που χορηγούνται για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος» υπογραμμίζει. Ενα άλλο πρόβλημα που εντοπίζει ο κ. Δατσέρης είναι ότι «οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων ζητούν αποκλειστικά ηλεκτρονικές συνταγές από συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για να χορηγήσουν στους ασθενείς φάρμακα υψηλού κόστους».

Πάντως από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Κυρ. Σουλιώτης δηλώνει ότι καθώς δεν μπορεί να υλοποιηθεί η υπουργική απόφαση κατά την οποία τα φάρμακα υψηλού κόστους πρέπει να χορηγούνται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, ο Οργανισμός αναλαμβάνει τη διακίνησή τους εντός της εβδομάδας μέσω των δικών του φαρμακείων και νοσοκομείων.




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΘΕΣ ΒΓΗΚΕ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ Σ΄ΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΡΑΓΙΣΕ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕ! ΤΟ ΚΑΚΟ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΛΑΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΝΑ ΣΑΣ ΔΟΥΝ.ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΦΕΡΕΦΩΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ ΚΑΙ ΦΤΥΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΣΚΑΘΟΥΝ!ΕΙΝΑΙ Ο Λ Ο Ι ΤΟΥΣ Α Π Α Τ Ε Ω Ν Ε Σ Ψ Ε Υ Τ Ε Σ κ.λ.π.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΜΑ {το γιαουρτι ειναι ακριβο]ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ!!!