Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!



Απλούστατα, ο Ευ. Βενιζέλος δεν έχει άλλη επιλογή.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Το τελικό αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών δεν ήταν γνωστό όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές. Ήταν όμως βέβαιο ότι η ΝΔ κέρδιζε με γύρω στις δύο εκατοστιαίες μονάδες διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ -άρα με διαφορά μεγαλύτερη του αναμενομένου- και με ένα ποσοστό που αναμενόταν να κυμανθεί γύρω στο 30%.
Το ΠΑΣΟΚ είχε υποστεί και νέα μείωση κατά περίπου μία εκατοστιαία μονάδα πέφτοντας γύρω στο 12%, αποφεύγοντας την ολοκληρωτική συντριβή του.
Το σημαντικό είναι ότι η ΝΔ με περίπου 130 έδρες και το ΠΑΣΟΚ με άνω των 30 (έναντι των 41 που είχε πάρει στις 6 Μαΐου) έχουν πλέον άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με γύρω στις 160 έδρες.
Αυτό σημαίνει ότι άνετα πλέον μπορεί να σχηματιστεί νέα μνημονιακή κυβέρνηση της ΝΔ με την προσθήκη του ΠΑΣΟΚ και να συνεχίσει την εφαρμογή της ίδιας πολιτικής, την οποία άλλωστε έχουν δεσμευτεί με τις υπογραφές τους να εφαρμόσουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να σώσει τα ...προσχήματα απαιτώντας να πληρούνται κάποιοι όροι για να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, αλλά αυτές είναι κινήσεις περιορισμού των πολιτικών ζημιών που αναπότρεπτα θα υποστεί.
 
Δεν πρόκειται να έχουν καμιά πρακτική σημασία και οπωσδήποτε το ΠΑΣΟΚ στο τέλος θα στηρίξει την κυβέρνηση της ΝΔ.
Απλούστατα, ο Ευ. Βενιζέλος δεν έχει άλλη επιλογή.
Παρέλαβε ένα κόμμα του 44% που με την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου και τη δική του έχεικαταβαραθρωθεί στο 12%. Αν δεν συμμετάσχει και στην κυβέρνηση, θα διαλυθεί εντελώς από μόνο του.
Θα καταβληθεί προσπάθεια να συμμετάσχει στην κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, όπως και ενδεχομένως να αποσπαστούν βουλευτές και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Δεν μπορεί να προεξοφληθεί ότι θα ευδοκιμήσουν αυτές οι προσπάθειες. Είναι όμως βέβαιο ότι θα γίνουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την ιστορική ευκαιρία να κερδίσει τις εκλογές, παρά τη κατά 10 και πλέον εκατοστιαίες μονάδες αύξηση της δύναμής του.
Σίγουρα έγραψε ιστορία, καθώς το ποσοστό του αναμενόταν να κυμανθεί γύρω στο 27%, υπερβαίνοντας δηλαδή το θρυλικό για την Αριστερά ποσοστό του 24,42% που είχε πάρει η ΕΔΑ πριν από μισό και πλέον αιώνα, το 1958.
Αν μάλιστα στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ προστεθεί και το ποσοστό του ΚΚΕ, γύρω στο 4,5%, είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό της Αριστεράς στην Ελλάδα ανέρχεται στο ένα τρίτο του εκλογικού σώματος.
Το ουσιώδες πάντως αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών δεν είναι άλλο από την απόφαση του ελληνικού να δώσει στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ τη δυνατότητα να σχηματίσουν νέα μνημονιακή κυβέρνηση.
Όσο ολέθρια και αν είναι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής για το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας, το εκλογικό σώμα αποφάσισε ότι αυτή η πολιτική πρέπει να συνεχιστεί και έδωσε έτσι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στα κόμματα που επαγγέλλονται ακριβώς αυτό – τη συνέχιση του Μνημονίου.
Μπορεί να μη μας αρέσει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά αυτό αποφάσισε ο ελληνικός λαός κατά κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο λαός, ο οποίος βεβαίως θα υποστεί και τις συνέπειες της επιλογής του. Τα περί οικουμενικής κυβέρνησης δεν έχουν φυσικά καμιά βάση.
Η μισή Ελλάδα είναι κατά του μνημονίου και δεν υπάρχει τίποτα που να την ενώνει με τη μνημονιακή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί και τις μνημονιακές δυνάμεις που τη στηρίζουν.
Ο διχασμός της ελληνικής κοινωνίας στη βάση αυτή είναι βαθύς, ανειρήνευτος, και λογικό είναι να οδηγήσει σε σκληρές συγκρούσεις, αλλά με τις αντιμνημονιακές δυνάμεις σε δυσμενέστερη σαφώς θέση μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
 

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αναδιάταξη μικρών κομμάτων
Το ΠΑΣΟΚ διατήρησε άνετα την πρώτη θέση στα μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα με ποσοστό 12%, καθώς Ανεξάρτητοι Έλληνες υποχώρησαν από το 10,6% που είχαν πάρει τον Μάιο και έπεσαν γύρω στο 7,5%.Εξαιρετικά ανθεκτική αποδείχθηκε η εκλογική επιρροή της Χρυσής Αυγής που διατήρησε το 7% που είχε πάρει, δείγμα προϊούσης εκφασιστικοποίησης τμήματος της ελληνικής κοινωνίας λόγω της κρίσης.
Σταθερή παρέμεινε η ΔΗΜΑΡ, όπου έχει οχυρωθεί και το κάποτε, «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 6%. Αντιθέτως, εκλογική πανωλεθρία υπέστη το ΚΚΕ που έχασε την μισή εκλογική του δύναμη πέφτοντας από το 8,5% γύρω στο 4,5%.
 
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙ. ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ-ΣΥΜΒΑΛΟΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΩΝ ΜΜΕ-ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ.