Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

ΔΩΣΑΜΕ 8 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΠΟΤΕ!


Συνταρακτικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως για τον πολύπαθο τομέα της δημόσιας διοίκησης, και την αδυναμία του «εκσυγχρονιστεί», παρότι έχουν ξοδευτεί δισεκατομμύρια ευρώ σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό που όμως είτε δεν χρησιμοποιήθηκε είτε δεν υπήρχαν τα κατάλληλα προγράμματα για να αξιοποιηθεί! Ο Παντελής Τζωρτζάκης, υφυπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εκθέτει το πρόβλημα, αναφέροντας οτι απο το 1996 μέχρι σήμερα, δαπανήθηκαν 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε αγορά ηλεκτρονικού υλικού, το οποίο εν τέλει δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

«Παίρναμε εξοπλισμό, μηχανήματα που δυστυχώς έμεναν στο ράφι, είτε γιατί δε δημιουργήθηκαν τα προγράμματα για να 'επικοινωνουν' μεταξύ τους, είτε επειδή οι αρμόδιοι υπάλληλοι, επειδή δε τους βόλευε, δε τα χρησιμοποιούσαν.» αναφέρει ο ίδιος.

Τα προβλήματα που προκύπτουν απο την κατάσταση αυτή είναι εμφανή και σε οικονομικό επίπεδο. Ο κ. Τζωρτζάκης αναφέρει οτι αν είχε μηχανοργανωθεί σωστά η δημόσια διοίκηση, θα είχε συλληφθεί μέρος της φοροδιαφυγής που ανέρχεται σε 5%-6% του ΑΕΠ, αφου το ELENXIS θα συνδεόταν με την ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΗ και τις τράπεζες, έτσι ώστε να ήταν γνωστό το... lifestyle του φορολογούμενου. Επίσης, η σωστή εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της Πληροφορικής θα βοηθούσε να προκύψει ολοκληρωμένη εικόνα για την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου που δεν έχει καταγραφεί, ενω θα δημιουργούνταν πρϋποθέσεις για ανάπτυξη.

Η απογραφή... βάλτωσε στη μηχανοργάνωση

Εξίσου τραγική είναι και η κατάσταση με την περίφημη απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων όπου και πάλι η αδυναμία των κυβερνώντων να στήσουν σωστά το μηχανογραφικό σύστημα έχει οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις. Ειδικότερα, η βάση αριθμητικών και προσωπικών δεδομένων των υπαλλήλων του δημοσίου περιλαμβάνει (ή θα έπρεπε να περιλαμβάνει), τα προσωπικά στοιχεία του απογραφόμενου, την υπηρεσιακή κατάσταση του εργαζόμενου καθώς και τα τυπικά προσόντα των υπαλλήλων.

Δυστυχώς όμως η εικόνα που προκύπτει απο τη νέα βάση δεδομένων δεν έιναι τόσο ειδυλλιακή, αφου τα στοιχεία που συλλέγονται απο τους δημόσιους υπαλλήλους αντλούνται απο δύο συστήματα: την αναλυτική απογραφή του προσωπικού του δημόσιου τομέα, καθώς και την περιοδική ηλεκτρονική καταχώριση απολογιστικών στοιχείων απο τους υπεύθυνους των επι μέρους μονάδων διαχείρησης ανθρώπινου δυναμικού. Αποτέλεσμα; Η κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα ότι τα στοιχεία δεν είναι αξιόπιστα, και ότι χρειάζονται «διορθωτικές κινήσεις», δηλαδή νέα κονδύλια, για να γίνει το απογραφικό σύστημα αποτελεσματικό και λειτουργικό και έτσι προκρίνει τη δημιουργία μιας νέας βάσης δεδομένων. Και όλα αυτά δύο χρόνια μετά την απογραφή του 2012!



Δεν υπάρχουν σχόλια: