Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΤΑ ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ!


Όποια κυβέρνηση και να αναδείξει η εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, ένα είναι σίγουρο. Ότι το μεγαλύτερο βάρος, για να ανταποκριθεί η οικονομία της χώρας στις αυξημένες ανάγκες της, θα το σηκώσει ο μισθωτός, ο συνταξιούχος και ο ελεύθερος επαγγελματίας.

Αυτό δείχνουν .... τόσο τα στοιχεία από την πρώτη εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων που δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, όσο και ο εκτροχιασμός στα μεγέθη του προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, που θα αναγκάσει το νέο οικονομικό επιτελείο να επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου εισπράξεων.

Τα στοιχεία από την πρώτη εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Πέρυσι μόνο οι δύο στους 10 κλήθηκαν να πληρώσουν. Φέτος, θα καταβάλλουν τον οβολό τους οι 6 ή και οι 7 στους 10. Από την πρώτη εκκαθάριση, προκύπτει μέσος φόρος 1440 ευρώ ενώ εκτιμάται ότι το ποσό θα ανέβει κι άλλο. Ο κύριος όγκος των εκκαθαριστικών αναμένεται να ταχυδρομηθεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν το πολύ δύο δόσεις στη διάθεσή τους για να πληρώσουν ενώ το μεγάλο βάρος θα πέσει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Αμέσως μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τι θα συμβεί με το ΕΕΤΗΔΕ του 2012. Στο εκλογικό σώμα έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι το μέτρο μπορεί και να παγώσει. Θα το ευχόταν και η διοίκηση της ΔΕΗ αυτό καθώς με το χαράτσι έχει βρεθεί στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής. Το τι θα αποφασίσει η νέα κυβέρνηση δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Να βάλουμε όμως κάτω τα δεδομένα:

• Το χαράτσι είναι ψηφισμένο για το 2012. Για να μην επιβληθεί πρέπει να περάσει νόμος. Θα περάσει κάτι τέτοιο στη Βουλή; Θα το εγκρίνει η τρόικα;
• Υπάρχει περίπτωση να βρεθεί ισοδύναμο μέτρο (σ.σ το ΕΕΤΗΔΕ αποδίδει περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ). Ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει το περιουσιολόγιο για να αντλήσει από εκεί φορολογικά έσοδα. Αν δοθεί η εντολή στην ΔΕΗ να προχωρήσει κανονικά, η πρώτη από τις δόσεις με το χαράτσι θα σταλούν τον Ιούλιο και η εξόφληση θα γίνει μέχρι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2013.

Πάμε στους φόρους ακινήτων.

Σε μία δόση θα πληρωθεί το ΕΤΑΚ του 2009 το οποίο ήδη ταχυδρομήθηκε. Θα ακολουθήσει η προετοιμασία για την πληρωμή του ΦΑΠ του 2010. Τα εκκαθαριστικά δεν αναμένεται να σταλούν πριν από τον Οκτώβριο. Όσον αφορά στο ΦΑΠ του 2011, οι εκτιμήσεις κάνουν πλέον λόγο για το 2013. Μην ξεχνάμε και το φοροκυνηγητό για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στις οποίες θα προστεθούν έως το φθινόπωρο και τα χρέη από το ΕΕΤΗΔΕ έτους 2011 που δεν πληρώθηκε.

Όσοι δεν υπαχθούν τώρα στη ρύθμιση, θα δεχτούν τηλεφώνημα ή επιστολή από την εφορία, να σπεύσουν για υπόθεσή τους. Τι συμπέρασμα βγάζουμε από όλα αυτά; Προετοιμαστείτε για ένα πολύ σκληρό φθινόπωρο και χειμώνα γεμάτο χαράτσια.

 1. Αύγουστο ή Σεπτέμβριο, η πρώτη δόση του εκκαθαριστικού
 2. Ιούλιο ή Αύγουστο η πρώτη δόση του ΕΕΤΗΔΕ
 3. Οκτώβριο ο ΦΑΠ του 2010 4. Νοέμβριο ή Δεκέμβριο τα τέλη κυκλοφορίας

Και μην ξεχνάμε ότι στο βάθος υπάρχει και ένα πακέτο μέτρων αξίας 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2013 και το 2014.

Θα ελαφρύνει αυτό το πακέτο ύστερα από πολιτική συμφωνία; Την απάντηση θα την μάθουμε μετά την κυριακάτικη εκλογική αναμέτρηση Τα μεγέθη του προυπολογισμού το πεντάμηνο Την ίδια ώρα τα νέα από το μέτωπο του προϋπολογισμού μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι τα νέα, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 18.168 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2012, παρουσιάζοντας απόκλιση κατά 666 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (18.834 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.

Συνολικά, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 19.661 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου (20.592 εκατ. Ευρώ) κατά 931 εκατ. ευρώ.





Δεν υπάρχουν σχόλια: