Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΣΤΑ… ΚΑΓΚΕΛΑ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ! ΜΕΣΩ ΟΡΟ 1460 ΕΥΡΩ ΒΓΑΖΕΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΤΙΔΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ!



Αυξημένο φόρο εισοδήματος που κατά μέσο όρο φθάνει τα 1.460 ευρώ καλούνται να πληρώσουν τις επόμενες μέρες στην Εφορία περίπου 370.000 φορολογούμενοι.
Αυτά προκύπτουν από την δεύτερη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων την οποία πρόκειται να ταχυδρομήσει τις επόμενες μέρες η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ( Γ.Γ.Π.Σ.) του υπουργείου Οικονομικών σε 383.000 φορολογούμενους.

Από την εκκαθάριση αυτών των δηλώσεων προκύπτει ότι ο συνολικός φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι 370.000 υπόχρεοι στην εφορία φθάνει τα 540 εκατ. ευρώ.

Ο φόρος αυτός είναι διπλάσιος σε σχέση με αυτόν που είχαν πληρώσει το 2011, και οφείλεται:


* Στη μείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος από τις 12.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ
* Στην εισφορά αλληλεγγύης (που υπολογίζεται με συντελεστές 1%-4% σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ) και στο τέλος επιτηδεύματος (για όσους έχουν μπλοκ αποδείξεων) που καταβάλλονται φέτος μαζί με τον φόρο εισοδήματος
* Στην μείωση των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τρίτεκνους και πολύτεκνους,
* Στα νέα τεκμήρια διαβίωσης που αυξήθηκαν κατά 33% έως και 70%
* Στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα,
* Στο «κούρεμα» των φοροαπαλλαγών. Οι ετήσιες δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΑΕΕ και οι τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας εκπίπτουν σε ποσοστό 10% από το φόρο εισοδήματος αντί 20% που εξέπιπταν μέχρι πέρυσι.

Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου, είτε σε δύο δόσεις ανάλογα με την ημερομηνία βεβαίωσης του φόρου. Εάν ο φόρος βεβαιώθηκε τον Ιούνιο τότε η πρώτη δόση για τον υπόχρεο θα είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η δεύτερη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Στην περίπτωση όμως που ο φόρος είναι μέχρι 300 ευρώ η εξόφλησή του θα πρέπει να γίνει εφάπαξ, μέχρι το τέλος Ιουλίου 2012.
Από την εκκαθάριση της ίδιας παρτίδας σημειωμάτων προκύπτει ακόμη η τύχη «χαμογέλασε» σε 13.000 φορολογούμενους αφού τις επόμενες μέρες θα παραλάβουν πιστωτικό σημείωμα από την Εφορία. Τα ποσά τα οποία μοιράζονται στις δύσκολες αυτές εποχές φθάνουν τα 25 εκατ. ευρώ ή τα 1.923 ευρώ κατά μέσο όρο!
Όμως τα ποσά είναι άγνωστο το πότε θα φτάσουν στα χέρια των δικαιούχων αφού το Δημόσιο έχει «παγώσει» όλες τις επιστροφές φόρου μέχρις ότου λάβει την επόμενη δόση χρημάτων από την Τρόικα.

Την ίδια στιγμή οι εφορίες έχουν λάβει εντολή να αφαιρούν από τις επιστροφές φόρου την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος ( σε επαγγελματίες) και να στέλνουν στους φορολογούμενους τα χρήματα που έχουν απομείνει.

Από τα μέσα Μαΐου μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 650.000 δηλώσεις με τον συνολικό φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι υπόχρεοι να φθάνει τα 945 εκατ. ευρώ ή 1.454 ευρώ κατά μέσο όρο.

Μ. Χριστοδούλου
 ΠΗΓΗ: www.bankingnews.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: