Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΙΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ: «ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΤΑΤΟΥΑΖ¨» ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΙΤΕΑΣ 9:00 MM

" Το κορίτσι με το τατουάζ " (Σουηδία 2009)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/3/2012 ΩΡΑ 9μμ στο Δημαρχείο της Ιτέας


Το κορίτσι με το τατουάζ (Män som hatar kvinnor) Σουηδία, 2009
Σκηνοθεσία: Νιλς Αρντεν Οπλεβ.
Ηθοποιοί: Μίκαελ Νίκβιστ, Νοόμι Ραπάσε, Λένα Εντρε, Πέτερ Χάμπερ.
Διάρκεια: 152'
Υπόθεση:
Ο δημοσιογράφος Μάικλ Μπλόμκβιστ γνωρίζει και συνεργάζεται (για να εξιχνιάσει την περίεργη εξαφάνιση πριν 40 χρόνια της κόρης ενός μεγαλοβιομήχανου ) με την Λίσμπετ Σαλάντερ, ένα ανορεξικό κορίτσι με τατουάζ και έφεση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με σκοπό να ερευνήσει την εξαφάνιση της Χάριετ Βάνιερ. Μαζί θα ξετυλίξουν ένα κουβάρι με απίστευτες οικογενειακές ίντριγκες, οικονομικές απάτες και στυγερά εγκλήματα.
Οι διαρκείς ανατροπές, τα ευρήματα και η συνεχής δράση κάνουν τα 152 λεπτά να περνούν χωρίς να το καταλάβεις. Παράλληλα το Σουηδικό τοπίο, με τα χιονισμένα τοπία, τις τεράστιες επιβλητικές επαύλεις χαμένες στη μέση του πουθενά αλλά και τον ελάχιστο φωτισμό, μας προσφέρει ένα εξαιρετικό background της ιστορίας
Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του σουηδού Στινγκ Λάρσον «Το κορίτσι με το τατουάζ» (το πρώτο από μια τριλογία), που μεταφράστηκε σε 41 γλώσσες και διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες, η ταινία είναι από τα καλύτερα δείγματα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου των τελευταίων χρόνων. Ήταν τέτοια η επιτυχία της που αμέσως μετά τη κυκλοφορία της γυρίστηκε το αμερικάνικο remake. Δυστυχώς ο συγγραφέας του βιβλίου δεν πρόλαβε να γευτεί τον λογοτεχνικό του θρίαμβο αφού, λίγες μόνο ημέρες μετά την παράδοση των τριών τόμων του χειρογράφου του, πέθανε από καρδιακή ανακοπή (όταν ανέβαινε στο 8ο όροφο που εργαζόταν με τα πόδια μετά από μία τυχαία βλάβη του ανελκυστήρα).

Ο σκηνοθέτης παραμερίζει μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία του μυθιστορήματος -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης, καθώς και την πολιτική και δημοσιογραφική πλευρά της έρευνας- για να στραφεί στο θρίλερ και την ανάπτυξη του χαρακτήρα της Λίζαμπεθ, τόσο στη σχέση της μ' έναν σαδιστή κοινωνικό σύμβουλο (οι σκηνές της κακοποίησής της, καθώς κι εκείνες της εκδίκησής της είναι από τις πιο ωμές της ταινίας) όσο και με τον δημοσιογράφο, σχέση στην οποία αρχίζει να αποκαλύπτει μιαν άλλη πλευρά του εαυτού της. Πάντως, ο χαρακτήρας της είναι από τους πιο πρωτότυπους και συναρπαστικούς που έχουμε δει σε σύγχρονα φιλμ νουάρ κι ελπίζουμε να εξακολουθήσει να υπάρχει και στα υπόλοιπα δύο μέρη της τριλογίας που, όπως διαβάζω, ήδη ετοιμάζονται να κινηματογραφηθούν.

Το αμερικάνικου remake προβάλετε κανονικά στις αίθουσες εδώ και καιρό με τον Daniel Craig στο ρόλο του Mikael και τον David Fincher στη σκηνοθετική καρέκλα. Μπορεί οι επιλογές του remake να μοιάζουν οι σωστές αλλά πραγματικά δεν υπάρχει λόγος remake, εκτός φυσικά της “δύσκολης” Σουηδικής γλώσσας αφού το The Girl with the Dragon Tattoo είναι πραγματικά παραγωγή Hollywoodιανών προτύπων και διαστάσεων χωρίς να του λείπει τίποτα που να μπορεί να του προσφέρει η αμερικάνικη βιομηχανία. του Αλέξη Κυριαζή

Ο Στιγκ Λάρσον γεννήθηκε το 1954 στη Σουηδία. Υπήρξε οικονομικός αναλυτής, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης του σουηδικού πολιτικού περιοδικού Expo. Η τριλογία του με τίτλο "Millennium" αποτέλεσε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο, αφού πρώτα βρέθηκε στις λίστες ευπώλητων βιβλίων στη Σκανδιναβία, και στη συνέχεια απογειώθηκε και στις υπόλοιπες χώρες όπου έχει εκδοθεί. Οι πωλήσεις των βιβλίων έχουν ξεπεράσει τα οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα και τα δικαιώματα της τριλογίας έχουν πουληθεί σε περισσότερες από 38 χώρες.


Η τριλογία συνεχίζεται με το Το Κορίτσι που Έπαιζε με τη Φωτιά και τελειώνει με το The Girl Who Kicked the Hornet`s Nest.Η Noomi Rapace έκανε μαθήματα οδήγησης μηχανής και έλαβε το αντίστοιχο δίπλωμα για να προετοιμαστεί για την ταινία.
Το πρόγραμμα hacking της Lisbeth στο φορητό της υπολογιστή ονομάζεται ASPHYXIA (από το Ελληνικό "ασφυξία").

Στην ταινία , εντοπίσαμε δυο συμπατριώτες μας...
Τον ηθοποιό με καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης Μιχάλη Κουτσογιαννάκη, που κάνει καριέρα στο εξωτερικό,

1

και την Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, δημοσιογράφο που επίσης ζει και εργάζεται στη Σουηδία.
Η Πασχαλίδου μάλιστα, στη σκηνή στην οποία εμφανίζεται ως ρεπόρτερ, είναι έγκυος!

vlcsnap-2012-01-28-21h45m56s8



Είσοδος: 5,00 ευρώ και μαθητ./φοιτ. 3,00 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: