Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΑ(!) Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ!

Σε χθεσινό άρθρο των aegeantimes.gr, περιγράφηκε η εριστικότητα και η αδιαντροπιά του κ. Παπακωνταντίνου, σε τηλεοπτική παρουσία στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 με κεντρικό παρουσιαστή τον κ. Παπαδάκη.

Σ’ αυτή την εκπομπή με περισσό θράσος ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσπάθησε να βγάλει «τρελούς» τους Έλληνες, υποστηρίζοντας ότι ήταν από τους ανθρώπους που έσωσαν την χώρα.

Το γεγονός βέβαια αυτό, φιλοξενήθηκε και πάρα πολλές ιστοσελίδες και σίγουρα θα έχετε σχηματίσει την δέουσα γνώμη για τον κατήφορο που έχουν πάρει τόσο ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και οι λοιποί «Σωτήρες» της χώρας.

Το καινούργιο γεγονός της σωτηρίας στην οποία μας έχουν βάλει, αγαπητοί συνοδοιπόροι, είναι το γεγονός που προέκυψε στην προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την διάρκεια του οποίου, ενημερώθηκαν οι μετέχοντες στην κυβέρνηση, δια στόματος κ. Παπακωνσταντίνου, για τον νέο «πονοκέφαλο» που θα προκύψει οσονούπω αφού μια νέα «βόμβα» ετοιμάζεται να σκάσει.

Αναφέρομαι στο γεγονός να υποχρεωθεί η ΔΕΗ, να επιστρέψει το ποσό του 1,8 δις. ευρώ που έχει εισπράξει μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος και αφορά τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ).

Το συμβούλιο της Επικρατείας (Δ΄ τμήμα) δικαίωσε την εταιρεία Verbund - Art Energa Hellas S.A. που ζητούσε να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης του έτους 2009 για τον καθορισμό των συντελεστών επιμερισμού του ετήσιου ανταλλάγματος προς κάλυψη δαπανών παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και την έγκριση του ετήσιου ανταλλάγματος για την κάλυψη των δαπανών παροχής ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας) του έτους 2008.

Για όσους δεν γνωρίζουν, να αναφέρω ότι δυνάμει του ν. 2773/99, είχε καθορισθεί η αύξηση μέχρι 39% της χρέωσης που επιβάλλεται από τότε, ανά κατηγορία κατανάλωσης για τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας) και το χαράτσι αυτό το πληρώνουμε ανελλιπώς έως τις μέρες μας, έστω και αν δεν το είχαμε καταλάβει.

Γι’ αυτό λοιπόν το χαράτσι είχε καταφύγει στην δικαιοσύνη από το 2010, η εταιρεία Verbund - Art Energa Hellas S.A. (μια από τις ιδιωτικές εταιρείες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος που έριξε «κανόνι» στην αγορά) και δικαιώθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μετά λοιπόν απ’ αυτή την εξέλιξη, υπάρχει η πιθανότητα να τιναχθούν στον αέρα τα οικονομικά της ΔΕΗ, αφού σύμφωνα με πληροφορίες από το 2009, μέχρι σήμερα, έχει εισπραχθεί από την ΔΕΗ το ποσό του 1,8 δις. ευρώ και που θα πρέπει να επιστραφεί στους καταναλωτές.

Μπροστά λοιπόν σ’ αυτόν τον κίνδυνο, ενημερώθηκε το υπουργικό συμβούλιο, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου, για τους κινδύνους που έχουν προκύψει και προσπάθησε να τους καθησυχάσει μάταια. Μάλιστα την Παρασκευή που μας πέρασε υπήρξε σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, της πολιτικής ηγεσίας και της Διοίκησης της ΔΕΗ, προκειμένου να βρεθεί λύση, έτσι ώστε να μην επιστραφούν τα χρήματα αυτά.

Η πρόταση που κατατέθηκε είναι να μετατραπεί το χαράτσι αυτό, σε ένα ακόμη είδος φόρου όπως «εισφορά αλληλεγγύης».

Σ’ αυτή όμως την περίπτωση, θα πρέπει να βρεθεί παράλληλα φόρμουλα κάλυψης της ΔΕΗ, αφού θα κατηγορηθεί για μια ακόμη φορά ως φοροεισπράκτορας και επιπλέον δεν μπορεί να έχει αναδρομή ισχύ η επιβολή φόρου, πέραν του ενός έτους.

Άρα λοιπόν αφού εισπράττει η ΔΕΗ την χρέωση αυτή από το 2009, δημιουργείται εύλογα πρόβλημα κάλυψης αναδρομικότητας.

Άρα η ΔΕΗ μένει ακάλυπτη στις πιθανές απαιτήσεις καταναλωτών για τα προηγούμενα χρόνια και επιπλέον, δεδομένου του ότι το χαράτσι για τις ΥΚΩ ήταν ανάλογο με την κατανάλωση, δηλώνεται ξεκάθαρα ότι η επιβολή τέτοιου φόρου, έχει χαρακτηριστικά μόνον εισοδηματικού τύπου.

Επιπλέον δε, μέγιστο ζήτημα θα προκύψει αφού ο ν. 2773/99 με τον οποίο καθορίσθηκε η επιβολή χρέωσης υπέρ ΥΚΩ, καταργήθηκε με τον ν. 4001/2011 (άρθρο 159)και ως εκ τούτο θα πρέπει να αιτιολογήσει την θέση της η διοίκηση της ΔΕΗ για ποιο λόγο εισπράττονται ακόμη τα χρήματα αυτά και επιπλέον που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα. Πηγαίνουν πράγματι για τις ΥΚΩ ή καταλήγουν σε αδιαφανείς λογαριασμούς;

Κατόπιν όλων των παραπάνω εξελίξεων, μοναδικός δρόμος, διαφαίνεται η λύση μέσω νομοθετικής ρύθμισης από το ΥΠΕΚΑ,αφού ακόμη και οι ορκωτοί λογιστές που διαχειρίζονται τις λογιστικές καταστάσεις της ΔΕΗ, δεν προθυμοποιούνται να τις υπογράψουν.

Μπροστά σ’ αυτόν τον κίνδυνο λοιπόν η ΔΕΗ θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2011 αφού κατατεθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου η τροπολογία για τη ρύθμιση με τις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), προκειμένου να μην εγγραφούν επισφάλειες στον ισολογισμό της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ.

Άρα, εντός των επομένων ημερών, ο «Σωτήρας» μας, κ. Παπακωνσταντίνου, μας ετοιμάζει ακόμη ένα χαράτσι, μας ετοιμάζει ακόμη μια ταφόπλακα.

ΠΗΓΗ: http://eleftheriskepsii.blogspot.com/






Δεν υπάρχουν σχόλια: