Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΙΤΕΑ: “ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΒΟPΕΙΟΙ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ



ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/3 στις 9μμ

«ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΙ»



Σκηνοθεσία Ντάνι
Σενάριο Ντάνι Μπουν,
Πρωταγωνιστούν Καντ Μπουν Αλ. Σαρλό, Φρ.
Μανιέ Μεράντ, Ντάνι Μπουν, Ζόε Φελίξ, Αν Μαριβάν
Διάρκεια: 100’


Η μεγαλύτερη (20.000.000 εισιτήρια) είναι μια διασκεδαστική κωμωδία που βρέθηκε στη κορυφή των πιο επιτυχημένων ταινιών. Έξυπνη και με υποκριτικά δεινούς ηθοποιούς χαρίζει στιγμές αβίαστου γέλιου. επιτυχία στην ιστορία του γαλλικού box office

ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Φιλίπ Αμπράμς, διευθυντής ταχυδρομείου, βρίσκεται στον ηλιόλουστο Νότο, η δουλειά του είναι ευχάριστη και περιτριγυρίζεται από κομψούς και ευγενείς ανθρώπους. Το μόνο καλύτερο από τον Νότο, για τους Γάλλους, είναι ο... ακόμα πιο Νότος: δηλαδή η κοσμοπολίτικη Νίκαια με τη θάλασσα και την ατελείωτη Κυανή Ακτή. Για να πάρει τη πολυπόθητη μετάθεση ο Φιλίπ χρησιμοποιεί αθέμιτα μέσα που γίνονται αντιληπτά από τους ανωτέρους του. Τότε παίρνει δυσμενή μετάθεση για το Βορρά. Με όχημα τη πολιτισμική σύγκρουση ανάμεσα στον Νότο της ευγένειας και της βαθιάς κουλτούρας και στο παρεξηγημένο Βορρά των «απολίτιστων» και «βάρβαρων» ο σκηνοθέτης στήνει μια κωμωδία με αληθινούς και καλά μελετημένους χαρακτήρες και έξυπνες ατάκες.

Γνωρίζει πολύ καλά αυτό που θέλει να σχολιάσει και δε χάνει το στόχο του: να δείξει τη ματαιότητα των στερεοτύπων, παίζοντας με τις προσδοκίες, τις φήμες, τους ιδιωματισμούς και την ιδιαίτερη προφορά του τόπου. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο έχει χημεία που πετάει σπίθες και πλαισιώνεται από εξίσου αστείους δεύτερους ρόλους, ενώ ο Boon ως σκηνοθέτης-σεναριογράφος βρίσκει γρήγορα έναν καλό ρυθμό και τον κρατά μέχρι το τέλος, χωρίς να χάσει την ορμή και τη σπιρτάδα του.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Ο Ντάνι Μπουν ξεκίνησε τη καριέρα του ως μίμος για να γίνει ο πιο αναγνωρίσιμος stand up κωμικός της Γαλλίας και ο πιο καλοπληρωμένος ηθοποιός της Ευρώπης το 2008. Γνωρίζει πολύ καλά τους Chti’s (όπως λέγονται οι κάτοικοι του Βορρά) γιατί κατάγεται από εκεί. «Αυτή η ιστορία αφορά τα παιδικά μου χρόνια, την περιοχή μου, τα αδέλφια μου. Η ταινία πραγματεύεται τη λανθασμένη άποψη που έχουν οι περισσότεροι συμπατριώτες μου για την περιοχή του Νορ-Πα ντε Καλέ» δηλώνει ο Μπουν. «Αυτήν ακριβώς την αρνητική εικόνα για μια περιοχή που σχετίζεται με τη φτώχεια, την ανεργία, την απελπισία και τα ορυχεία ήθελα να σβήσω γυρίζοντας μια κωμωδία, στην οποία βλέπουμε έναν Γάλλο, άσχετο με τον Βορρά, να ανακαλύπτει εκεί τον πολιτισμό, την ανθρωπιά και την αγάπη των κατοίκων του».


Δεν υπάρχουν σχόλια: