Απαλλοτριώσεις-εξπρές ιδιωτικών περιουσιών προβλέπει νομοσχέδιο της κυβέρνησης Παπαδήμου, το οποίο θέτει πρακτικά υπό την απειλή της κατάσχεσης το σύνολο των ιδιωτικών περιουσιών της χώρας προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του εξωτερικού δανεισμού, με τροποποίηση του κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων μέσω του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημόσιων Έργων και άλλες διατάξεις».
Mόλις δύο ημέρες μετά την έγκριση του νέου Μνημονίου εκχώρησης του ελέγχου της χώρας στην τρόϊκα, όπως είχε αποκαλύψει στις 14/02 το defencenet.gr η κυβέρνηση με υπουργική απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Κ.Σπηλιόπουλου, είχε «βάλει στο πακέτο» των παραχωρήσεων στην τρόϊκα και την ιδιωτική περιουσία!
Με απόφαση λοιπόν της κυβέρνησης το σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων, κινητής και ακίνητης, τίθεται υπό επίταξη-απαλλοτρίωση, δηλαδή αναγκαστική απαλλοτρίωση με κάποια αποζημίωση (δηλαδή χάνουν οριστικά την κυριότητά τους οι ιδιοκτήτες!) κάνοντας χρήση του λεγόμενου «πλαγιαστικού δικαιώματος»
Αν σε αυτό περιλάβουμε και την πρόβλεψη του νέου Μνημονίου που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ περί περί «σύλληψης και κράτησης» όσων αντιδρούν στην κατάσχεση περιουσιών για την εξυπηρέτηση του δανεισμού τότε έρχεται και «δένει» ιδανικά το νομικό πλαίσιο!
Η διαδικασία θα είναι πολύ απλή: Θα συνεδριάζει η Επιτροπή Απαλλοτριώσεων, θα αποφασίζει ότι το τάδε ακίνητο πρέπει να επιταχθεί και να τεθεί στην κυριότητα του κράτους, έναντι μιας συμβολικής αποζημίωσης. Εν συνεχεία και από την στιγμή που υπάρχουν ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις έναντι των δανειστών, ενεργοποιείται το Μνημόνιο και οι δανειστές αποκτούν την κυριότητα του ακινήτου μέσω του «πλαγιαστικού δικαιώματος», δηλαδή δεν αποκτούν πρωτογενή κύρια δημόσια περιουσία, αλλά αυτή που κατασχέθηκε από ιδιώτες υπέρ του δημοσίου.
Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις του νυν νομοσχεδίου για την εκτέλεση έργων αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών τα οποία εντάσσονται στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε), η απαλλοτρίωση των αναγκαίων ακινήτων κηρύσσεται κατ΄ εξαίρεση με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το δε τίμημα της εξαγοράς καθορίζεται, κατ' ανώτατο όριο, ή από την εκτιμητική επιτροπή του Δημοσίου ή από ανεξάρτητο πιστοποιημένο εκτιμητή. Πρακτικά για ένα "κομμάτι ψωμί", δηλαδή...
Μάλιστα, σε "επείγουσες περιπτώσεις", οι οποίες θα αιτιολογούνται επαρκώς από τον φορέα εκτέλεσης του έργου, η απαλλοτρίωση μπορεί να κηρύσσεται με απλό διάγραμμα οριζοντιογραφίας! Το σημαίνει το "επαρκώς" και ποιος θα το κρίνει;
Αν π.χ. τεθεί θέμα αξόφλησης ενός δανειστή, π.χ. της UBS για να μην κατάσχει το ακίνητο της πρεσβείας μας στην τάδε χώρα, αλλά θελήσει να πάρει μια έκταση-φιλέτο στην αττική ριβιέρα, τότε αυτό θα θεωρείται "επαρκής αιτιολόγηση"!
Δηλαδή το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων τίθεται υπό καθεστώς εξπρές απαλλοτριώσεων αν στο έργο το οποίο πρόκειται να γίνει υπάρχει συγχρηματοδότηση από την ΕΕ!
Ή αν κάποιος έχει μια παραθαλάσσια έκταση και θέλει μια ξένη εταιρεία να κατασκευάσει στο σημείο αυτό μια μαρίνα με ένα μέρος του συνολικού ποσού να συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ. Τότε η ξένη εταιρεία μπορεί άμεσα να καταθέσει αίτηση απαλλοτρίωσης, η οποία θα εκδοθεί με μία απλή οριζοντιογραφία!
Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, η απόφαση του Εφετείου με την οποία παρέχεται η άδεια προσωρινής κατάληψης και καθορίζεται η εύλογη αποζημίωση δεν υπόκειται σε ένδικο μέσο και δεν παράγει δεδικασμένο ως προς τον καθορισμό του ύψους της πλήρους αποζημίωσης.
Τέλος, με την απόφαση του Εφετείου διατάσσεται ταυτόχρονα η αποβολή του κατόχου από το ακίνητο, με τον όρο της κατάθεσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων του ευλόγου τμήματος της αποζημίωσης. Η σχετική δε απόφαση δεν υπόκειται σε ένδικα μέσα.
Φυσικά ισχύει πάντα το ενδεχόμενο να υπάρξουν κατασχέσεις-επιτάξεις ιδιωτικών εκτάσεων, ιδιωτικών δικτύων κλπ προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει τα τοκογλυφικά δάνειά της (όλες οι προβλέψεις των ξένων οίκων είναι ότι η Ελλάδα θα πάρει σε δεύτερο «κούρεμα», δηλαδή θα δηλώσει εκ νέου αδυναμία αποπληρωμής των δανείων, το αργότερο σε δύο χρόνια)!
ΠΗΓΗ: www.defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου