Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

“ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ” – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ.



ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ
ΕΔΡΑ: ΧΡΙΣΣΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΤΗΛ: 6976359777-6972203160
FAX: 2265083240

Προς
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Μπουμπουλίνας 20-22  10682   ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 2131322292
Fax: 210 2108201418 

Χρισσό  26/03/2012

Θέμα: Συζήτηση για την διαμόρφωση του Δελφικού Τοπίου.

Πριν από την αναφορά στις προτάσεις που προλάβαμε να διαμορφώσουμε στον ελάχιστο χρόνο που είχαμε στην διάθεσή μας μετά την ενημέρωσή μας σχετικά με την διαδικασία- συζήτηση για το Δελφικό Τοπίο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν πρέπει να ληφθεί σε καμία περίπτωση η συμμετοχή μας αυτή, ως αναγνώριση της διαδικασίας ως δημόσια διαβούλευση. Αναζητώντας στοιχεία σχετικά με το ποιός γνώριζε ότι θα κληθούμε να καταθέσουμε προτάσεις σχετικά με αυτό το πολύ σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα της περιοχής μας, βρήκαμε την απάντηση του  ΥΠΠΟΤ της   17-1-2012σε σχετική ερώτηση που είχε κατατεθεί στη Βουλή (σχ. 1). Από την απάντηση αυτή προκύπτει ότι η διαδικασία είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα, ότι προβλεπόταν στο επόμενο χρονικό διάστημα η εξέταση προτάσεων φορέων και κατοίκων της περιοχής, αλλά ποτέ και κανένας δεν δημοσίευσε ότι πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο στην κοινωνία του Δήμου Δελφών. Θεωρούμε εκ των πραγμάτων την διαδικασία αυτή ανεπαρκή, όχι με ευθύνη του ΥΠΠΟΤ αλλά με πλήρη και σοβαρότατη ευθύνη των τοπικών παραγόντων που είχαν αυτή την υποχρέωση. 

Θεωρούμε ότι το ορθότερο θα ήταν η αναβολή της διαδικασίας με δημοσίευση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και το ακριβές πλαίσιο του τι ακριβώς αφορά το συγκεκριμένο στάδιο αποφάσεων.


Με αφορμή την συζήτηση που γίνεται (έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες) για τον επανακαθορισμό των ορίων των Ζωνών Α΄ και Β΄ του Δελφικού τοπίου και σχετικά με την Ζώνη Α΄ όπου υφίσταται η μονοκαλλιέργεια της ελιάς και η οποία τα τελευταία χρόνια φθίνει συνεχώς, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι στη Ζώνη αυτή η οποία περιλαμβάνει περίπου τα 30 από τα 40 χιλιάδες στρέμματα                (το μεγαλύτερο και παραγωγικότερο μέρος της αγροτικής καλλιέργειας της περιοχής μας ) απαγορεύεται παντελώς η δόμηση.   

Απ΄τον ελαιώνα αυτό δεν εξαρτάται μόνο η ύπαρξη των αγροτών, άλλα και η ύπαρξη του ίδιου του Δελφικού Τοπίου .

Τον τελευταίο καιρό όμως γίνεται η εκμετάλλευση του ελαιώνα, τις περισσότερες φορές ,για την ξυλεία του δένδρου της ελιάς. Στη σημερινή οικονομική συγκυρία είναι συμφερότερο το να κοπούν τα παλιά δέντρα και να πωληθούν ως ξυλεία, φυτεύοντας και πάλι νέα δέντρα ελιάς στις ίδιες θέσεις και όχι την προώθηση της καλλιέργειάς τους για τον καρπό. Το πιο πάνω όμως σε μαζική έκταση θα αλλοίωνε πλήρως το Δελφικό Τοπίο.

Το χειμώνα που μας πέρασε, κοπήκανε  πολλά δένδρα και άλλα κατά  χιλιάδες κλαδεύτηκαν σε υπερβολικό βαθμό, σε αρκετές δε περιπτώσεις είχαμε και κλοπές ξύλων, ιδίως σε παραμελημένα ελαιοτεμάχια

Δύο εταιρείες έχουν ενδιαφερθεί στη περιοχή μας για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής pellet, εκ των οποίων η μία έχει ήδη αγοράσει τις απαιτούμενες εκτάσεις για την κατασκευή εγκαταστάσεων .Άλλες δε εταιρίες παράγωγης pellet πιέζουν να κλείσουν συμβόλαια με αγρότες για την ξυλεία των δένδρων και για τα φύλλα και κλαδιά.

Το πρόβλημα για τους αγρότες της περιοχής είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να επιτραπεί η δόμηση αποθηκών ( η ύπαρξη αποθήκης σε μια αγροτική κατά βάση  περιοχή έχει θεμελιώδη σημασία για την στήριξη της και κατ΄ επέκταση για την στήριξη της ευρύτερης αγροτικής οικονομίας που έχει απόλυτη ανάγκη η περιοχή μας και εξολοκλήρου η χώρα) και ειδικότερα για τους παρακάτω λόγους:

Α) Η ύπαρξη αποθηκών για τη φύλαξη του προϊόντος στο πρώτο στάδιο κατά  τη συλλογή του καρπού είναι βασική απαίτηση κάθε μορφής πιστοποίησης.

Β) Το κόστος πολλαπλών καθημερινών μικρομεταφορών του προϊόντος κατά το στάδιο αυτό, προκειμένου να αποθηκευτούν σε χώρους μακριά από τα σημεία συλλογής, είναι βασικός παράγοντας του υψηλού κόστους παραγωγής που έχει καταστήσει τη καλλιέργεια στην περιοχή μη ανταγωνιστική. 

Γ)Αυτή καθαυτή η μη ύπαρξη επαρκών αποθηκευτικών χώρων  αναγκάζει τους παραγωγούς να πωλούν το προϊόν αμέσως μετά τη συλλογή του, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν τις τιμές σύμφωνα με τους βασικούς και αποδεκτούς κανόνες της αγοράς.

Δ) Υπάρχει δυσκολία στην αποθήκευση στα σπίτια γιατί οι χώροι δεν είναι πάντα κατάλληλοι μιας και δεν υπάρχει πάντα σωστή πρόσβαση στα αγροτικά μηχανήματα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής εκτρέπεται σιγά σιγά από την παραδοσιακή διαδικασία και οδηγείται σε διαχειρίσεις ακραία αντίθετες με την ύπαρξη του Δελφικού Τοπίου.

Οι προτάσεις που ακολουθούν έχουν την λογική της στήριξης του Δελφικού Τοπίου συνάμα με την στήριξη των ελαιοκαλλιεργητών που ζουν από αυτό και το συντηρούν.


 Προτάσεις:

1) Να επιτραπεί εντός της ζώνης Α΄, η οποία είναι η κύρια κατ’ ουσία ζώνη που αφορά  στην εκμετάλλευση της ελιάς η κατασκευή αποθηκών, χαμηλού ύψους, περιορισμένου όγκου και ανάλογων υλικών και χρωμάτων, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν και να αναπτυχθούν οι αγρότες που ζουν από την ελαιοκαλλιέργεια.  Από την άλλη θα πρέπει να αποτραπεί το φαινόμενο να μετατραπεί ο ελαιώνας σε πεδίο ανάπτυξης πρόχειρων και αντιαισθητικών μικροκατασκευών για ιδιωτική  χρήση.

2) Το μέγεθος της επιτρεπόμενης αποθήκης ανά ιδιοκτήτη, να προκύπτει από την παραγωγική του δυνατότητα με την σχέση 100m2 , ανά 10 στρέμματα συνολικής ιδιοκτησίας με μέγιστο όριο 300m2 αποθήκης ανεξαρτήτως συνολικής έκτασης της ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση που το δικαίωμα ενός ιδιοκτήτη ξεπερνά τα 150m2, η κατασκευή να υλοποιείτε σε περισσότερα, του ενός, κτίρια.

3) Για να αποτραπεί η κατασκευή πολλών μικρών αποθηκών για άλλη ιδιωτική χρήση ( στάβλους, κοτέτσια κ.λ.π ), να μη δίνεται  άδεια για αποθήκες μικρότερες των 100m2.

4) Το ύψος των αποθηκών να είναι το μέγιστο 4,5 m με την στέγη, με τις εξής προϋποθέσεις:

α) Η τελική κατασκευή να μην είναι ορατή από τους Δελφούς και τις οδούς διέλευσης εντός του Δελφικού Τοπίου, σε συνδυασμό με το ύψος των ελαιoδέντρων που περιβάλλουν το κτήριο ( τα συγκεκριμένα να είναι και να συντηρούνται απαιτούμενα ψηλότερα από το κτήριο ).

β) Να επιτρέπεται η υπόσκαπτη  κατασκευή των αποθηκών σε βάθος 1,5m κάτω από την επιφάνεια του εδάφους για την εξοικονόμηση χώρου και διότι οι επαγγελματικές κάδες αποθήκευσης των ελιών είναι ύψους πάνω από 2 μέτρα.
Για πρώτη φορά οι ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής έρχονται σε επαφή μαζί σας. Δυστυχώς πάντοτε ήταν εκτός των συζητήσεων οι οποίες κινδυνεύουν σήμερα να οδηγηθούν σε αδιέξοδο και να γίνουν ρυθμίσεις που δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν το Δελφικό Τοπίο στο διηνεκές.

Στο εγγύς μέλλον θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί δυσεπίλυτα  προβλήματα.

Ζητάμε για πρώτη φορά να ακούσετε απ’ ευθείας την φωνή των αγροτών της περιοχής μας.

Μόνο αυτό θα οδηγήσει στην ουσιαστική προστασία του Δελφικού Τοπίου μέσα στο οποίο και από το οποίο εμείς ζούμε,  το σεβόμαστε και το πονάμε.


ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΕΤΡΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΣ                     ΜΟΥΚΑ-ΜΠΡΑΟΥΖΟΥ ΖΑΦΕΙΡΑ


     


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια! Καλή δύναμη και επιτέλους να φανεί ότι ΚΑΙ στο Χρισσό δεν υπάρχουν μόνο χειροκροτητές όπως νομίζουν κάποιοι. Υπάρχουν και σκεπτόμενοι και προβληματισμένοι και άνθρωποι που αγαπάνε με άποψη τον τόπο τους. Ένας Ιτιώτης που λατρεύει το Χρισσό.