Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

“ΑΓΓΙΓΜΑ ΘΑΝΑΤΟΥ” ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ MIRAGE ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ



Ένα σαφές μήνυμα ότι αν συνεχιστεί η επίδειξη επιθετικότητας από τουρκικής πλευράς θα μπορούσαν να υπάρξουν και ... ατυχήματα, έστειλαν για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όταν σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr μαχητικά αεροσκάφη Μirage 2000, προερχόμενα από την Τανάγρα στοχοποίησαν την τουρκική φρεγάτα  Gaziantep (F490) η οποία το Σάββατο 24/03 έφτασε μέχρι τις νότιες ακτές της Αττικής, περνώντας μεταξύ Μακρονήσου και Τζιάς και ακολούθησε εν συνεχεία βορειοανατολική - ανατολική πορεία μέχρι το ναύσταθμο του Ελλησπόντου. 

Πιο συγκεκριμένα εκτός από την φρεγάτα του ΠΝ Θεμιστοκλής (F465) που παρακολυθούσε τις κινήσεις της τουρκικής φρεγάτας, δύο μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής Mirage 2000 εστάλησαν από την Τανάγρα στην περιοχή που έπλεε η τουρκική φρεγάτα.

Τα μαχητικά πέταξαν οπλισμένα σε απόσταση 5 περίπου μιλίων από την Gaziantep (F490), σε απόσταση δηλαδή οπτικής επαφής και στοχοποίησης μέσα από το HUD των αεροσκαφών και σε ύψος 1300 μέτρων με ανοικτά και σε πλήρη ετοιμότητα όλα τα συστήματα των αεροσκαφών και τα όπλα οπλισμένα. Πρακτικά "άγγιξαν" το εχθρικό πολεμικό με ένα άγγιγμα που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα ήταν θανατηφόρο.

Δεν έγινε σαφές από τις πηγές που μετέδωσαν την πληροφορία αν επρόκειτο για μαχητικά της έκδοσης BGM, με βλήματα κατά σκαφών επιφανείας ΑΜ-39 Εxocet, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει.  Το μήνυμα ήταν καθαρό και ηχηρό: Οι βόλτες στις ακτές της Αττικής μπορεί να προκαλέσουν και ... ατυχήματα και υπάρχουν και κάποια όρια ακόμα και στις προκλήσεις.

Είναι η δεύτερη φορά που η ΠΑ απαντά μέ τέτοιο τρόπο στην τουρκική επιθετικότητα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγες ημέρες μετά την υπέρπτηση των δύο RF-4E επάνω από την Μεγίστη (Καστελόριζο), δύο ελληνικά μαχητικά F-16, κατά λάθος βέβαια, πλησίασαν κοντά (πολύ κοντά...) στις στέγες των τουρκικών σπιτιών στην πόλη Κας, στην μικρασιατική ακτή απέναντι από την Μεγίστη.
Φαίνεται ότι έχουμε την έναρξη μιας νέας περιόδου όπου η ΠΑ, με όσες δυνάμεις έχει, θα προσπαθεί τουλάχιστον να μην αφήνει αναπάντητες τέτοιου είδους προκλήσεις...

Το επεισόδιο του περασμένου Σαββάτου είναι η πρώτη φορά που η ΠΑ στέλνει μαχητικά της να πλησιάσουν και να στοχοποιήσουν τις κινήσεις μίας τουρκικής φρεγάτας  η οποία πλησίασε τόσο κοντά τις ακτές της Αττικής και φυσικά δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου, όπως επίσης είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπήρχε και καμία αντίδρασή του και στα 20 μέτρα να περνούσαν επάνω από το πλοίο.

Στο παρελθόν τα τουρκικά πλοία παρακολουθούνταν στενά από τα πλοία του ΠΝ μέχρις ότου εξέλθουν στο βόρειο Αιγαίο. Όπως αποκάλυψε από το σάββατο το defncenet.gr, ήταν η δεύτερη φορά που η Gaziantep (F490) πραγματοποίησε το δρομολόγιο Ακσάζ - Ελλήσποντος μέσω των Κυκλάδων και πλησίον των ακτών της Αττικής. Η πρώτη φορά  που το τουρκικό πλοίο ακολούθησε το δρομολόγιο αυτό ήταν στις 28 Φεβρουαρίου 2010.

ΠΗΓΗ: www.defencenet.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: