Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

“ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ” ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΘΗΛΥΚΩΝ


Η αναπαραγωγή ορίζει τις σχέσεις μεταξύ των αρσενικών του κοπαδιού και των «ξένων»

«Συμμορίες» δελφινιών για τα μάτια των θηλυκών

Πανέξυπνα χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τα ρινοδέλφινα, καθώς διαμορφώνουν τη συμπεριφορά τους
απέναντι στους «ξένους» ανάλογα με την περίσταση που συναντούν κάθε φορά

 Συμμαχίες που θυμίζουν «συμμορίες» σχηματίζουν τα αρσενικά ρινοδέλφινα ενός κοπαδιού προκειμένου να προστατεύουν ή να «κλέβουν» τα γόνιμα θηλυκά από «ξένα» αρσενικά, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Ομάδα επιστημόνων μελέτησε τις κινήσεις των δελφινιών στα ανοιχτά του Σαρκ Μπέι, στην Αυστραλία, για ένα διάστημα πέντε ετών. Είδαν λοιπόν, ότι τα πανέξυπνα κήτη διέσχιζαν εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να έρχονται συχνά αντιμέτωπα με άλλες ομάδες δελφινιών.

«Ευφυείς» κοινωνίες
Όπως εξηγούν οι ειδικοί με σχετική τους δημοσίευση στην επιθεώρηση «Proceedings of the Social Society B: Biological Sciences», τα δελφίνια ζουν σε «ανοιχτές κοινωνίες». Τα αρσενικά, δηλαδή, δεν περιφρουρούν μια συγκεκριμένη περιοχή αλλά αντίθετα κινούνται σε ένα «μωσαϊκό υπερκαλυπτόμενων περιοχών».
Το γεγονός ότι τα δελφίνια ταξιδεύουν σε ομάδες και συναντούν στον δρόμο τους άλλα κοπάδια, αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία γύρω από την ευφυΐα τους, καθώς κατά τη συνάντησή τους πρέπει να αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν απέναντι στα «άγνωστα» δελφίνια.



Συμμορίες εν δράσει
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα δελφίνια του Σαρκ Μπέι τείνουν να οργανώνονται σε τρεις διαφορετικούς τύπους «συμμοριών».
Το πρώτο είδος συμμορίας αποτελείται από ζευγάρια αρσενικών ή ομάδες των τριών, που συνεργάζονται μεταξύ τους για να «αιχμαλωτίσουν» και να εντάξουν στην αγέλη τους γόνιμα θηλυκά.

«Η συγκεκριμένη συμμαχία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μήνα» ξεκαθαρίζει ο αμερικανός ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Κόνορ, που συμμετείχε στη μελέτη.
Στην περίπτωση του δεύτερου είδους συμμορίας, ομάδες αποτελούμενες από τέσσερα έως 14 αρσενικά δελφίνια, «πολιορκούν» άλλα κοπάδια για την «αρπαγή» των θηλυκών ή αντίθετα αμύνονται κατά τις επιθέσεις άλλων.

Το τρίτο είδος συμμορίας έχει σχεδόν «δημοσιοσχετίστικο» χαρακτήρα, καθώς τα δελφίνια προχωρούν σε φιλικές επαφές με τα μεγαλύτερα κοπάδια. Στόχος τους είναι η εισχώρησή τους σε αυτές και η δημιουργία μεγάλων στρατιών δελφινιών, για την υπεράσπιση των θηλυκών σε περίπτωση διεκδίκησης τους από άγνωστα αρσενικά.
«Αντί να επιτεθούν αμέσως σε μια άλλη αγέλη, τα δελφίνια του Σαρκ Μπέι αποφασίζουν πότε θα συμπεριφερθούν φιλικά, ενώ φθάνουν στο σημείο ακόμα και να αλλάξουν στρατόπεδο», αναφέρει ο δρ Κόνορ.

Προκειμένου να είναι σε θέση να λειτουργούν σε μια τέτοια κοινωνία και να κρίνουν πώς θα κινηθούν κάθε φορά ανάλογα με την περίσταση, τα δελφίνια πρέπει να είναι «απίστευτα έξυπνα», υπογραμμίζει ο αμερικανός ερευνητής.

ΠΗΓΗ: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: