Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ 300 ΕΥΡΩ!


Κατάσχεση μισθών ακόμα και για 300 ευρώ

Σε κατάσχεση του 25% του μισθού, της σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου βοηθήματος έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει το Δημόσιο για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών.
Εάν το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, από κάθε αιτία συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων η προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ, τότε μπορεί να ασκηθεί και ποινική δίωξη κατά του οφειλέτη.
Στόχος είναι το υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει μέρος τουλάχιστον από τα 42 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη που οφείλουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ακόμη και όσοι χρωστούν κάτω από 300 ευρώ κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις, εφόσον όμως οι μισθοί και συντάξεις που λαμβάνουν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ ανά μήνα.

Στο εγχειρίδιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τα φορολογικά ζητήματα, σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ, μηνιαίως.
Αν όμως ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, τότε επιτρέπεται στο Δημόσιο η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως για την είσπραξη ληξιπροθέσμων χρεών που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, τα μέτρα που προβλέπονται από τον ΚΕΔΕ και είναι:
α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων γενικώς κυριότητας του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου.
β) κατάσχεση ακινήτων.

Ωστόσο, η άρση κατάσχεσης και η εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς το Δημόσιο είναι δυνατή μετά την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους, για το οποίο επιβλήθηκε το μέτρο ή μετά την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο με συγκεκριμένους, κατά περίπτωση, όρους αποδέσμευσης.
Μέτρα είσπραξης δεν λαμβάνονται κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων, ύψους 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων. Η συγκεκριμένη μάλιστα ρύθμιση δεν ισχύει για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και για οφειλές υπέρ ΟΤΑ.

Για το λόγο άλλωστε αυτό και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που έχουν επιβληθεί μέχρι και 31.12.2006 για ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά το χρόνο της επιβολής τους μικρότερες του ποσού των 300 ευρώ, αίρονται έπειτα από αίτηση του οφειλέτη και εφόσον εξοφληθούν τα έξοδα διοικητικής εκτέλεσης.

ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: