Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΖΗΤΑ Η Ε.Ε.

Νέα μέτρα ύψους 11,6 δισ. € και απολύσεις στο Δημόσιο ζητά η ΕΕΡεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης
Νέο πακέτο πακέτο μέτρων 11,6 δις ευρώ το οποίο θα περιλαμβάνει απολύσεις στον δημόσιο τομέα, περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα , συντάξεις και ιατροφαρμακευτικές δαπάνες ζητά για την διετία 2013 – 2014 η Κομισιόν.

Παράλληλα συστήνει μεταρρυθμίσεις με αιχμή τη δημόσια διοίκηση αναδιάρθρωση 15 υπουργείων μέχρι το καλοκαίρι και πλήρη απελευθέρωση των αγορών σε χρόνους εξπρές.

Οι υποχρεώσεις αυτές που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας η οποία φθάνει συνολικά τα 172,7 δις ευρώ από Ευρωζώνη και ΔΝΤ μέχρι το 2015.

Τα παραπάνω υπογραμμίζονται σε έκθεση της Κομισιόν η οποία δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.

Πιο αναλυτικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί πως η ροή της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί ομαλά μόνο εάν το μνημόνιο εκτελεστεί κατά γράμμα και υιοθετούνται άμεσα πρόσθετα μέτρα, εφόσον κρίνονται απαραίτητα. Σπεύδει δε να επισημάνει ότι πλέον η τύχη της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια της, ακόμη και εάν αυτό σημάνει πως «πρέπει να σπάσουν ταμπού χρόνων».

Σύμφωνα με την έκθεση μόνον έτσι θα καταστεί πιθανή η ανάσχεση της ύφεσης, που αναμένεται στο 4,75% φέτος, η σταθεροποίηση με μηδενική ανάπτυξη το 2013 και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς από το 2014 και μετά.

Ειδικότερα η Κομισιόν ζητά μέχρι τον Ιούνιο να έχουν παρουσιαστεί μέτρα για την περιστολή των δαπανών ύψους 5,5% του ΑΕΠ ή 11,6 δις ευρώ. Στα μέτρα αυτά που θα τεθούν σε εφαρμογή εντός της διετίας 2013 – 2014 περιλαμβάνονται απολύσεις στον δημόσιο τομέα , αυστηρή εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις , μείωση κοινωνικών μεταβιβάσεων (επιδόματα , συντάξεις κ.α.) και περιστολή δαπανών σε Υγεία , Άμυνα και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Θα πρέπει να τονιστεί πως το θέμα αυτό συζητήθηκε χθες στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη με τον επικεφαλής της Task Force της Ε.Ε κ. Χ. Ράιχενμπαχ.

Και αυτό καθώς η ομάδα δράσης θα συνεισφέρει σε συνεργασία με το ΚΕΠΕ και τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην εκπόνηση μελέτης για την μείωση των κρατικών δαπανών.

Εξάλλου στην έκθεση ασκείται κριτική για τον έως τώρα ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και υποστηρίζεται ότι αθετήθηκε η δέσμευση για τήρηση εντός του 2011 του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις .

«Η μείωση στην απασχόληση του δημοσίου τομέα είναι βραδύτερη της προγραμματισθείσης αφού οι περισσότερες των αναμενομένων αποχωρήσεις εξανεμίστηκαν από τις επίσης μεγαλύτερες των προσδοκώμενων εισροές.


Η τάση αυτή δείχνει να σχετίζεται με την έλλειψη αποτελεσματικού κεντρικού συντονισμού των αποφάσεων του δημοσίου και με την ασθενική εφαρμογή των συμπεφωνημένων μέτρων που είχαν στόχο στη μείωση της απασχόλησης στο κράτος, αναφέρεται χαρακτηριστικά .

Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, η Κομισιόν αναφέρει ότι στόχος είναι να εισπραχθούν 45 δισ. έως το 2020. Τα 12 δις ευρώ θα πρέπει να προσέλθουν έως το τέλος του 2014 και αποτελούν μέρος του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θα αναφέρει στην έκθεσή του ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα ανέλθουν στα 50 δις ευρώ, αλλά το 2022.

ΠΗΓΗ: www.imiresia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: