Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Ενημέρωση στην Κίρρα για το νερό - Δεν έλειψαν οι εντάσεις αλλά με διαφορετικές αναγνώσεις




Η ποιότητα του νερού στην Κίρρα, καθώς και τα όσα έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα μέχρι να φτάσουμε στην ανακοίνωση του δήμου πως είναι πλέον πόσιμο, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης σε ενημερωτική συνάντηση που έγινε στην κοινότητα την περασμένη Δευτέρα. Παρουσία εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον ίδιο το δήμαρχο, του τοπικού συμβουλίου, αλλά και δεκάδες κατοίκους έγινε ενημέρωση για το τι έχει συμβεί έως ώρας με το θέμα, αλλά και ποιες προτίθεται ο δήμος να είναι οι επόμενες ενέργειες.
Από τη συνάντηση δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης, καθώς πολίτες εξέφρασαν την αγανάκτηση, αλλά και τον έντονο προβληματισμό τους για το τι πραγματικά συμβαίνει με το θέμα. Στο πλαίσιο των αναγνώσεων του γενικότερου κλίματος, βέβαια, η πλευρά της δημοτικής αρχής κάνει λόγο για μία συνάντηση που πήγε σε γενικές γραμμές καλά, χρεώνοντας τις όποιες φωνές ξεπέρασαν τα όρια, περισσότερο σε πολιτικές σκοπιμότητες, παρά σε αγωνία για την ουσία του προβλήματος. Η άλλη πλευρά βέβαια, βλέπε για παράδειγμα εκείνη του δημοτικού συμβούλου Γ. Δρακάκη, που πρωταγωνίστησε στην αντιπαράθεση με το δήμαρχο, κάνει λόγο για εμφανή διάθεση του κόσμου να διαμαρτυρηθεί σε υψηλούς τόνους, χρεώνοντας στη δημοτική αρχή ανικανότητα και ολιγωρία.
Στα της συνάντησης, ο δήμαρχος Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό του θέματος, από την ημέρα όπου έκανε την εμφάνισή του, έως και σήμερα. Είπε για τις πρώτες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για θολότητα λόγω των καιρικών φαινομένων, καθώς και για τα πρόσθετα προβλήματα που προέκυψαν αμέσως μετά στον κεντρικό αγωγό, ζητήματα όμως που από την αρχή έγιναν γνωστά μέσω επίσημων ανακοινώσεων. Αναλύοντας το πλαίσιο όλων των παρεμβάσεων που έγιναν, τόσο από το συνεργείο του δήμου, όσο και από τις αναλύσεις για την κατάσταση του νερού, ο δήμαρχος υποστήριξε πως ακολουθήθηκαν κατά γράμμα οι προβλέψεις του νόμου, με κύρια γνώμονα, από τη μία την ασφάλεια των πολιτών και από την άλλη την παροχή νερού υπό όλες τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
Το πρόβλημα και το έργο
Περνώντας από τις παρεμβάσεις που έγιναν ώστε η περιοχή να υδροδοτείται πλέον από το Μόρνο, έφτασε στη 19η Δεκεμβρίου, όταν και έγινε γνωστό μετά από αυτοψία του ΚΕΠΠΕ ότι πιθανώς το πρόβλημα να οφείλεται στον τρόπο διάθεσης υγρών αποβλήτων από εταιρεία που βρίσκεται κοντά στις γεωτρήσεις που υδρεύουν την Κίρρα. Αυθημερόν, όπως είπε, έγινε αναφορά- καταγγελία στον εισαγγελέα, ζητώντας την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του υπευθύνου. Με την παράθεση επιμέρους περιστατικών, που είχαν σχέση με τα όσα έγιναν, έφτασε στο σήμερα όπου η περιοχή μπορεί να πίνει νερό άφοβα, καθώς τούτο το μαρτυρούν και τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν γίνει.
Καταλήγοντας επισήμανε πως οι υπηρεσίες του δήμου καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε και το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί, αλλά και να αυξηθεί η ποσότητα του νερού καλύπτοντας τις ανάγκες της περιοχής. Μάλιστα έγινε αναφορά και στο έργο δημιουργίας ταχυδιυλιστηρίου στην περιοχή του Χρισσού, για την υδροδότηση των οικισμών του Χρισσού, της Κίρρας, αλλά και τμήματος της Ιτέας. Οι υπηρεσίες του δήμου και της νεοσύστατης Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες μελέτης και αδειοδότησης της εν λόγω μονάδας, ενώ ο δήμαρχος έχει ήδη διαβιβάσει στον Αντιπεριφερειάρχη αίτημα ύψους 500.000,00 € για την πιθανότητα χρηματοδότησης του έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που χειρίζεται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Ο αντίλογος
Στα παραπάνω βέβαια υπήρξε και αντίλογος, ο οποίος εκφράστηκε κατά βάση στα όσα ο Γιώργος Δρακάκης ανέφερε στους παριστάμενους. Κατά την άποψή του ο δήμος φέρει σοβαρές ευθύνες τόσο για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα στο πρακτικό κομμάτι, όσο και σε αυτό της ενημέρωσης προς τον κόσμο. Έκανε λόγο για καθυστερήσεις οι οποίες στοίχησαν, αλλά και για κουκούλωμα των αποτελεσμάτων από τις αναλύσεις, για τα οποία είπε πως θα έπρεπε να είναι σε κοινή θέα για όλους. Ο κ. Δρακάκης, σε δηλώσεις του για το θέμα στην Εν Δελφοίς, γύρισε το χρόνο πίσω λέγοντας πως πριν από ένα χρόνο έγιναν αναλύσεις που έδειξαν ότι το νερό δεν είναι πόσιμο, υπενθυμίζοντας όμως πως τότε όσοι μίλησαν κατηγορήθηκαν ως συκοφάντες. «Όλα αποτελούν αλυσίδα», είπε χαρακτηριστικά, βάζοντας στη συζήτηση και την ΕΥΔΑΠ. Όπως είπε ο δήμος θα πρέπει να στραφεί πλέον μοιραία προς το Μόρνο ανοίγοντας όμως έναν ουσιαστικό δίαυλο επικοινωνίας με την εταιρεία, και αφήνοντας κατά μέρους τις δικαστικές διαμάχες που δρομολογεί και που πρακτικά περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσουν παρά θα λύσουν άλλα.
πηγή: έντυπη έκδοση Εν Δελφοίς

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Νερό καθαρό και υγιεινό μπορούμε να εχουμε? Αυτή ειναι η υποχρέωση της Δημοτικής αρχής απέναντι στους πολίτες,ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ ...
Απο αντιπαραθέσεις εχουμε κουραστεί.