Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Εθελοντές μάζεψαν 12.000 τόνους πλαστικού από παραλία της Ινδίας και αυτό δεν είναι το πιο θλιβερό

Εθελοντές απομάκρυναν σχεδόν 12.000 τόνους πλαστικού από μια μικρή έκταση σε παραλία της πόλης Μουμπάι, στην Ινδία. Και το πιο θλιβερό σε όλο αυτό είναι πως οι προσπάθειές τους θα αποβούν εντελώς μάταιες αν οι αρχές δεν βελτιώσουν άμεσα τον τρόπο αποκομιδής των απορριμμάτων και δεν πείσουν όσους κατοικούν στις κοντινές παράγκες να πάψουν να χρησιμοποιούν την παραλία σαν χωματερή. 


Κάθε σαββατοκύριακο εκατοντάδες άνθρωποι κατεβαίνουν στην συγκεκριμένη παραλία, που έχει έκταση περίπου 3 χλμ., για να μαζέψουν σκουπίδια. Η μαζική κινητοποίηση ξεκίνησε από έναν δικηγόρο, τον Afroz Shah, και την έχει ενθαρρύνει μέχρι και το πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι. 


Ο Afroz Shah βοήθησε να ιδρυθεί πριν από ένα χρόνο η οργάνωση «Sky Ocean Rescue». Έκτοτε πολλοί αστέρες του Bollywood έχουν δωρίσει εκσκαφείς και τρακτέρ που σκάβοντας θα βοηθήσουν να έρθουν στην επιφάνεια όλα αυτά τα πλαστικά που είναι θαμμένα στην άμμο. 

«Η παραλία ρουφάει πλαστικά. Λειτουργεί σαν δίχτυ. Πρέπει να το μαζέψεις [σ.σ. το σκουπίδι] αλλιώς το επόμενο παλιρροϊκό κύμα θα το πάρει και δεν θα το επιστρέψει ποτέ. Και μετά αυτό θα βλάψει τη θαλάσσια ζωή», λέει ο Afroz Shah. 

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν μέχρι μικρά παιδιά και μαθητές, που βοηθούν να παραμένει όσο γίνεται πιο καθαρή η παραλία. 

«Καθαρίζουμε το χάος που αφήνουν πίσω οι γονείς μας. Αν δεν θέλουμε η γενιά μας να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των πλαστικών, πρέπει να ερχόμαστε εδώ και να τα καθαρίζουμε», λέει η 15χρονη Titiksha Kabra. 



Σύμφωνα με τον Afroz Shah, οι παράγκες που βρίσκονται εκεί κοντά ευθύνονται για τον τεράστιο όγκο πλαστικών. Σε μία από τις παραγκουπόλεις κατοικούν αυτή τη στιγμή περίπου 5.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι εσωτερικοί μετανάστες από άλλες περιοχές της Ινδίας.

«Οι αρχές δεν ενδιαφέρονται για αυτούς τους ανθρώπους. Εδώ δεν υπάρχει καν αποκομιδή απορριμάτων. Κανείς δεν τους λέει πώς να χειριστούν το πλαστικό», προσθέτει ο Shah. 

Οι εθελοντές έχουν φτάσει πλέον στο σημείο να πηγαίνουν από παράγκα σε παράγκα ώστε να ενθαρρύνουν τον κόσμο να ανακυκλώνει τις πλαστικές συσκευασίες. Μάλιστα τους πληρώνουν πέντε ρούπιες για κάθε κιλό από πλαστικές σακούλες που μαζεύουν. Αυτή τη στιγμή, στέλνονται κάθε μήνα για επεξεργασία περίπου 20.000 κιλά πλαστικού. 

Με πληροφορίες από Sky News

Δεν υπάρχουν σχόλια: