Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Πού χάθηκε ο ήλιος; Η Ευρώπη διανύει τον πιο σκοτεινό χειμώνα της




Η ηλιοφάνεια είναι πλέον δυσεύρετη σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Ευρώπη, η οποία περιτριγυρίζεται από έντονες νεφώσεις, που προέρχονται από μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά συστημάτων χαμηλού βαρομετρικού από τα τέλη Νοεμβρίου, διανύοντας έναν από τους πιο σκοτεινούς χειμώνες που έχουν καταγραφεί.

Εαν ζει κανείς στις Βρυξέλλες, 10 ώρες και 31 λεπτά ήταν η αναλογία του στη λιακάδα, για ολόκληρο το μήνα του Δεκεμβρίου.

Οι κάτοικοι της Λιλ στη Γαλλία, είχαν μόλις δύο ώρες και 42 λεπτά ηλιοφάνειας μέσα στο πρώτο μισό του Ιανουαρίου.

«Ηχήστε το συναγερμό και ανακοινώστε την εξαφάνιση» είναι ο απελπισμένος τίτλος της τοπικής εφημερίδας La Voix du Nord, της στερημένης από φως περιοχής της βόρειας Γαλλίας. «Ένα άστρο έχει απαχθεί. Ακόμη δεν έχουμε σημάδια ζωής από τον ήλιο».

Το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο του Βελγίου κήρυξε το Δεκέμβριο του 2017 ως τον «δεύτερο σκοτεινότερο μήνα από το 1887» όπου και ξεκίνησαν οι μετρήσεις, μετά την καταγραφή των 10,5 ωρών ηλιοφάνειας στον μετεωρολογικό σταθμό Uccle τον προηγούμενο μήνα, που ξεπέρασε ελάχιστα τις 9,3 ώρες το 1934.

Η περιοχή της βόρειας Γαλλίας Hauts-de-France, σε ένα καλύτερο ποσοστό, κατέγραψε 26 ώρες λιακάδας το Δεκέμβριο, όμως ήταν ενάντια στον φυσιολογικό αριθμό των 48 ωρών.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας, Météo France, περιέγραψε την μέτρηση των 2,7 ωρών λιακάδας που καταγράφτηκε την περίοδο μεταξύ 1ης και 13 Ιανουαρίου στη Λιλ, ως «μοναδική». Ο μέσος όρος του Ιανουαρίου βρίσκεται στις 61,4 ώρες, σύμφωνα με την υπηρεσία, που αυτό σημαίνει ότι η Λιλ και οι ατυχείς κάτοικοί της στερήθηκαν περίπου 30 ώρες ήλιου στο πρώτο διάστημα του μήνα.

Το προηγούμενο χαμηλό των 13 ωρών, που χρονολογείται από το 1948, θα μπορούσε να εύκολα να ξεπεραστεί, ανέφερε ο Frédéric Decker του Météo News στην εφημερίδα La Voix du Nord αυτή την εβδομάδα. «Η πρόγνωση δεν φαίνεται πολύ καλή» ανέφερε. «Ο καιρός αναμένεται να παραμείνει αρκετά υγρός και σκοτεινός».

Η Ρουέν στη Νορμανδία είχε ένα ακόμη πιο καταθλιπτικό πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, με μόλις 2,5 ώρες ηλιοφάνειας, συγκριτικά με το φυσιολογικό των 58,6 ωρών ενός πλήρους μήνα, ανέφερε το Météo France, ενώ οι 10 ώρες του Παρισιού απείχαν πολύ από το μέσο όρο των 62,5 ωρών της πρωτεύουσας τον Ιανουάριο.

Ακόμη και περιοχές της νότιας Γαλλίας, όπως το Μπορντό και η Μασσαλία, έπεσαν πολύ μακριά από το συνηθισμένο ποσοστό τους κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, με 10,3 και 26,9 ώρες αντιστοίχως έναντι μηνιαίων μέσων τιμών 96 και 92,5.

Δεν υπάρχουν σχόλια: