Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Τι λέει το υπουργείο υγείας για την διαδικασία προμήθειας γυαλιών από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ




Γραφείο Τύπου
Υπουργείου Υγείας

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 26 Ιανουάριου 2018

Με αφορμή την αρνητική στάση που κρατούν οι Οπτικοί-Οπτομέτρες σχετικά με την υπογραφή νέας σύμβασης με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)- αξίζει να αναφερθεί ότι:
1.     Με τη νέα σύμβαση, όπως προβλέπεται από τον ΕΟΠΥΥ, οι πολίτες – δικαιούχοι της παροχής γυαλιών οράσεως δεν θα είναι αναγκασμένοι να προπληρώνουν το ποσό αποζημίωσης στα καταστήματα οπτικών, ύψους 100€, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.   
2.     Με τη νέα σύμβαση, οι πολίτες – δικαιούχοι της παροχής γυαλιών οράσεως, δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώνουν έγγραφα, να συμπληρώνουν αιτήσεις και να προσέρχονται στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αποζημιωθούν αλλά θα μεταβαίνουν στο πλησιέστερο συμβεβλημένο κατάστημα οπτικών με αποτέλεσμα να αποφεύγουν την ταλαιπωρία ειδικά όσοι βρίσκονται σε νησιωτική περιοχή ή δήμο που δεν έχει υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ.
3.     Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων οπτικών θα πληρώνονται εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος και των ορίων της σύμβασης, όπως οι υπόλοιποι 25.000 πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, των οποίων η πληρωμή γίνεται πολλές φορές σε διάστημα μικρότερο των 90 ημερών.   
4.     Θα εκλείψουν παραβατικές συμπεριφορές μέσα από τον έλεγχο που θα ασκείται στο πλαίσιο της σύμβασης. Με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμηθούν φαινόμενα διασπάθισης δημόσιου χρήματος.
Το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του Οργανισμού έχουν ως στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τον εξορθολογισμό της δαπάνης.
Ø  Ποιον εξυπηρετεί η προπληρωμή του ποσού από τους πολίτες στα καταστήματα οπτικών ; Τους πολίτες;
Ø  Ποιον εξυπηρετεί το γεγονός ότι κάθε χρόνο οι πολίτες προσκομίζουν στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ περίπου 400.000 έγγραφα; Τους πολίτες ή τους εργαζομένους στον ΕΟΠΥΥ;
Ø  Ποιον εξυπηρετεί η χορήγηση οπτικών ειδών από καταστήματα εάν δεν γνωρίζει ο ΕΟΠΥΥ κατά πόσο τα καταστήματα αυτά πληρούν τις προδιαγραφές (ύπαρξη άδειας, ύπαρξη οπτομέτρη κ.α.) ; Το κράτος ή τους πολίτες;
Θα περιμέναμε από τον κλάδο των Οπτομετρών να δείξει περισσότερη ειλικρίνεια στη δημόσια συζήτηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: