Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

ΣΟΚ ΓΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑ & ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ (από αναγνώστη)

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ «ΝΥΧΤΑ» Η ΔΗΘΕΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ Η ΓΚΙΩΝΑ Ο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΤΗ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ... 


Νέο σοκ για την Άμφισσα, τον Δήμο Δελφών, την Φωκίδα και την Στερεά Ελλάδα. 

Αναμενόμενο ίσως για όσους παρακολουθούν τα πράγματα τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, απίστευτο όμως για τους περισσότερους που επαναπαύονται σε διαβεβαιώσεις (από «λάθος» πρόσωπα όπως αποδεικνύεται) ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. 


Μετά την μεθόδευση  να εγκατασταθεί αιολικό πάρκο με γιγάντιες ανεμογεννήτριες ακόμα και στο Κοκκινάρι πάνω από την Άμφισσα, μέσα στο Δελφικό Τοπίο και απέναντι από τους ίδιους τους Δελφούς, μια άλλη δημόσια διαβούλευση έληξε προχθές 26-2-2024 χωρίς να δει καθόλου τα φώτα της δημοσιότητας όπως θα έπρεπε. 


https://anevenontas.gr/giona-oiti-kai-parnassos-sto-stoxastro-ton-metalleftikon-etaireion/ 

 

https://ypen.gov.gr/diavouleusi/forums/topic/kefalaio-4-16/

 

Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων ζητάει όλη η Γκιώνα, μεγάλο μέρος του Παρνασσού (πάνω από Πολύδροσο έως  πάνω από Δαύλεια - Δυτικός Παρνασσός) και τμήμα της Οίτης να γίνουν ελεύθερα μεταλλευτικά πεδία  χωρίς τα όρια  που θέτουν οι ΖΠΑΦ (Ζώνη Απόλυτης Προστασίας της Φύσης) και ΖΠΦ (Ζώνη Προστασίας της Φύσης).

            

Με άλλα λόγια εκεί που οι Νόμοι απαγόρευαν -για περιβαλλοντικούς λόγους...- στους ντόπιους επί δεκαετίες  την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων, παραθεριστικών κατοικιών-καταλυμμάτων  κλπ, εκεί ακριβώς θέλουν να  καταργηθεί η προστασία της Φύσης  για να γίνουν  εξορύξεις βωξίτη! Σε ποια πραγματικότητα ζητάνε κάτι τέτοιο;

 

            

Σε όλη την  Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο όπου επικρατεί βαριά βιομηχανία όπως είναι η εξόρυξη μεταλλευμάτων, ΔΕΝ αναπτύσσεται καμία άλλη δραστηριότητα και ο πληθυσμός περιορίζεται αποκλειστικά σε όσους στηρίζει η ίδια η σχεδόν μονοπωλιακή εκμετάλλευση. Όσοι είναι «μέσα» ,  μόνο αυτό ζουν, αυτό μόνο έχουν, αυτό μόνον γνωρίζουν και αυτό λένε ότι είναι το καλύτερο.... Από όσους το βλέπουν  «απ’ έξω», υπάρχουν μέχρι και χαρακτηρισμοί « Θλιβερές κατατονικές κοινωνίες». Αν κάτι μας θυμίζει αυτό, δεν  είναι τυχαίο...   

 

            Παραδείγματα   μονοπωλιακών παραγωγικών μοντέλων έχουμε και  στην Θίσβη και στην  Αντίκυρα. Το ίδιο θέλουν να συμβεί και στην Φωκίδα; 


Και στην Θίσβη και στην Αντίκυρα, ένας θαλάσσιος κόλπος και ένας κάμπος ή οροπέδιο μπορούσαν να ζήσουν ακόμα και στις πιο φτωχές περιόδους της Ελλάδας πολύ περισσότερο πληθυσμό από ότι σήμερα....!

Στην Αντίκυρα   σήμερα , όλα τα χωριά του κόλπου και του οροπεδίου δεν ξεπερνάνε  τις 6.000 κατοίκους. Στην Θίσβη ακόμα χειρότερα.  

Δηλαδή μια τεράστια Ελληνική έκταση που θα μπορούσε να παράγει πλούτο και να ζει πολλαπλάσιο Ελληνικό πληθυσμό έχει θυσιαστεί για τα συμφέροντα μιας και μοναδικής εταιρίας. 

Όποιος ξαφνιάζεται με αυτή την αλήθεια,  αρκεί να ψάξει να  βρει άλλο  παραλιακό μέτωπο με κάμπο στην ενδοχώρα με  την ίδια πληθυσμιακή  και οικονομική κατάντια. ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙ εκτός αν πρόκειται για μια από τα ίδια....  Θα βρει π.χ.  την Λάρυμνα. 


Οποιοδήποτε παραλιακό μέρος της Ελλάδας χωρίς τα ίδια χαρακτηριστικά, απλά επιβεβαιώνει ότι αυτό το μοντέλο είναι καταστροφικό. Βολεύει μία ή δύο εταιρίες , αλλά ερημώνει την Ελλάδα από Έλληνες και όσοι ζουν σε αυτό, δεν μπορούν να ελπίζουν τίποτα περισσότερο από την επιβίωση. Όνειρα,  δημιουργία, μόνο μεταναστεύοντας.  Το ίδιο θέλουν να συμβεί και στην Φωκίδα; 

 

             Πότε άρχισε να μειώνεται με όλο και μεγαλύτερους  ρυθμούς ο πληθυσμός και στην Φωκίδα;

-Όταν άρχισαν να παρακμάζουν  ο τουρισμός και  η καλλιέργεια του ελαιώνα και κυριάρχησε η εξόρυξη βωξίτη  που «προσκάλεσε» στην συνέχεια και τις ιχθυοκαλλιέργειες και πρόσφατα και τα αιολικά πάρκα.   

 

Η φτώχεια και η μείωση του πληθυσμού στην Φωκίδα  θα συνεχίζεται μέχρι να γίνουν οι Δελφοί  Αντίκυρα; 

Ναι,  ίσως και χειρότερα εάν δεν αλλάξει ριζικά η πορεία στην οποία βρίσκεται ήδη η περιοχή.  Εάν γίνει αυτό που θέλει ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων  μαζί με αυτό που ήδη συμβαίνει , η παρακμή θα συνεχίζεται μέχρι  ο πληθυσμός  να φτάσει τις 6.000 και ακόμα λιγότεροι.  

Μόνο εάν  φτιαχτεί  και στο Δελφικό Τοπίο ένα εργοστάσιο με «όλα τα καλά του» σαν της Αντίκυρας, θα μειώνεται ο  πληθυσμός από τις 20.000 που είναι σήμερα μέχρι να φτάσει στο 6.000. Αλλιώς όταν κλείσουν οι δημόσιες υπηρεσίες που δεν θα δικαιολογούνται για « τρείς νοματαίους» θα πρέπει να φύγουν ακόμη περισσότεροι. 

          

Δηλαδή, εάν εφαρμόσουν το μοντέλο «εξόρυξη βωξίτη» στα βουνά και στο Δελφικό Τοπίο και στην παραλία   όπως προσπαθούν ήδη, το μέλλον προδιαγράφεται σαν κάτι ανάμεσα σε Θίσβη και Αντίκυρα. Και σε αυτό το μοντέλο, η Άμφισσα δεν θα είναι κάτι περισσότερο από Δίστομο. Αυτό στην καλύτερη περίπτωση που όλοι όσοι παραμείνουν  στο Δήμο Δελφών και πρώτα απ’ όλα στην περίκλειστη Άμφισσα,   θα   ξυπνάνε κάθε πρωί   μέσα σε μία «καταπληκτική ατμόσφαιρα»  από το τοπικό εργοστάσιο.  Αλλιώς Θίσβη και κάτω! 

 

Και η εξόρυξη με ποιους όρους μπορεί να συνεχιστεί; 

Ο μόνος όρος είναι αυτός που ισχύει όταν εγκρίνεται με σοβαρή διαδικασία από σοβαρούς ανθρώπους μια δραστηριότητα σε μία περιοχή. 

Με τον όρο  και τις προϋποθέσεις να προσφέρει στην τοπική κοινωνία περισσότερα από ότι θα της κοστίσει!!!!! Τόσο απλά !!! Το Βασικό!!! 

Ο Σύνδεσμος  Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, έχει σκοπό να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεταλλευτικών επιχειρήσεων.   

Το εάν οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα λειτουργούν με σεβασμό στους νόμους και τις τοπικές κοινωνίες   φαίνεται με μία ματιά σε κάθε μεταλλευτική περιοχή της Ελλάδας.  

Φτωχοποίηση, ερήμωση, κατεστραμμένη υγεία σε όσους μένουν πίσω, μολυσμένο περιβάλλον.  

Αν το εξειδικεύσουμε στην Φωκίδα, το ερώτημα από μόνο του  προκαλεί γέλιο  αν κάποιος αγνοήσει το πόσο τραγικό είναι το πραγματικό αποτέλεσμα. 

Αρκεί μια ματιά στα σεληνιακά τοπία της Στερεάς Ελλάδας ,του Παρνασσού και της Γκιώνας,  γεμάτα καταπατήσεις νόμων , που περιμένουν κάποιος να υποχρεώσει τους υπεύθυνους  να τα αποκαταστήσουν. Και όσο και να προσπαθούν κάποιοι να εξαπατήσουν τους αδαείς, οι υποχρεώσεις αυτές (αποκατάστασης περιβάλλοντος) και ότι προκύπτει από παρανομίες και υπερβάσεις όρων αδειοδότησης κλπ, δεν διαγράφονται όταν πουλήσει ο ένας επιχειρηματίας στον άλλον..... Με άλλα λόγια πρέπει να ξέρετε πως η επιχείρηση που έχει σήμερα την εξόρυξη βωξίτη, έχει επωμισθεί και τις υποχρεώσεις αυτών που την πούλησαν και όλων των προκατόχων. 

 

Οπότε , εάν ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων θέλει κάτι από την Στερεά Ελλάδα, ας κάνει το αυτονόητο: 

Ας καθαρίσει πρώτα  το εντελώς εξευτελισμένο κύρος και όνομα της μεταλλείας στην Φωκίδα , στο Δήμο Δελφών, στο Δελφικό Τοπίο και γενικά στην Στερεά Ελλάδα. .........


Γίνεται .!!  


Ας ζητηθεί για αρχή  ένα συγνώμη για όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα, ας απαντηθούν με ειλικρίνεια οι δεκάδες καταγγελίες με αποδεικτικά στοιχεία για την καταπάτηση κάθε σχετικού νόμου μέχρι σήμερα από την εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή, που λιμνάζουν  επί χρόνια στα γραφεία κάθε διαθέσιμου ελεγκτικού και δικαστικού μηχανισμού. 


Να καταδειχθεί ποιοί θα αποκαταστήσουν το περιβάλλον και θα εξοφλήσουν όσα ήδη χρωστάνε στο Δημόσιο και στην συνέχεια να επιχειρήσουν με γνώμονα το ισοζύγιο που η εξόρυξη θα έχει όφελος στην τοπική κοινωνία και στην Εθνική Οικονομία μεγαλύτερο από το κόστος!!!!! 

Και αν αυτό φαίνεται μαξιμαλιστικό (!!!), ας περιοριστούμε στο τελευταίο. Ας πληρώσουν όσα παράνομα χρωστάνε εδώ και δεκαετίες στο Ελληνικό κράτος και στην τοπική κοινωνία  και ξεκινάμε από την αρχή. 

 

Αν ο  Σύνδεσμος  Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων  ενδιαφέρεται  μόνο για την μεγιστοποίηση των κερδών των μεταλλευτικών επιχειρήσεων αδιαφορώντας εάν αυτό σημαίνει φτώχεια, ερήμωση, επιδείνωση της Δημόσιας υγείας, ρύπανση περιβάλλοντος, καταστροφή παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, πλήρης απαξίωση περιουσιών κλπ, τότε  το ερώτημα για την κοινωνία είναι άλλο:

        

Ποιος εκπροσωπεί τα δικά της συμφέροντα απέναντι σε τέτοιες προθέσεις; Και στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, την απάντηση θα την δώσουν θέλουν δεν θέλουν για τον Δήμο Δελφών άμεσα με τις πράξεις τους ή την απραξία τους 

ο   Δήμαρχος Δελφών, 

ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας 

ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, 

ο βουλευτής Φωκίδας & υφυπουργός της Κυβέρνησης

και τα αρμόδια Υπουργεία της Ελληνικής κυβέρνησης

         

Έστω και ένας από αυτούς να υπηρετεί ειλικρινά και έμπρακτα το συμφέρον που του έχει ανατεθεί να υπηρετεί, όλα μπορούν να γίνουν. 

Όχι με τα μέγιστα κέρδη για τις μεταλλευτικές εταιρίες αλλά στην δημόσια συζήτηση αυτό που προέχει είναι το δημόσιο συμφέρον. Η Ελλάδα. Οι Έλληνες. 


Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

https://karteria1.blogspot.com/2024/02/blog-post_56.html

Μα εδώ φαίνεται πως η Περιφέρεια θεωρεί ανάπτυξη τις εξορύξεις

Ανώνυμος είπε...

Ε ρε παπα Κλεομένης για κραξιμο που σας χρειάζεται.

Ανώνυμος είπε...

Το χιονοδρομικό με αραβική τεχνογνωσία που θα άλλαζε τη Γκιώνα λειτουργεί;

Ανώνυμος είπε...

Το Μεταλλευτικό πεδίο του Παρνασσού που ζητάει ο ΣΜΕ αγκαλιάζει και το χιονοδρομικό του Παρνασσού. Πάει και η Αράχωβα. Έτσι είναι καλά παιδάκια του τοπικισμού; Κοιμηθήκατε ήσυχα γιατί το σπίτι του γείτονα καιγίτανε και οχι το δικό σας αλλά η φωτιά έρχεται τελικά και στο δικό σας σπίτι. Ή ξυπνήστε όλοι μαζί, ή όλοι μαζί "καλά στερνά" ως ευχή αγάπης διότι φαίνεται ότι δεν θα είναι. Μιά χαρά σας ξεμονάχιαζαν επι χρόνια και ο καθένας σας πούλαγε στους ψήφους των Δημοτικών Συμβουλίων το διπλανό χωριό γιατί σσς έταζαν κάτω απο το τραπέζι ότι θα φροντίσουν το δικό σας χωριό. Τώρα πρώην αντιδήμαρχε Πολυδρόσου κατάλαβες ποιός ήταν το κορόιδο; Τώρα πρώην Δήμαρχε Αράχωβας κατάλαβες ποιός ήταν το κορόιδο; Και το κάνατε και τσαμπα μαζί με πολλούς άλλους ενώ αυτοί που σας δούλευαν έκαναν κομπόδεμα!!!!!!!!!