Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Φρενίτιδα για τουριστικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας

Φρενίτιδα για τουριστικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας

Του Δημήτρη Δελεβέγκου



Η μετατροπή αναξιοποίητων κτηρίων, κενών γραφείων και παλιών αποθηκών σε τουριστικές κατοικίες και διαμερίσματα έχει μετατραπεί σε νέα τάση της κτηματαγοράς. Αιτία; Όχι μόνο η άνοδος του τουρισμού, αλλά κυρίως το γεγονός ότι αποτελεί μία από τις ελάχιστες διεξόδους για τους υπερφορολογημένους ιδιοκτήτες απρόσοδων ακινήτων.


Ολοένα και περισσότεροι ψάχνουν για χώρους που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καταλύματα για τουρίστες με στόχο τη βραχυπρόθεσμη ενοικίασή τους, αλλά και την πώλησή τους σε υπηκόους τρίτων χωρών στο πλαίσιο της χορήγησης άδειας παραμονής για επενδύσεις αξίας 250 χιλιάδων ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και... ημιυπόγεια αποθήκη σε συνοικία της Αθήνας κοντά στην Ακρόπολη, που είχε βγει προς πώληση στην αγορά, προσέλκυσε αγοραστικό ενδιαφέρον με στόχο τη μετατροπή της σε -έστω και ημιυπόγεια-κατοικία. Ο υποψήφιος αγοραστής επιδίωκε να πουλήσει το ακίνητο- μαζί με άλλες ιδιοκτησίες- σε υπήκοο τρίτης χώρας που είχε αποφασίσει να δαπανήσει 250 χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσει άδεια παραμονής. Βέβαια, το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν προχώρησε.


Και με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να κυριαρχούν στην αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλατεία Κλαυθμώνος επενδυτής έχει εξασφαλίσει άδεια δόμησης για την μετατροπή γραφειακών χώρων σε κατοικίες με στόχο τη βραχυχρόνια μίσθωσή τους.
Η τάση αυτή κυριαρχεί στο ιστορικό κέντρο και το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας. Την περιοχή δηλαδή, που περικλείεται από τους οδικούς άξονες των οδών Σταδίου, Μητροπόλεως και Αθηνάς, με κορυφές του νοητού "τριγώνου" τις πλατείες Συντάγματος, Μοναστηρακίου και Ομονοίας.


Τα boutique hotels
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ο κίνδυνος που ελλοχεύει με τη μαζική βραχυπρόθεσμη ενοικίαση διαμερισμάτων και κατοικιών είναι να μετατραπούν ολόκληρες συνοικίες σε τουριστικά γκέτος, χάνοντας τον ιδιαίτερο οικιστικό χαρακτήρα τους.
Στην... παρενέργεια αυτή ποντάρουν όσοι αναπτύσσουν boutique hotels, ξενοδοχεία με μικρό αριθμό δωματίων που σπάνια ξεπερνάει τα 100, αλλά δεν είναι χαμηλότερος από 10.


Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, το συγκριτικό πλεονέκτημα των συγκεκριμένων καταλυμάτων είναι ότι μεγιστοποιούν την εμπειρία του ταξιδιώτη, διαθέτουν ξεχωριστό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και εξατομικευμένες υπηρεσίες. Το μικρό μέγεθός τους, ενθαρρύνει την αξιοποίηση παλαιών αποθηκών ή νεοκλασικών κτηρίων, καθώς απαιτούνται εργασίες ανακαίνισης των οποίων το κόστος είναι συνήθως διαχειρίσιμο. Ως εκ τούτου, δημιουργούνται οφέλη τόσο για ιδιοκτήτες απρόσοδων ακινήτων όσο και για τους επενδυτές που τοποθετούν κεφάλαια στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τρία διαφορετικά επενδυτικά σχήματα προωθούν σχέδια για υλοποίηση boutique hotels στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
Μία όμως, από τις τελευταίες αφίξεις της συγκεκριμένης κατηγορίας, αποτελεί το 18 Micon Str στην οδό Μίκωνος 18 στην περιοχή του Ψυρρή. Σε περίπου εννέα μήνες λειτουργίας έχει αξιολογηθεί ως ένα από τα πέντε καλύτερα καταλύματα της Αθήνας από γνωστό ιστότοπο ξενοδοχειακών κρατήσεων. Το ξενοδοχείο αποτελείται από τρεις ορόφους, διαθέτει 15 δωμάτια και αποτελεί επένδυση ύψους 500 χιλιάδων ευρώ.Αναπτύχθηκε στο κτήριο που φιλοξενούσε την αποθήκη οικοδομικών εργαλείων ενός εκ των παλαιότερων εμπόρων-εισαγωγέων της Αθήνας, του Κώστα Χαρακόπουλου. Ωστόσο, η μετεγκατάσταση της συγκεκριμένης επιχείρησης σε άλλη περιοχή, άφησε ένα κενό ακίνητο που χρόνο με το χρόνο μαράζωνε, τείνοντας να μετατραπεί σε εστία παραβατικών δραστηριοτήτων.


Το έτερο boutique hotel, που συγκαταλέγεται στην πρώτη πεντάδα των κορυφαίων τουριστικών καταλυμάτων της Αθήνας, είναι το, δέκα δωματίων,Zillers Athens Boutique Hotel, που ανακαινίστηκε από τους αρχιτέκτονες Κώστα Βλαχογιάννη και Θάνο Μπαμπανέλο και στεγάζεται στο νεοκλασικό κτήριο επί της οδού Μητροπόλεως 54 που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλλερ το 1895.


Μικρό αστικό ξενοδοχείο, 45 δωματίων, σχεδιάζει και η τεχνική εταιρεία Intrakat, η οποία έχει υπογράψει 20ετή σύμβαση μίσθωσης για το διατηρητέο κτήριο επί των οδών Κολοκοτρώνη 3-5 και Βουλής μέσω διαγωνισμού που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων.
Στη συγκεκριμένη αγορά έχει επενδύσει και η Coco-mat, η οποία έχει αναπτύξει στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι, boutique hotel με 39 δωμάτια και σουίτες. Το, πέντε επιπέδων, κτήριο "αντικατέστησε" πολυκατοικία που χρονολογείται από το 1935.


Δεν υπάρχουν σχόλια: