Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Έπιασαν τη συμμορία που είχε ρημάξει τα ΑΤΜ - ΦΩΤΟ

Έπιασαν τη συμμορία που είχε ρημάξει τα ΑΤΜ
- Εξαρθρώθηκε μια από τις σπείρες που ανατίναζε ΑΤΜ 
- Σημαντικό ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης έπαιξε η έρευνα των αστυνομικών της Ασφάλειας Λαμίας, της Δ/νσης Φθιώτιδας 
- Έχουν εξιχνιαστεί τουλάχιστον 10 περιπτώσεις σε Φθιώτιδα και άλλες περιοχές.

Συνελήφθησαν 8 μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων οι 3 είναι Έλληνες και οι 5 Μολδαβοί. Δείτε παρακάτω αναλυτικά πως δρούσε η εγκληματική ομάδα, αλλά και τι κατάσχεσαν οι αστυνομικοί στις έρευνες που έγιναν σε σπίτια και αυτοκίνητα.
Οι έρευνες για την εξιχνίαση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων καθώς και για την ταυτοποίηση των συνεργών τους συνεχίζονται, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ με παρόμοιο τρόπο δρουν τουλάχιστον δυο ακόμη συμμορίες.
Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες στο δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ.
Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν εκρήξεις σε ΑΤΜ με τη μέθοδο PLOFKRAAK.
Συνελήφθησαν στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, πρωινές ώρες της 29-1-2018, σε διάφορες περιοχές του Κέντρου Αθηνών, οκτώ (8) μέλη του κυκλώματος εκ των οποίων τρείς (3) ημεδαποί, ηλικίας 25, 30 και 36 ετών και πέντε (5) υπήκοοι Μολδαβίας, ηλικίας 20, 20, 20, 23 και 29 ετών.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων κλοπών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της πλαστογραφίας, των διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς καθώς και για παραβάσεις σχετικές με τις εκρήξεις, τις εκρηκτικές ύλες και του Νόμου περί όπλων.
Ως προς τη δομή, η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από δύο πυρήνες. Τονεπιχειρησιακό, τα μέλη του οποίου προέρχονταν από την Μολδαβία και τονυποστηρικτικό, τα μέλη του οποίου διέμεναν μόνιμα στην Ελλάδα και εξασφάλιζαν όλα τα απαραίτητα μέσα που χρειαζόταν ο πρώτος. Συνδετικός κρίκος μεταξύ τους, ήταν υπήκοος Μολδαβίας ο οποίος είχε μόνιμη και σταθερή παρουσία σε κάθε επίθεση. Ως φυσικοί αυτουργοί στις πράξεις, συμμετείχαν και άλλα δύο, εναλλασσόμενοι κάθε φορά, επιχειρησιακά μέλη που ταξίδευαν για τον λόγο αυτό από το εξωτερικό.
Ως προς τους ρόλους, ο 23χρονος Μολδαβός ήταν ο επιχειρησιακός αρχηγός της οργάνωσης που είχε την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού των ομάδων. Ο ίδιος βρισκόταν στο χώρο του ΑΤΜ που είχε επιλέξει να «χτυπήσει» η ομάδα, ενώ προηγουμένως είχε προβεί σε αυτοψία. Συχνά, μετά από τις επιτυχημένες προσπάθειες της ομάδας, διέφευγε για σύντομο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της επιχειρησιακής ομάδας.
Ο 36χρονος ημεδαπός, ήταν ο αρχηγός του υποστηρικτικού πυρήνα της οργάνωσης. Διέμενε μόνιμα στη χώρα μας, διέθετε τα διαμερίσματα του στην Καλλιθέα για να διαμένουν τα υπόλοιπα μέλη και φρόντιζε για να εξασφαλίζει τα απαιτούμενα μέσα στην ομάδα. Ο ίδιος είχε αυτοπρόσωπη παρουσία στις επιθέσεις, συνήθως ως τσιλιαδόρος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κατόπτευε τα σημεία πριν την διάπραξη των διαρρήξεων.
Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, ενεργούσαν με διακριτούς ρόλους (φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι, κατοπτεύοντες), τηρώντας μεταξύ τους κανόνες σχετικής ιεραρχίας, ενώ η ομάδα διέθετε και υποστηρικτικά μέλη για παροχή άλλων διευκολύνσεων.
Ως προς τον τρόπο δράσης ( modus operandi ), επέλεγαν ΑΤΜ που ήταν τοποθετημένα σε πλατείες ή σε σημεία απομακρυσμένα χωρίς κλειστά συστήματα εικονοσκόπησης ( offsite ATM ), καθώς και ΑΤΜ που ήταν τοποθετημένα σε καταστήματα όπως Super Market, φούρνους κλπ.
Τις προηγούμενες ημέρες διενεργούσαν κατοπτεύσεις στα σημεία που βρισκόταν τα ΑΤΜ, ενώ την ημέρα της διάρρηξης, διέρχονταν από την περιοχή για να βεβαιωθούν ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Στη συνέχεια, μετέβαιναν με τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα, το ένα που μετέφερε την υποστηρικτική ομάδα και το δεύτερο, συνήθως κλεμμένο, με την επιχειρησιακή ομάδα.
Οι δράστες, άτομα με ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων, την στιγμή της επίθεσης, πλησίαζαν το όχημα με την όπισθεν στο ΑΤΜ και ένας εξ αυτών στρέβλωνε, με την χρήση λοστού ή βαριοπούλας, τη θύρα εξαγωγής χρημάτων με σκοπό να δημιουργήσει μεγαλύτερο άνοιγμα. Στη συνέχεια και μέσω σωλήνα που ήταν συνδεδεμένος με φιάλες που βρίσκονταν στο πορτ-μπαγκάζ, διοχέτευε αέριο στο εσωτερικό του ΑΤΜ, και με τη δημιουργία σπινθήρα προκαλούσε την έκρηξη στο μηχάνημα, από το οποίο αφαιρούσαν τις κασετίνες με τα χρήματα.
Επιπλέον, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και φορούσαν γάντια προκειμένου να μην αφήνουν ίχνη.
Περαιτέρω, στην Καλλιθέα εντοπίστηκε το κλεμμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για την διάπραξη των εκρήξεων, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν τέσσερις (4) κασετίνες ΑΤΜ, μεταλλική φιάλη, μπαταρία καθώς και τσεκούρι.
Στην κατοχή τους, καθώς και από τις έρευνες σε οικίες και χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • τρία (3) πιστόλια και περίστροφο κρότου,
  • τρία (3) όπλα απομιμήσεις,
  • απομίμηση χειροβομβίδας,
  • το χρηματικό ποσό των -16.060- ευρώ,
  • αυτοσχέδιο εργαλείο διοχέτευσης αερίου στα ΑΤΜ,
  • διαρρηκτικά εργαλεία,
  • κοσμήματα και,
  • τέσσερα (4) αυτοκίνητα,
Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχει εξακριβωθεί η συμμετοχή των κατηγορούμενων σε δέκα (10) περιπτώσεις εκρήξεων ΑΤΜ από τον περασμένο Ιούνιο, στις περιοχές του Χολαργού, Νέου Ψυχικού, Γλυφάδας, Κορυδαλλού, Χαϊδαρίου, Μελισσίων, Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, Αρκίτσας και Λιβανατών Φθιώτιδος καθώς και στο Βαθύ Αυλίδος Εύβοιας.
Ακόμη, εξιχνιάσθηκαν τέσσερις (4) κλοπές αυτοκινήτων από τις περιοχές των Εξαρχείων, Αγίας Βαρβάρας, Θρακομακεδόνων και Θεσσαλονίκης καθώς και μία (1) κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας.
Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις -300.000- ευρώ.
Επισημαίνεται ότι, τα δύο αρχηγικά μέλη, έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για κλοπές ενώ ο 25χρονος ημεδαπός έχει κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας, κλοπές και παράβαση του Νόμου περί ναρκωτικών.
Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες για την εξιχνίαση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων καθώς και για την ταυτοποίηση των συνεργών τους συνεχίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: