Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Η Δεσφίνα βρίσκει τα όριά της- Για χρόνια οι χάρτες δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα




Προς επίλυση φαίνεται πως βαίνει το πρόβλημα των ορίων της Δημοτικής Ενότητας της Δεσφίνας, στα σύνορά της με το νομό Βοιωτίας στο Δίστομο. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχόλησε έντονα τους κατοίκους της περιοχής, και κυρίως εκείνους που δραστηριοποιούνται με τις αγροτικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που αντιμετώπισαν σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα όταν απευθύνθηκαν σε δημόσιες υπηρεσίες για σειρά θεμάτων (πχ αποζημιώσεις κτλ). Αιτία φυσικά το ότι τα όρια της δημοτικής ενότητας ήταν λανθασμένα στους χάρτες του υπουργείου.
Όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος της Δεσφίνας Χαράλαμπος Καλλιακούδας η πρώτη κίνηση που έγινε από πλευρά του, όταν έγινε γνώστης των καταγγελιών, ήταν η έρευνα για το εάν ευσταθούν. «Με έκπληξη διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ασυμφωνία μεταξύ των ορίων της Δεσφίνας και του Διστόμου, σε όλους τους χάρτες που υπάρχουν, παρόλο που τα έγγραφα που έχουμε στην κατοχή μας οι εμπλεκόμενοι συμβαδίζουν απόλυτα», μας είπε πρόεδρος, τονίζοντας πως εκ του γεγονότος μπορούμε να συμπεράνουμε πως πότε δεν έγινε προσπάθεια να αποτυπωθούν σωστά τα όρια, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται κάποιοι άνθρωποι χωρίς ουσιαστικό λόγο. Μάλιστα, όπως μας είπε, τα επίμαχα έγγραφα είναι της αρχής του προηγούμενου αιώνα, δηλαδή του 1920, κάτι που όπως είναι λογικό προκαλεί την απορία γιατί για πάρα πολλά χρόνια ουδείς ασχολήθηκε με το θέμα.
Παραπέμποντάς μας στην αποτύπωση σημειώνει πως η έκταση στην οποία αναφερόμαστε είναι αρκετά μεγάλη. «Αρκεί να σας πω ότι τα πραγματικά όρια, από το σημείο που λανθασμένα υποδεικνύεται στους χάρτες, απέχουν μεταξύ τους περίπου 5χλμ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλλιακούδας. Και συνέχισε: «Σήμερα, λοιπόν, και μετά από συντονισμένες ενέργειες που έγιναν από το δήμαρχο Δελφών Αθανάσιο Παναγιωτόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Ευάγγελο Κατσαγούνο, καθώς επίσης και αιρετούς του δήμου Διστόμου, Αντίκυρας, Αράχωβας είμαι σε θέση να σας πω πως είμαστε πολύ κοντά σε οριστική λύση του προβλήματος καθώς σύντομα θα υπογραφεί Πρακτικό Αναγνωρίσεως Ορίων, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην οριστική αποκατάσταση των ορίων στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην αρμόδια Επιτροπή Ορίων».
πηγή: έντυπη έκδοση Εν Δελφοίς

Δεν υπάρχουν σχόλια: