Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Πρόβλημα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία φέρνει το Σκοπιανό!


Ο Γ. Λακόπουλος γράφει για το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ και τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό της ΝΔ.


Του Γιώργου Λακόπουλου
Ηταν οι φράσεις που δεν έπρεπε να πει ο Κυριάκος Μητσοτακης την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 πριν καν αρχίσει στο Νταβός η συνάντηση των Πρωθυπουργών Ελλάδας - πΓΔΜ, που μπορεί αποδειχθεί ιστορική: "Η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία", "Για μας το ζήτημα κλείνει εδώ". Αντί να "κλείσει" στη ΝΔ η συζήτηση για το μέλλον του "Μακεδονικού", άνοιξε τη συζήτηση για το δικό του μέλλον.


Στη ΝΔ διαμορφώνεται η συγκυρία για να τεθεί ένα πρόβλημα που αναγνωρίζουν όλοι, αλλά ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης – που δεν ανήκει τους αντίπαλους του Μητσοτάκη – άνοιξε δημόσια: "Η φράση «δεν τραβάει ο Κυριάκος» έγινε το βασικό μότο στα χείλη των νεοδημοκρατών τους τελευταίους μήνες", έγραψε στο "Protagon". Ήτοι η ΝΔ αντι για λυση στο Σκοπιανό, ισως χρειαστεί σύντομα να λύσει το προβλημα ηγεσίας. Αν μαζί με την έξοδο από το Μνημόνιο "κουμπώσει" και λύση μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ, ο Κυριάκος δεν στέκεται.
Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν την αδυναμία του προέδρου της ΝΔ να κατανοήσει ότι η "άλλη συγκυρία" είναι εδώ. Η προηγουμένη ήταν το 1992 και είχε δυο πρωταγωνιστές. Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτακης ήθελε λυση . Ο υπουργός Εξωτερικών ο Αντώνης Σαμαράς δεν ήθελε γιατί θα αποκάλυπτε τα λάθη του και θα επέβαλε την παραίτηση του- για να καταλήξει τελικά στην αποπομπή. Ο μεγάλος χαμένος στο εξωτερικό ήταν η Ελληνική Δημοκρατία και ο μεγάλος κερδισμένος στο εσωτερικό ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Η ευνοϊκή συγκυρία χάθηκε και 25 χρόνια η χώρα δεσμεύει άσκοπα διπλωματική κεφάλαιο, αφου καθώς ειπε η Ντόρα Μπακογιαννη "όλοι αποκαλούν τη γειτονική χωρα Μακεδονία". Δεν θα αλλάξουν βέβαια γνώμη λόγω των συλλαλητηρίων, ή αν πάλι δεν βρεθεί λύση. Ούτε γιατί "έκλεισε" τη συζήτηση ο Μητσοτάκης.
Σημερα , ο ένας πρωταγωνιστής είναι ο Αλεξης Τσιπρας που αξιοποιεί τη συγκυρία που διαμορφωνεται – για πρώτη φορα μετά από 25 χρόνια. Από την βούληση της διεθνούς κοινότητας να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή και από την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης των Σκοπίων που αντιλαμβάνεται ότι πληρώνει το βαρύ τίμημα απομόνωσης.
Ο άλλος είναι ο Κυριάκος Μητσοτακης που κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση απ ότι ο πατέρα του , την αδελφή του και τον Κ. Καραμανλή. Υποκύπτει στον εσωκομματικό άξονα Σαμαρά-΄Άδωνι Γεωργιάδη. Με "αφανή εταίρο" -όπως θα έλεγε ο Βαγ. Βενιζέλος- την Χρυσή Αυγή και ακραίους εθνικιστικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες. Αντί να συνδράμει στη λυση – και το πιστωθεί κατά το μέρος που του αναλογεί- επιλέγει τη "μη λυση" και αντι να τοποθετηθεί επι του θέματος καταλήγει στη τη "μη θέση".
Είτε δεν καταλαβαίνει, είτε δεν μπορεί να βρει άλλο πρόσχημα, το μονο που καταφέρνει είναι να απομονώνει τη ΝΔ. Ηδη αποδοκιμάσθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκού Κόμμα, στο οποιο -όπως ειπε ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στους Στ. Τζανάκη και Γ. Μελιγκώνη- "δεν θα καλούν τον Μητσοτάκη ούτε σαν παρατηρητή". Θα μπορούσαν αλλωστε να το επιβεβαιώσουν και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ - και είναι αποριας άξιο για πολλούς τι ειδους ενημέρωση του παρέχει καθημερινή συνομιλήτριά του Μαρία Σπυράκη ,που είναι ακόμη μελος του Ευρωκοινοβουλίου.
Ειδικά στις Βρυξέλλες έχουν και πρόσθετη μομφή για τον προεδρο της ΝΔ. Με τη στάση του δεν προκαλει μόνο έξαρση του εθνικισμού και νομιμοποίηση της ακροδεξιάς στην Ελλαδα, αλλα λειτουργει συμπληρωματικα και ενθαρρύνει και στα Σκόπια τους αντίστοιχους κύκλους δυσκολεύοντας το έργο του Ζάεφ. "Ο λαϊκισμός, ο εθνικισμός και ο αλυτρωτισμός απειλούν να "επαναβαλκανοποιήσουν" τα Βαλκάνια" διεμήνυσε η Κομισιόν δια του επιτρόπου , Δημήτρη Αβραμόπουλου.. Από παντού χτυπούν καμπάνες για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πρώτη δημοσίευση στο ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: