Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Έρχεται το «σούπερ μπλε» και «ματωμένο» φεγγάρι



Ένα σπάνιο θέαμα που δεν έχει εμφανιστεί εδώ και 150 χρόνια αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στο ουρανό στις 31 Ιανουαρίου, όταν τρία διαφορετικά σεληνιακά φαινόμενα θα συνδυαστούν για να μας χαρίσουν ένα «σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι».   

Πώς προκύπτει αυτό το τριπλό υπερθέαμα; Πρόκειται για τον συνδυασμό του μπλε φεγγαριού (blue moon) δηλαδή της 2ης πανσελήνου μέσα στον ίδιο μήνα, μίας έκλειψης που θα φέρει τη Γη ανάμεσα στον Ήλιο και Σελήνη καθώς και του γεγονότος πως το φεγγάρι θα βρεθεί στο πιο κοντινό της σημείο με τον πλανήτη, με αποτέλεσμα να φαίνεται κατά 10-15% πιο μεγάλο και πιο φωτεινο (supermoon).   

Το φαινόμενο αυτό θα σημειωθεί στις 31 Ιανουαρίου και θα είναι ορατό κυρίως στο δυτικό ημισφαίριο και οριακά στην Ελλάδα. Την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 1866.   

Οι κάτοικοι των ΗΠΑ θα έχουν την ευκαιρία να δουν την έκλειψη λίγο πριν την ανατολή του Ήλιου την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με την ΝASA.   

Από την άλλη, για όσους ζουν στη Μέση Ανατολή, την ανατολική Ρωσία, την Αυστραλία και τη Ζηλανδία το θέαμα θα είναι ορατό κατά την ανατολή του φεγγαριού το πρωί της 31ης Ιανουαρίου.   

Όσο αφορά την Ελλάδα, η ανατολή της Σελήνης εκείνη τη μέρα θα γίνει στις 5.50 τα ξημερώματα αλλά η έκλειψη δεν θα είναι πλήρως ορατή καθώς θα αρχίσει στη 13.00 και θα ολοκληρωθεί στις 18.00 το απόγευμα. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος του φαινομένου ίσως είναι ορατό μεταξύ 17.00 και 17.30.   

Η έκλειψη θα διαρκέσει μία ώρα και ένα τέταρτο

Η NASA θα τη μεταδώσει σε live streaming για όσους δεν μπορέσουν να την παρακολουθήσουν από κοντά.   


Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: