Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Απόκριες 2018 ! Οι top 15 προορισμοί για να περάσετε όμορφα! (No 4 Γαλαξίδι, Νο 10 Άμφισσα ) !!!


Και φέτος τις Απόκριες ετοιμάζουμε βαλίτσα μόνο για να ταξιδέψουμε ανά την Ελλάδα! Δείτε τη λίστα με τους 15 top προορισμούς που είναι ιδανικές επιλογές για μια ολιγοήμερη απόδραση τις Απόκριες:



1. Πάτρα

Πάτρα, Πελοπόννησος, Ελλάδα
Πατρινό καρναβάλι 2017! Μπορεί ο τελάλης να έχει βγει ήδη στους δρόμους να ανακοινώσει την έναρξη του μεγάλου Πατρινού Καρναβαλιού από την Τρίτη 17 Ιανουαρίου, ωστόσο το πάρτι θα ανάψει για τα καλά το τελευταίο παρασκευοσαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου!
info: Την Παρασκευή το βράδυ παρακολουθήστε την Παρέλαση των Αρμάτων στο κέντρο της πόλης. Το Σάββατο το απόγευμα μη χάσετε την Ποδαράτη Παρέλαση. Την Κυριακή επικρατεί ξέφρενος ενθουσιασμός στη Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού και αργότερα το βραδάκι στην τελετή λήξης με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στον μόλο του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι με τη συνοδεία πυροτεχνημάτων που θα φωτίσουν τον ουρανό της Πάτρας!
Πάτρα, Πελοπόννησος, Ελλάδα
Ξενοδοχεία στην Πάτρα

2. Ρέθυμνο

Το παλιό ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου, Κρήτη
Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι για πάντα!
Το φετινό μεγάλο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι με θέμα και σύνθημα "Συγκάτοικοι στο Όνειρο" - ένα από τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα στην Ελλάδα - περιλαμβάνει ένα σύνολο εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν όπως κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς!
Στα highlights είναι: η αναβίωση της παραδοσιακής Κρητικής Καντάδας και το μεγάλο Κρητικό Γλέντι στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη την Παρασκευή, η Παιδική Παρέλαση το Σάββατο το μεσημέρι αλλά και η Νυχτερινή Παρέλαση του Σαββάτου με συνοδεία τους ήχους από τα βραζιλιάνικα κρουστά Batala Creta που θα καταλήξει σε συναυλία στην πλατεία Μικρασιατών και τέλος η μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων με εκκίνηση από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου, το DJ Party, η καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου πάνω στην παραλία και η Τελετή Λήξης συνοδευόμενη από ένα φαντασμαγορικό show με πυροτεχνήματα καθώς και η μεγάλη συναυλία και το μεγάλο street party στη LOGGIA (Παλιό Μουσείο).
Αεροπορικά εισιτήρια για Κρήτη

3. Χαλκίδα

Ένα καρναβάλι εν πλω μέσα στον Ευβοϊκό!
Το Θαλασσινό Καρναβάλι στη Χαλκίδα επιστρέφει και φέτος με σύνθημα «Τιτανομαχία στον Ευβοϊκό» και τα άρματα να πλέουν στη θάλασσα! Πρόκειται για το μοναδικό θαλασσινό καρναβάλι στην Ελλάδα και για ένα πολύ διαφορετικό και όμορφο αποκριάτικο θέαμα. Μην το χάσετε!
Ο θεσμός του Θαλασσινού Καρναβαλιού της Χαλκίδας ξεκίνησε το 2016 με τους πειρατές να προσπαθούν να καταλάβουν το Στενό του Ευρίπου. Εφέτος τη σκυτάλη παίρνουν οι Θεοί του Ολύμπου!
Δείτε το περσινό βίντεο-πρόμο της εκδήλωσης αλλά και το φετινό για να πάρετε μια πρόγευση από το τι σας περιμένει!
Ξενοδοχεία στη Χαλκίδα

4. Γαλαξίδι

Το Γαλαξίδι ή Γαλαξείδι
Αξίζει να βρεθείτε στο όμορφο Γαλαξ(ε)ίδι την Καθαρά Δευτέρα για τα περίφημα "αλευρομουτζουρώματα"!
Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες κατεβαίνουν στην αγορά, όπου γίνεται το "μουντζούρωμα" και το "αλεύρωμα" με φούμο και αλεύρι αντίστοιχα! Η παραλία μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε πεδίο μάχης! Το έθιμο έχει τις ρίζες του στους Βυζαντινούς χρόνους οπότε οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων χρωμάτιζαν τα πρόσωπά τους και γνώρισε μεγάλη ακμή την εποχή της ιστιοφόρου Ναυτιλίας (1840 και έκτοτε) οπότε τα ιστιοφόρα ταξίδευαν Μάρτιο-Νοέμβριο δίνοντας στα δρώμενα της Αποκριάς συγχρόνως και αποχαιρετιστήριο χαρακτήρα!
Ξενοδοχεία στο Γαλαξίδι

5. Νάουσα

Γενίτσαροι και Μπούλες στη Νάουσα της Ημαθίας
Στην όμορφη μακεδονική πόλη το έθιμο "Γενίτσαροι και Μπούλες" κλέβει την παράσταση!
Το παραδοσιακό αυτό δρώμενο λαμβάνει μέρος την 1η και την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Συμμετέχουν σ' αυτό μόνο νεαροί άνδρες που μεταμφιέζονται σε Γεν(ν)ίτσαρους - με φουστανέλα, ασημένια κοσμήματα και κέρινο προσωπείο - και σε Μπούλες με φαρδιά φορέματα και εντυπωσιακό προσωπείο. Τα μπουλούκια γυρνούν στους δρόμους υπό τους ήχους του Ζαλιστού, με τον ζουρνά και το νταούλι να ακολουθούν την πομπή. Ο περίφημος ναουσαίικος οίνος ρέει άφθονος!
Tip: αξίζει μια επίσκεψη στα εργαστήρια των παραδοσιακών ενδυμασιών "Γενίτσαροι και Μπούλες" και "Κονάκι". Θαυμάστε τα παραδοσιακά μακεδονίτικα σπίτια στις συνοικίες Αλώνια και Μεταμόρφωση καθώς και την αναπαλαιωμένη Δημοτική Βιβλιοθήκη με την επιγραφή "το φάρμακο της ψυχής".
Ξενοδοχεία στη Νάουσα

6. Ξάνθη

Ξάνθη, Θράκη, Ελλάδα
Η Ξάνθη διοργανώνει το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Β. Ελλάδος! Φέτος το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει θέμα "4 Εποχές"!
Μετά τη μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση την Κυριακή της Αποκριάς αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο «το κάψιμο του Τζάρου» στον ποταμό Κόσυνθο υπό τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα!
Ο «Τζάρος» ή η «Τζάρους» (κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης), ήταν ένα ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης.
Ξενοδοχεία στη Ξάνθη

7. Γιάννενα

Ιωάννινα, Ήπειρος
Παρακολουθήστε στα Ιωάννινα την αναβίωση του εθίμου "τζαμάλες", δηλαδή τις μεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες οι μεταμφιεσμένοι χορεύουν, με το γλέντι να κρατάει μέχρι πρωίας! Στην κεντρική πλατεία στήνεται το γνωστό γαϊτανάκι.
Αεροπορικά εισιτήρια για Ιωάννινα

8. Κοζάνη

Καρναβάλι,Ελλάδα
Μετά τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, το βράδυ σε κάθε γειτονιά ανάβουν οι "φανοί" δηλαδή οι μεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες χορεύουν και τραγουδούν! Το κρασί, τα «κιχιά», τα κεράσματα και τα «ξιανέντροπα» ή «νοικουκυρίσια» σκωπτικά τραγούδια δίνουν και παίρνουν!
Αεροπορικά εισιτήρια για Κοζάνη

9. Τύρναβος

Τσίπουρο
Το έθιμο "Μπουρανί" λαμβάνει χώρα την Καθαρά Δευτέρα, κάθε χρόνο, στον Τύρναβο. Αν επισκεφτείτε τον Τύρναβο μη ξαφνιαστείτε από τα «πειράγματα» εκείνης της ημέρας! Όσο για το τσίπουρο θα ρέει άφθονο!
Ενοικίαση Αυτοκινήτου με την Skyscanner

10. Άμφισσα

Αποκριάτικο καρναβάλι, Ελλάδα
Εκτός από το καρναβάλι την Κυριακή που καταλήγει σε γλέντι, ενδιαφέρον έχει η αναπαράσταση της «Νύχτας των Στοιχειών» το βράδυ του Σαββάτου. Τα στοιχειά περιπλανώνται στους δρόμους δημιουργώντας έτσι μια μυστηριακή ατμόσφαιρα!
Το έθιμο αναφέρεται στον παλιό μύθο κατά τον οποίον η Λενιώ, η αγαπημένη του Κωσταντή, σκοτώνεται από κεραυνό, στην πηγή της Χάρμαινας στα Ταμπάκικα. Εκείνος, μαθαίνοντας τον χαμό της πέφτει από το Κάστρο και στοιχειωμένος πια τριγυρνά στα καλντερίμια! Το Στοιχειό της Χάρμαινας είναι ο προστάτης των Ταμπάκηδων, κατεβαίνει τα σκαλιά του Αι-Νικόλα μαζί με άλλα εξωπραγματικά πλάσματα για να συναντηθεί με τα άλλα δύο Στοιχειά της Τέχολης και του Γκιριζιού στην Πλατεία Κεχαγιά, όπου θα παλέψουν! Επίσης οργανώνεται κυνήγι κρυμμένου θησαυρού!
Ξενοδοχεία στην Άμφισσα

11. Μεθώνη

Μεθώνη, νομός Μεσσήνης
Το Κάστρο της Μεθώνης και η μικρή κωμόπολη της είναι ένα όμορφο city break!
Εδώ αναβιώνει το έθιμο του "Κουτρούλη ο γάμος"! Ο καβαλλάριος (ιππότης) Ιωάννης Κουτρούλης, συγκατοίκησε με γυναίκα που είχε φύγει από το συζυγικό σπίτι μετά από σκάνδαλο. Η μη νόμιμη αυτή συγκατοίκηση τράβηξε την προσοχή της εκκλησίας, η οποία αφόρισε τη γυναίκα. Επί 17 χρόνια ο Κουτρούλης, παρά τη µεγάλη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, αγωνιζόταν να την παντρευτεί νόµιµα. Τελικά η γυναίκα παρουσίασε το διαζύγιο και έγινε το µυστήριο, το γλέντι κράτησε πολλές ημέρες! Πηγαίνετε κι εσείς ως καλεσμένοι στον γάμο!
Περισσότερη Μεσσηνία στο άρθρο μας: Φυσικές ομορφιές της Ελλάδας προς εξερεύνηση!
Skyscanner Ξενοδοχεία

12. Καλαμάτα

Μαρίνα στην Καλαμάτα
Το Καλαματιανό Καρναβάλι ετοιμάζεται για τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, την τελετή λήξης, την απονομή βραβείων και τη μεγάλη συναυλία στην κεντρική πλατεία Βασ. Γεωργίου!
Δείτε τα 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στην Καλαμάτα!
Ξενοδοχεία στην Καλαμάτα
Αεροπορικά εισιτήρια για Καλαμάτα

13. Ναύπλιο

Ναύπλιο
Ένα αναπλιώτικο καρναβάλι όπως παλιά!
Οι καρναβαλιστές πλημμυρίζουν την πόλη με χορούς και παιχνίδια και συνοδεύουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο στο ταξίδι του προς την καύση! Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις είναι πολλές και διάφορες, ενώ το Ναύπλιο είναι πανέμορφο όλες τις εποχές του χρόνου!
Το Ναύπλιο ενδείκνυται ως ταξιδιωτικός προορισμός όλες τις εποχές του, δείτε περισσότερα στο άρθρο μας: Κοντινές αποδράσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος τον Ιούνιο!
Ξενοδοχεία στο Ναύπλιο

14. Κέρκυρα

Η πόλη της Κέρκυρας το βράδυ
Η Κερκυραϊκή Αποκριά ίσως δε μοιάζει με καμία άλλη και θυμίζει κάτι από Βενετία! Στην πόλη της Κέρκυρας οι εορταστικές εκδηλώσεις έχουν επηρεαστεί από την άφιξη των Βενετών και αυτό είναι εμφανές έως και τις μέρες μας.
Και το Πάσχα είναι ξεχωριστό στην Κέρκυρα! Μάθετε περισσότερα στο άρθρο μας Μέρη ανά την Ελλάδα όπου το Πάσχα είναι ξεχωριστό!
enter image description here
Αεροπορικά εισιτήρια για Κέρκυρα

15. Ζάκυνθος

Καρβάλι

Τα παραδοσιακά έθιμα εδώ είναι πολλά, ωστόσο είναι το ιστορικό σατιρικό δρώμενο "η κηδεία της μάσκας" που κλέβει την παράσταση στη Ζάκυνθο! Αξίζει ένα ταξιδάκι για μια διαφορετική αποκριάτικη εμπειρία!


https://gr.skyscanner.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: