Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Η Μέι έγινε εξώφυλλο στη Vogue αλλά είναι η απαράδεκτη απάντησή της στη συνέντευξη που θα θυμόμαστε περισσότερο

THERESA MAY COMMONWEALTH DAY


Τερέζα Μέι κατάφερε κάτι που ούτε η «Σιδηρά Κυρία», Μάργκαρετ Θάτσερ δεν θα μπορούσε να φέρεις σε πέρας- αν και είναι αμφίβολο εάν δεν θα την ενδιέφερε. Να γίνει η πρώτη πολιτικός της Μεγάλης Βρετανίας που επέλεξε η αμερικανική έκδοση του περιοδικού Vogue για το νέο του εξώφυλλο.
Θα έλεγε κανείς πως η επιλογή είναι ταιριαστή για το συγκεκριμένο περιοδικό. Η Μέι είναι μια από τις πιο επιφανς γυναίκες πολιτικούς της εποχής της, πρωθυπουργός μιας ισχυρής χώρας, βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας εξαιτίας του Brexit και φυσικά έχει ένα πολύ δικό της, ιδιαίτερο στιλ. Λατρεύει τη μόδα και τα καλά ακριβά «κομμάτια» στη ντουλάπα της (αν και πολλές επιλογές της θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως και τραγικές) και φυσικά διαβάζει το Vogue, όπως έχει άλλωστε δηλώσει.
Δεν δυσκολεύτηκε λοιπόν καθόλου να πει το «ναι» στη Βρετανή διευθύντρια της Vogue, Άννα Γούιντορ και στην διάσημη φωτογράφο Άννι Λίμποβιτς. Εξάλλου ποιος θα αρνιόταν; Σωστά; Και πόσο στραβά θα μπορούσε να πάει μια συνέντευξη και μια φωτογράφιση για την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου σε ένα περιοδικό μόδας;
Κι όμως πήγε...
Μια φαινομενικά αθώα ερώτηση της Γκάμπι Γουντ και μια απάντηση που θύμιζε περισσότερο απάντηση συμμετέχουσας σε διαγωνισμό καλλιστείων όπου όλες οι φιναλίστ εύχονται «παγκόσμια ειρήνη», ήταν αρκετά.
Η ερώτηση ήταν: Εάν είχατε μια υπερδύναμη, ποια θα θέλατε να είναι αυτή; 


Και η Μέι απάντησε: Νομίζω πως θα ήθελα να εξασφαλίσω για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο πρόσβαση σε καθαρό νερό και αρκετό φαγητό, ώστε να μην βλέπουμε ανθρώπους που λιμοκτονούν.

Και ποιος δεν θα το ήθελε θα πείτε. Όλοι το θέλουμε (εντάξει προφανώς κάποια αρπακτικά του συστήματος που πλουτίζουν από τη φτώχεια και την ανέχεια λαών να μην έκαναν μια τέτοια ευχή).
Η διαφορά όμως όλων εμάς από τη Τερέζα Μέι και τον/την κάθε πρωθυπουργό μιας χώρας με τόση δύναμη όσο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πως έχουν ήδη στα χέρια τους αυτή τη δύναμη και ακόμη και εάν δεν τα καταφέρουν ποτέ να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε καθαρό και φαγητό για όλους τους ανθρώπους, το διάστημα που τους έχεις δοθεί αυτή η δύναμη, μπορούν να προσπαθήσουν. Και η αρχή θα μπορούσε να γίνει από τις ίδιες τις χώρες που κυβερνούν, βάσει της βούλησης του ίδιου τους του λαού.
Και η αλήθεια για την κ.Μέι είναι πως δεν έχει δώσει ακόμη δείγματα πως προσπαθεί αρκετά.
Φυσικά αυτή η άστοχη- επιεικώς- ή κατά πολλούς υποκριτική έως εξοργιστική απάντηση της Μέι δεν πέρασε απαρατήρητη. Πολλοί χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντέδρασαν και άρχισαν να αναρτούν τίτλους από ειδήσεις σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης για τους όλο και περισσότερους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο που καταφεύγουν σε τράπεζες τροφίμων, για όσους ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, για νοσηλευτές στο υπό κατάρρευση εθνικό σύστημα υγείας της χώρας που αμείβονται με τόσο χαμηλούς μισθούς ώστε να καταφεύγουν φιλανθρωπίες ή για το ρεκόρ οικογενειών που έχασαν τα σπίτια τους μέσα στο 2016.


You HAVE got the power to stop people starving, Theresa May. You're the fucking Prime Minister
@MissEllieMae @WingsScotland It's not even a superpower! god, she even dodges the fluff questions.
@MissEllieMae uk people are starving due to tory benefit sanctions

Κατά τα άλλα η κ. Μέι επέλεξε για τη φωτογράφηση της να φορέσει ένα φόρεμα με ασορτί παλτό του βρετανού σχεδιαστή ΛΚ Μπένετ (αξίας 225 και 425 βρετανικών λιρών αντίστοιχα) προσπαθώντας προφανώς να αποφύγει το μίνι σκάνδαλο που προκάλεσε όταν πέρυσι σε μια άλλη φωτογράφηση για περιοδικό εμφανίστηκε με ένα δερμάτινο παντελόνι (αξίας 995 λιρών). Μια πιο...συντηρητική επιλογή ήταν μάλλον μια αναγκαστική επιλογή. Ωστόσο δεν προσπάθησε και πολύ να επιλέξει ρούχα κάπως πιο χαμηλού κόστους. Η κατά παραγγελία μπλούζα από κασμίρ που φορά στη φωτογραφία με το σύζυγό της κοστίζει 1200 λίρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: