Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

16 πράγματα που μας πείθουν πως ξαναζούμε τα 90's

Μήπως ζείτε κι εσείς ένα διαρκές 90΄s déjà-vu;


Είναι μια μαζική παραίσθηση; Ένας μυστήριος ψυχαναγκασμός; Φταίει η ''άρρωστη'' νοσταλγία μας που κάνει το παρελθόν μας να μοιάζει  πάντα καλύτερο από το παρόν μας; Μπορεί να είναι όλα αυτά μαζί. Ή μπορεί να ''φταίει'' απλώς η ανάγκη μας να επιστρέψουμε σε απλά, γνώριμα κι αγαπημένα μοτίβα – μια ανάγκη που εντείνεται σε πολύπλοκες εποχές κρίσης.
Τα 90’s για όσους δεν τα έζησαν ήταν μια τέτοια εποχή. Αθώα. Πλούσια. Χαρούμενη. Πριν. Πριν τα smartphones, το net surfing, την τρύπα του όζοντος, το healthy living. Πριν τα social media, τα hedge funds, την αξιολόγηση. Πριν τον ΙSIS. Που σημαίνει πως μπορούσες να φας junk, να καπνίσεις χωρίς ενοχές, να ταξιδέψεις στον κόσμο χωρίς φόβο, να καταναλώσεις χωρίς αναστολές. Tους  φίλους σου, τους έβλεπες. Κανονικά. Πήγαινες σε parties. Γελούσες, έκανες sex, καυγάδιζες από κοντά – όχι με μηνύματα σε chat rooms. Αν ήσουν 14, 15, 18 η ζωή φάνταζε ακόμα μια μεγάλη περιπέτεια. Ωραία χρόνια. Όλο και πιο συχνά, τώρα τελευταία, έχουμε την εντύπωση πως τα ξαναζούμε. Ιδού γιατί.
1. Στην τηλεόραση  προβάλλεται ξανά ο ''Τροχός της τύχης'' και το ''Μεγάλο Παζάρι''.
2. Τα metallics είναι η πιο hot τάση της σεζόν. Μαζί με τα chokers, τα καρό πουκάμισα, τα φλοράλ και τα denim jackets. Μόνο ο Cobein λείπει.
3. Ta Αdidas Stan Smith ξεπουλάνε.
4. Στην Αμερική είναι πάλι πρόεδρος ένας φαφλατάς τύπος που εμπλέκεται (και) σε σεξουαλικά σκάνδαλα.
5. Παπανδρέου – Γεννηματά: δυο ονόματα, μια (ακόμα) ιστορία στο ΠΑΣΟΚ.
6. Εν τω μεταξύ, στην ΝΔ αρχηγός είναι ένας Μητσοτάκης.
7. Και οι Τούρκοι στήνουν νέο σκηνικό έντασης στο Αιγαίο – με επίκεντρο τα Ίμια. 
8. Ξαναβλέπουμε αστραφτερά shows με τη Ρούλα Κορομηλά σε επανάληψη-λούπα
9. Είναι της μόδας πάλι τα τηλεοπτικά realities εγκλεισμού, σε σπίτια-''Ακαδημίες'' από φλούο φορμάικα, με καυγάδες, με ξινούς δασκάλους και με 'δήθεν' έρωτες στις τουαλέτες.
10. Γενικά, αναβιώνει η care-free τηλεοπτική αισθητική της αγαπημένης μας δεκαετίας: τραγούδι, χορός, παγιέτα, gossip μεσημεριανά και ανέμελες ξανθιές με μίνι που τσιρίζουν χαρούμενα: ''Γειά σαααααας, από πού μας παίρνετεεεε; Από το Χιλιομόοοοοοδι; Α καλά, τα φιλιά μας στο Χιλιομόδι''.
11. Συζητάμε στο γραφείο μήπως τα’χει η Άννα Βίσση με τον Νίκο Καρβέλα.
12. Οι cool φίλοι μας μαζεύουν Pokemon.
13 Στο σινεμά παίζεται το sequel του ''Trainspotting''. Και ετοιμάζεται κι αυτό του μικρού, βουλιμικού manga, του Kabamaru.
14. Το ''Καλομοιράκι'' με την ωραία του, συναχωμένη του φωνούλα και με τα ωραία του, φτωχά ελληνικούλια, εμφανίζεται σε ένα μουσικό talent show.
15. Οι αδελφές Χαρίτου πίνουν καφέ και ανταλλάσσουν κακίες στο σαλόνι μας. (''Τρεις χάριτες'' φίλε - αξία διαχρονική)
16. Αυτό τον Μάιο, η αμερικάνικη τηλεόραση, θα ξαναχωθεί στον ύποπτο, ονειρικό, σουρεαλιστικό, αινιγματικό  κόσμο του ''Τwin Peaks'' (πληθυσμός, 51.021 κάτοικοι). Σκηνοθετεί ο David Lynch, πρωταγωνιστεί ο Kyle MacLachan. Tο cult fan base της σειράς ξεφαντώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: