Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Είχαμε δώσει 2,5 εκατ. δολάρια (2008-2009) για την κλιματική αλλαγή στην Καραϊβική σε προγράμματα που όπως διαπιστώθηκε, ουδέποτε υλοποιήθηκαν!


Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει αιτηθεί επίσης της επιστροφής 10 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν δοθεί την περίοδο 2008-2009 σε οργανισμούς του εξωτερικού χωρίς διασφαλίσεις!

Το ποσό των δυόμιση εκατομμυρίων δολαρίων που είχε δοθεί το 2008 για ενίσχυση προγραμμάτων περιορισμού της κλιματικής αλλαγής στην Καραϊβική, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, εντόπισε, διεκδίκησε και ανέκτησε το Υπουργείο Εξωτερικών.
AdTech Ad
Πρόκειται για χρήματα που είχαν χορηγηθεί το 2008 -επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη- στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ΚΚΑΚΚ), στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, όπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ).
Τα χρήματα αυτά εντοπίστηκαν μετά από μακρά και επίπονη έρευνα,  υπό τον πρέσβη Ν. Βαμβουνάκη, και κατατέθηκαν στις 24 Μαρτίου 2017, στην Τράπεζα της Ελλάδος όπως αποδεικνύεται και από σχετικά παραστατικά που είναι αναρτημένα δημοσίως στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.
Το θέμα των ασκόπως σπαταληθέντων χρημάτων, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν άλλωστε εξαρχής μία από τις προτεραιότητες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος έχοντας δώσει σαφείς εντολές για ενδελεχείς ελέγχους, και έχοντας μετά από δύο χρόνια μια σαφέστατη εικόνα της κατάστασης είχε πει σχετικά με αυτό,  πρόσφατα στη Βουλή, ότι έχουν εντοπιστεί υποθέσεις κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος που όταν θα δουν το φως της δημοσιότητας «θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι».
Ειδικότερα, τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια είχαν χορηγηθεί για συγκεκριμένα προγράμματα  που, όπως  διαπιστώθηκε, ουδέποτε υλοποιήθηκαν.
Άξιο λόγου είναι ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε μεριμνήσει τότε για τη σύνταξη και υπογραφή του απαιτούμενου Μνημονίου Κατανόησης, βάσει του οποίου θα προβλέπονταν υποχρεώσεις και μηχανισμοί για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της συμφωνίας. Το αποτέλεσμα αυτών των «παραλείψεων» ήταν να βρεθούν τα 2,5 εκατ. δολάρια ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο δημοσίου χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%.
Η επιστροφή των 2.5 εκατ. φαίνεται να είναι μόνο η αρχή: Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έχουν ήδη εντοπιστεί άλλα 10 εκατομμύρια δολάρια που είχαν επίσης χορηγηθεί κατά την περίοδο 2008-2009 χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις σε διαφόρους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού. Τα ποσά αυτά παραμένουν έως σήμερα αναξιοποίητα και έχει ζητηθεί η επιστροφή τους.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: