Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Συνάντηση του ΔΣ της ΟΜΕ με εργαζόμενους του Σωματείου (Εργοταξιακό) και αντιπροσωπεία Διοίκησης της Εταιρείας ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το ΔΣ της  Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας στα πλαίσια πρωτοβουλίας του νέου Προεδρείου της για επαφή με τους εργασιακούς χώρους των Σωματείων που είναι μέλη της, πραγματοποίησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων της μεταλλευτικής Εταιρείας ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ. που βρίσκεται στο 51 ο χιλ .της Ε.Ο ΑΜΦΙΣΣΑΣ -ΛΑΜΙΑΣ όπου συναντήθηκε με το επιχειρησιακό Σωματείο των εργαζομένων  και με την Διοίκηση της εταιρίας.

Η συνάντηση με το Σωματείο πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και όπως μας καταγγέλθηκε η σημερινή εργοδοσία -μετά την εξαγορά της εταιρείας- όχι μόνο προσπαθεί να περικόψει δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες αλλά προχώρησε και σε αυθαίρετες και παράνομες ρυθμίσεις σε βάρος των εργαζόμενων , σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού με μονομερείς και παράνομες αντισυνδικαλιστικές παρεμβάσεις στοχοποιώντας τους εκλεγμένους συνδικαλιστές.
Δυστυχώς και στη συνάντηση με τη Διοίκηση της Εταιρείας παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού των συνθηκών εργασίας παρουσιάζοντας τις όποιες επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής σαν μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων δεν παρέλειψε την συνειδητή παρέμβαση στην λειτουργία του σωματείου αλλά και στη στοχοποίηση της δράσης των συνδικαλιστών, προσπαθώντας παράλληλα να εμφανίσει ότι ακολουθεί μια νομότυπη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και ότι φροντίζει με «δίκαιο» τρόπο τις αμοιβές των εργαζόμενων. 
Είναι φανερό ότι τόσο από την ενημέρωση της Ομοσπονδίας την προηγούμενη χρονιά όσο και από τα έγγραφα που τα προηγούμενα χρόνια μας είχαν αποστείλει, διαπιστώσαμε ότι όχι μόνο δεν βελτιώθηκε η κατάσταση αλλά στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα προστέθηκαν καινούργια.
Παράλληλα αν και η προσπάθεια της ΟΜΕ ήταν να παρέμβει θετικά αφενός για την επίλυση κάποιων επειγόντων προβλημάτων, αφετέρου για την διασφάλιση της απρόσκοπτης συνδικαλιστικής δραστηριότητας του σωματείου, όχι μόνο δεν έγινε καμία πρόοδος σε ότι αφορά την επίλυση προβλημάτων αλλά με νέες «αυθόρμητες παρεμβάσεις» εργαζόμενων και «συνδικαλιστικές πρωτοβουλίες» εντείνονται οι προσπάθειες ανατροπής της εκλεγμένης ηγεσίας του σωματείου με προφανή στόχο την ανάδειξη «συνετών» και υπάκουων συνδικαλιστών.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η ΟΜΕ θεωρώντας ότι η παρέμβαση δεν είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα, είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τόσο την κοινή γνώμη όσο και την πολιτική ηγεσία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για τα προβλήματα των μεταλλωρύχων στην επιχείρηση και να εντείνει την παρέμβαση στο πλευρό του σωματείου και σε συντονισμό με άλλα συνδικάτα.

Έτσι με βάση την επίσκεψη της διαπίστωσε τα παρακάτω σοβαρά προβλήματα:

1.   Για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας  στην Υπόγεια εκμετάλλευση με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά  περιστατικά  «παρ ολίγων ατυχημάτων», αφού ο Κώδικας Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ), φαίνεται ότι δεν τηρείται. Έτσι και προκειμένου να αυξηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η εξόρυξη του βωξίτη, παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο να ΄΄πριονίζονται’’ οι κολώνες στήριξης των στοών , με άμεσο κίνδυνο της ζωής των εργαζομένων, μιας και οι στοές κινδυνεύουν με πτώση των οροφών. Παράλληλα δεν γίνονται τα απαραίτητα ξεσκαρώματα ή όπου γίνονται, γίνονται πλημμελώς, με μεθόδους που γινόντουσαν χειρωνακτικά πριν τριάντα και πάνω χρόνια, αντί να χρησιμοποιεί τα σύγχρονα μηχανήματα που όμως πολλά τα παρόπλισε, χρησιμοποιώντας τους χειριστές τους για πιο «παραγωγικές» εργασίες, όπως φόρτωση βωξίτη ή διάτρηση. Αλλά και οι άλλες μέθοδοι ασφάλειας (όπως η ύλωση οροφής) γίνονται με κρίσιμα  -για την ασφάλεια των εργαζομένων -υλικά (ρητίνες) τα οποία είναιεκτός προδιαγραφών λόγω ημερομηνίας λήξης τους. Για όλα τα παραπάνω , και μια σειρά άλλων σημαντικών παραβάσεων που στο παρελθόν έχουν σφραγιστεί και ολόκληρες στοές ,έχει σαφή άποψη η Επιθεώρηση Μεταλλείων Ν. Ελλάδος που επέβαλε πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ γεγονός που η εταιρία προσπαθεί να το μεταφέρει στις πλάτες των εργαζομένων με  περικοπές των αποδοχών τους

2.   Η εργατική νομοθεσία παραβιάζεται συστηματικά αφού:
·        έχει καταργήσει την καταβολή της ετήσιας άδειας σε δύο δόσεις, όπως η νομοθεσία ορίζει, δίνοντας τις όποτε θέλει και το 2016 έδωσε τις άδειες σε 5 και 6 δόσεις, ενώ παράλληλα κατήργησε τις κατ έθιμο  αργίες της Καθαρής Δευτέρας και των Θεοφανίων, δίνοντας ρεπό σε όσους αρνήθηκαν την άδεια και σε όσους δεν δούλεψαν κόψανε το μεροκάματο..!
·        ανάγκασε πολλούς εργαζόμενους τους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με ανατροπές στις εργασιακές συνήθειες, ενώ σε μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων-ιδιαίτερα σε όσους έχουν συνδικαλιστική δραστηριότητα- έχει περικόψει όλα σχεδόν τα επιδόματα.
·        ακολουθεί πολιτική άνισης μεταχείρισης στην άλλη μερίδα των εργαζομένων, διαχωρίζοντας τους σε ημέτερους και μη με αποτέλεσμα να υπάρχουν στον ίδιο χώρο εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων.

3.   Η συνδικαλιστική νομοθεσία δεν υπάρχει για τη συγκεκριμένη εταιρεία, μιας και ξεκίνησαν συστηματικά επιθέσεις ενάντια στο Σωματείο και στους συνδικαλιστές μετά από την εξαγορά της εταιρείας, στον νέο εργοδότη:
·         τιμωρεί για ψύλλου πήδημα συνδικαλιστές με εξοντωτικές ποινές αργιών, για την δράση τους, ή με περικοπή αποδοχών και όπως μας αναφέρθηκε τη μέρα που επισκεφθήκαμε το μεταλλείο, τιμώρησαν  συνδικαλιστή, για «παράπτωμα» που έγινε πριν από ένα τρίμηνο.
·         κατά παράβαση του νόμου 1264 για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, σε «συνάξεις» που καλεί είτε ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος, είτε άνθρωποί του βρίζουν το Σωματείο και συνδικαλιστές,μαζεύουν «άκρως δημοκρατικά» υπογραφές εργαζομένων ενάντια στη διοίκηση του Σωματείου και μάλιστα έφθασαν να    οργανώσουν ακόμη και πορεία - διαδήλωση ενάντια στο Σωματείο και στο Εργατικό Κέντρο, εργάσιμη μέρα, με μεταφορά των «αυτοβούλως» συμμετεχόντων με τα λεωφορεία μεταφοράς προσωπικού!!
·         Ακόμη και κατά την επίσκεψη μας, παρουσία του Προεδρείου της ΟΜΕ, κατά την παρουσίαση του έργου της εταιρείας, έκπληκτοι ακούσαμε τον διευθύνοντα σύμβουλο να κατηγορεί το ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΟ σωματείο, για ανακοίνωση που εξέδωσε, που όπως ερμηνεύει η εταιρεία, «παρο λίγον» θα τις έκανε μεγάλη ζημιά σε ..συμφωνία πώλησης, ενώ παράλληλα ο νομικός σύμβουλος της εταιρίας κατηγορούσε τους συνδικαλιστές για λειτουργίες του σωματείου σχετικά με τη εγγραφή ή μη εργαζομένων. Είναι προφανής η αγωνία της εργοδοσίας για την ανατροπή των συσχετισμών στο σωματείο και αυτό από μόνο του αποτελεί ευθεία παραβίαση της συνδικαλιστικής ελευθερίας στο χώρο δουλειάς.

4.    Για τα περισσότερα από τα παραπάνω με πρωτοβουλία του Σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, έχουν γίνει παρεμβάσεις στην τοπική επιθεώρηση εργασίας, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άμφισσας αλλά και στο Υπουργείο Εργασίας, σε τριμερή με την παρουσία του ΓΓ κ. Νεφελούδη όπου για τίποτα δε δεσμεύτηκε η επιχείρηση.

Συμπερασματικά αυτό που αποκομίσαμε από τη συνάντηση με την εταιρεία ήταν ότι αποτελεί μια κερδοφόρα επιχείρηση του κλάδου με σημαντική προσφορά στην εξόρυξη του Ορυκτού Πλούτου και τις εξαγωγές, που δίνει μεγάλη σημασία στα ζητήματα  Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας, αφού διαθέτει 2 Τεχνικούς Ασφαλείας, Ιατρό Εργασίας και με επενδύσεις 12 εκ. Ευρώ που κατά κύριο λόγο κατευθύνθηκαν στην αλλαγή πεπαλαιωμένου μηχανολογικού εξοπλισμού λόγου ηλικίας.  Παρόλα αυτά και στοχευμένες απολύσεις και προσλήψεις έγιναν, τα νόμιμα επιδόματα γίνανε μπόνους με αποτέλεσμα σε άλλους να μειωθεί ο μισθός και σε “κάποιους” να ανέβει , οι άδειες κατακερματίσθηκαν  και οι συνδικαλιστές να διώκονται με στόχο η παραγωγικότητα να πολλαπλασιαστεί με το μικρότερο κόστος για την επιχείρηση.

Προκειμένου να συμβάλουμε στον αγώνα των εργαζόμενων και στις προσπάθειες του σωματείου σανΟμοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) προτείναμε στην Διοίκηση Εταιρείας ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ τα εξής:
1.   Να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το Σωματείο για υπογραφή ΣΣΕ με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα που αναλογούν σε εργαζόμενους που δουλεύουν σε  επικίνδυνη εργασία και σε δύσκολες συνθήκες.
2.   Να σεβαστούν την εργατική και συνδικαλιστική νομοθεσία μην κριτικάροντας ανακοινώσεις των Σωματείων αλλά και να σταματήσουν την έμμεση πλην σαφώς δίωξη των συνδικαλιστών εργαζομένων και να μην  δημιουργούν κλίμα έντασης και τρομοκρατίας στους εργαζόμενους. Να επιστρέψουν τα χρήματασε όσους μέχρι τώρα έκοψαν χρήματα από τους μισθούς για διάφορους λόγους.
3.   Να μην κόβουν μεροκάματα δίδοντάς τους κανονική άδεια, στις επίσημες αργίες που τις δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι στην χώρα μας εδώ και ένα αιώνα και να δίνουν  προγραμματισμένα τις άδειες όπως προβλέπει η νομοθεσία για να μπορούν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους ή για να αντιμετωπίσουν σοβαρά προσωπικά και οικογενειακά ζητήματα.
4.   Να συνεργαστούν με το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., εφόσον θέλουν να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στα ζητήματα ΕΥΑΕ, με σεμινάρια σε όλο το προσωπικό και σε προϊσταμένους, ιδιαίτερα στα ζητήματα των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στους χώρους εργασίας, που η εταιρεία με την συμπεριφορά της ήδη δημιούργησε στους εργαζόμενους με την καταπίεση που προσπαθεί να επιβάλει.

Η Ομοσπονδία μας αφού αποκόμισε την αγωνία των συνάδελφων μεταλλωρύχων για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους και για τη σωματική τους ακεραιότητα στον εργασιακό μεσαίωνα που ζούνε, καθώς και για την τύχη του Σωματείου τους, που στέκεται, παλεύοντας  δίπλα τους για το αυτονόητο, τα εργασιακά τους δικαιώματα θα καταγγείλει αυτές τις συνθήκες σε όλο το Εργατικό Κίνημα,σε όλους τους αρμόδιους φορείς  και στον Τύπο και θα είναι σε συνεχή επαφή με τους εργαζομένους, ελπίζοντας σε βελτίωση και λύση στα εργασιακά και θεσμικά ζητήματα όλων των εργαζομένων. Παρότι η εταιρεία το μόνο που δέχτηκε είναι η συνεργασία με το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., η ΟΜΕ θα είναι σε αγωνιστική εγρήγορση και αν χρειασθεί θα επανέλθουμε σύντομα στη Φωκίδα.
Στο μέτρο του δυνατού θα παρέμβουμε σε κάθε κατεύθυνση ώστε να λειτουργήσει ο Ν. 1264/82 σε όλες τις διαδικασίες που έχει κινήσει η νόμιμα εκλεγμένη διοίκηση του Σωματείου και θα υπερασπισθούμε τις συνδικαλιστικές ελευθερίες που έχουν μπει στο στόχαστρο εργοδοτών, κυβέρνησης και τρόικας, καλώντας όλους τους εργαζόμενους αφενός μεν να κλείσουν τα αυτιά τους στις ‘’εργοδοτικές σειρήνες’’ αφετέρου δε να  .συσπειρωθούν γύρω από το Σωματείο τους και όλοι μαζί ενωμένοι και δυνατοί να διασφαλίσουν και προάγουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και κατακτήσεις ιδιαίτερα για τα θέματα που αφορούν την Υγιεινή και Ασφάλεια τους που είναι και αδιαπραγμάτευτα.

Είναι γνωστό ότι τον πλούτο τον παράγουν οι Εργαζόμενοι, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι η σημαντικότερη επένδυση της κάθε εργοδοσίας και για αυτό να απολαμβάνουν αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα με απόλυτο σεβασμό τουλάχιστον για τα προβλεπόμενα από την εργατική και μεταλλευτική νομοθεσία.
   
             ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Μ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: