Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Πιλότοι αποκαλύπτουν «ιστορίες τρόμου» από πτήσεις, τις οποίες ποτέ δεν έμαθαν οι επιβάτες

AIRCRAFT ACCIDENT


Στατιστικά, το αεροπλάνο, ως γνωστόν, είναι πιο ασφαλές μέσο μεταφοράς από το αυτοκίνητο, ωστόσο είναι η ίδια η φύση των αεροπορικών ατυχημάτων τέτοια, που τείνουν να προκαλούν μεγαλύτερο τρόμο στην κοινή γνώμη. Αν μη τι άλλο, ο επιβάτης βρίσκεται σε τεράστια ύψη, με την ασφάλειά του στα χέρια των κυβερνητών και του πληρώματος- και οποιοδήποτε λάθος ή αστοχία υλικού μπορεί να αποδειχθούν μοιραία.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι πολλές οι επικίνδυνες καταστάσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν τα πληρώματα των αεροσκαφών, αλλά δεν γνωστοποιούνται στους επιβάτες για αποφευχθεί ένας πανικός που μπορεί να αποδειχθεί και ο ίδιος εξαιρετικά επικίνδυνος. Κάποιες από αυτές τις «ιστορίες τρόμου» μοιράστηκαν πιλότοι στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Reddit. Ακολουθούν μερικές εξ αυτών.
Έλλειψη αέρα, λόγω μη λειτουργίας μιας από τις πηγές οξυγόνου του αεροσκάφους
«Στα 25.000 πόδια νιώθω να χάνεται ο αέρας από τα πνευμόνια μου. Προσπαθώ να εισπνεύσω, αλλά δεν μπορώ, και τα πνευμόνια μου αδειάζουν γρήγορα. Αμέσως βγάζω τα γυαλιά και τα ακουστικά μου, και φορώ τη full face μάσκα οξυγόνου και τις διόπτρες καπνού. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχεται 100% οξυγόνο με συνεχή ροή, που προσφέρεται και για υψόμετρα μέχρι 41.000 ποδών. Ο συγκυβερνήτης μου κάνει το ίδιο. Είναι το πρώτο που κάνεις, επειδή αν πεθάνουν οι πιλότοι δεν υπάρχει κανείς να πετάξει το αεροπλάνο και όλοι οι υπόλοιποι πεθαίνουν. Μετά ανακηρύσσουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πραγματοποιούμε έκτακτη κάθοδο, αγγίζοντας τη μέγιστη ταχύτητά μας ενώ ενεργοποιούμε τα αερόφρενα...λαμβάνουμε έγκριση στα 10.000 πόδια και αρχίζουμε να εκτελούμε στροφή 180 μοιρών για να επιστρέψουμε στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες».
Σύγκρουση με πουλιά
«Πετάξαμε μέσα από ένα σμήνος πουλιών κατά την απογείωση, σε ύψος περίπου 500 ποδών. Όλα πήγαν καλά, δεν χτυπήσαμε τίποτα, αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε καταλήξει όπως στην κινηματογραφική ταινία “Sully”. Δεν νομίζω ότι πίσω κατάλαβε κανείς τίποτα, αλλά σίγουρα μας ανέβασε την αδρεναλίνη».
Χτύπημα από αστραπή
«Μας χτύπησε αστραπή τις προάλλες, και δεν είχε πλάκα. Τρομοκρατηθήκαμε και οι δύο. Και το ραντάρ δεν έδειχνε τίποτα».
Χτύπημα στο κεφάλι
«Στη δεύτερη σόλο πτήση μου, ενώ ήμουν ακόμα εκπαιδευόμενος πιλότος, έπεσα σε κενό αέρος αμέσως μετά την απογείωση, με αποτέλεσμα να χτυπήσω το κεφάλι μου στην οροφή αρκετά δυνατά για να ζαλιστώ. Ποτέ δεν το είπα σε κανέναν».
Συμβουλές προς επιβάτες
«Αν ο κυβερνήτης σας λέει να παραμείνετε ήρεμοι, επειδή θα υπάρξει αναταραχή, τότε θα υπάρξει αναταραχή. Αλλά αν ακούσετε να λέει “το πλήρωμα καμπίνας να καθίσει”, τότε κάτι θα πάει πολύ στραβά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: