Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Το θέμα των συγχωνεύσεων τραπεζών άνοιξε επισήμως η Ντ. Νουί

Το θέμα των συγχωνεύσεων τραπεζών άνοιξε επισήμως η Ντ. Νουί


Της Νένας Μαλλιάρα
Θέμα συγχωνεύσεων τραπεζών ανά την Ευρώπη στο πλαίσιο της δημιουργίας ενιαίας τραπεζικής αγοράς, άνοιξε η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί. Σε συνέντευξη που έδωσε προ ολίγου από τα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη στο πλαίσιο του ετήσιου report των εποπτικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η κ. Νουί ανέφερε ότι η αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων και η κερδοφορία των τραπεζών προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της Οικονομίας, παραμένουν στόχοι προτεραιότητας για την ΕΚΤ. Ωστόσο, το επόμενο μείζον θέμα και όραμα για την ΕΚΤ και την ενιαία τραπεζική αγορά, είναι οι συγχωνεύσεις τραπεζών σε διασυνοριακό επίπεδο. 
Οι δηλώσεις της κ. Νουί επιβεβαιώνουν πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Κεφάλαιο (18/3) όπου αναφέραμε ότι Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη μελετούν σχέδιο για τις τράπεζες στην Ευρώπη, το οποίο στηρίζεται σε εκτεταμένες εθνικές και διασυνοριακές συγχωνεύσεις. Όπως αναφέραμε χαρακτηριστικά, η νέα κατεύθυνση για την αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος - δεδομένου ότι από το 2008 μέχρι σήμερα οι συγχωνεύσεις "ξορκίζονταν" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGComp) -, θα αφορά και τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν το 2018 να γράψουν το "νέο κεφάλαιο" στην ιστορία τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "Κ", το μήνυμα των συγχωνεύσεων εκπέμπεται στους τραπεζικούς κύκλους τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, ως το επόμενο βήμα μετά την τακτοποίηση των ισολογισμών των 126 τραπεζών που εποπτεύει η ΕΚΤ στις 19 χώρες – μέλη του ευρώ. Οι τράπεζες αυτές κατέχουν σχεδόν το 82% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στην ευρωζώνη και παρουσιάζουν όλες, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, προβλήματα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αγγίζουν συνολικά το 1 τρις. ευρώ. Από αυτά το 1/10 αφορά στις ελληνικές τράπεζες. 
Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του "Κ" και ανακοινώνοντας για πρώτη φορά ότι ο επόμενος μεγάλος στόχος της ΕΚΤ είναι η δημιουργία "τραπεζικών θωρηκτών" μέσω συγχωνεύσεων ανά την Ευρώπη, η επικεφαλής του SSM ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: 
"Ένα θέμα για την ΕΚΤ είναι ο κατακερματισμός των τραπεζών σε πολλές χώρες, με αποτέλεσμα πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που οδηγεί σε ισχυρό ανταγωνισμό και αδύναμα κέρδη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα περίμενε κανείς κάποιες τράπεζες να βγουν εκτός αγοράς. Κατά την άποψή μου, υπάρχει ξεκάθαρα πεδίο συγκέντρωσης μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Επί του παρόντος δεν έχουμε δει πολλές εξαγορές και συγχωνεύσεις και όσες έγιναν ήταν περισσότερο σε εθνικό παρά σε διασυνοριακό επίπεδο. Αυτό είναι ένα πεδίο στο οποίο  η τραπεζική ένωση θα "παίξει", είπε η κ. Νουί, τονίζοντας ότι στόχος της τραπεζικής ένωσης είναι η δημιουργία μίας αληθινά ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς στην οποία θα δούμε επίσης διασυνοριακές συγχωνεύσεις. "Οι τράπεζες θα αποκτήσουν πιο ευρωπαϊκή σκοπιά, θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλη την ευρωζώνη και θα επωφελούνται από μία ευρύτερη αγορά. Την ίδια στιγμή, οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν από ευρύτερη γκάμα τραπεζών, οι οποίες θα ελέγχονται με βάση ενιαία, υψηλά στάνταρντς. Και αυτό είναι το όραμά μας για το μέλλον", είπε η επικεφαλής του SSM. 
Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου από την κορυφαία προτεραιότητα της ΕΚΤ που παραμένει η αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων, η κ. Νουί είπε ότι μεταξύ γ΄ τριμήνου 2015 και γ΄ τριμήνου 2016 τα NPLs υποχώρησαν κατά 54 δις. ευρώ, στα 921 δις. ευρώ και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε από το 7,3% στο 6,5%. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες – μέλη, το πρόβλημα των NPLs παραμένει μεγάλο ζήτημα και αυτά επιβαρύνουν την κερδοφορία των τραπεζών και τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτήσουν την Οικονομία.
Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ δημοσίευσε τις κατευθυντήριες γραμμές προς τις τράπεζες για το πώς περιμένει να χειριστούν το θέμα των "κόκκινων" δανείων. Βάσει των κατευθυντήριων γραμμών, οι τράπεζες οφείλουν να υλοποιήσουν μία ξεκάθαρη στρατηγική μείωσης των NPLs, η οποία περιλαμβάνει φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς στόχους, με την παράλληλη εφαρμογή σχετικών δομών διακυβέρνησης και λειτουργίας. 
Ωστόσο, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις τράπεζες και τις εποπτικές αρχές, τόνισε η κ. Νουί. Σε ορισμένες χώρες, το νομικό και δικαστικό πλαίσιο εμποδίζει τη γρήγορη επίλυση των NPLs και ως εκ τούτου οι εθνικές νομοθετικές αρχές πρέπει να αναλάβουν δράση επίσης: κάνοντας πιο αποτελεσματικά τα δικαστικά συστήματα, δημιουργώντας διαδικασίες ταχείας εξωδικαστικής επίλυσης οφειλών, αυξάνοντας την πρόσβαση στα ενέχυρα των δανείων και ευθυγραμμίζοντας τα φορολογικά κίνητρα.
Ένα θέμα που έχει εντοπίσει η ΕΚΤ, επεσήμανε η κ. Νουί, είναι επίσης τα διαφορετικά εσωτερικά μοντέλα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να υπολογίσουν τον κίνδυνο του ενεργητικού τους. Στην πορεία των ετών, οι τράπεζες κατέστησαν τα μοντέλα αυτά πιο πολύπλοκα προκειμένου να χαρτογραφήσουν όσο το δυνατόν ακριβέστερα τους αναλαμβανόμενους κινδύνους. Όμως, όσο πιο σύνθετα γίνονται τα εσωτερικά μοντέλα, τόσο πιο επιρρεπή αποδεικνύονται σε λάθη ή χειρισμούς. Επομένως, τα μοντέλα υπολογισμού των κινδύνων πρέπει να έχουν συνοχή και να είναι συγκρίσιμα. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο στόχος της ΕΚΤ είναι ο υπολογισμός των κινδύνων να γίνεται στη βάση πραγματικών κινδύνων και όχι μέσω επιλογών μοντέλων. Και για να το διασφαλίσει αυτό, δεν θα αυξήσει τα  risk-weighted assets ενιαία, αλλά ενδεχομένως σε κάποιες τράπεζες. 
"Οι τράπεζες δεν είναι μόνο σταθερότητα, αλλά και κερδοφορία", τόνισε επίσης η κ. Νουί. Όπως είπε, τα κέρδη είναι ένα αδύναμο σημείο για τις τράπεζες της ευρωζώνης, καθώς πολλές τράπεζες στην ευρωζώνη δεν κερδίζουν ούτε το κόστος του κεφαλαίου τους. Αυτό αφορά τις τράπεζες, τους επενδυτές αλλά και τις εποπτικές αρχές. Στην τελική, χρηματοπιστωτική σταθερότητα και κερδοφορία είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Η κερδοφορία των τραπεζών και το μοντέλο εργασιών τους αποτελούν προτεραιότητες – κλειδιά για την ΕΚΤ εδώ και κάποιο διάστημα. Φυσικά δεν θα πούμε στις τράπεζες με το ποιο μοντέλο θα λειτουργήσουν. Αλλά θα "προκαλούμε" την ανθεκτικότητά τους, παρακολουθώντας πολύ στενά το μοντέλο λειτουργίας τους. Παρακολουθώντας τράπεζες που είναι κερδοφόρες, παρατηρούμε ότι μοιράζονται το γεγονός των ισχυρών δομών κόστους και αυτό αποτελεί κάτι που πρέπει να δουν και οι άλλες τράπεζες.
"Βεβαίως, το κόστος δεν είναι η μόνο πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Εκτός των NPLs, θα μπορούσε να αναφερθεί η πολιτική αβεβαιότητα και η αναιμική ανάπτυξη, το διαφορετικό περιβάλλον επιτοκίων, οι αυστηρότεροι κανόνες και οι νέοι ανταγωνιστές. Ο κόσμος αλλάζει και οι τράπεζες πρέπει να αγκαλιάσουν αυτή την αλλαγή, προσαρμόζοντας καταλλήλως τα μοντέλα λειτουργίας τους ώστε να γίνουν κερδοφόρες ξανά", κατέληξε ο επικεφαλής του SSM. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: