Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ – «ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ» 3,8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

«Θαυματουργές» αποδεικνύονται οι ιδιότητες που είχε ένα μπλάνκο στα Φάρσαλα καθώς κατάφερε με τη δράση του να… εξαφανίσει 3,8 εκατομμύρια ευρώ ζημιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο.

Πρόκειται για το εργαλείο που χρησιμοποιούσαν επί σειρά ετών ιερείς «φουσκώνοντας» τις μισθοδοτικές καταστάσεις συναδέλφων τους, και για το οποίο έκαναν τα στραβά μάτια εφοριακοί στην κωμόπολη. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να αρχίσει αύριο από Δικαστήριο της Λάρισας παρουσιάζοντας μάλιστα μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς τόσο το ύψος της απάτης όσο και ο τρόπος, η διάρκεια αλλά και η επαγγελματική ιδιότητα των κατηγορουμένων ταράζουν τα λιμνάζοντα ύδατα.
Η «Ελευθερία» Λάρισας φέρνει στο φως της δημοσιότητας τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η απάτη από ένα τυχαίο γεγονός, εξηγεί πώς λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια, αναλύει τους ρόλους του καθενός και σημειώνει πώς πιάστηκαν από ένα επίσης τυχαίο γεγονός. Δημοσιεύει το πόρισμα του Υπουργείου Οικονομικών και θυμάται τι είχαν πει οι ιερείς στην προ μηνών δίκη τους για ένα μέρος του ποσού.
Πώς ξεκίνησαν:
Όλα αρχίζουν από ένα τυχαίο γεγονός. Στις μισθοδοτικές καταστάσεις των τριών πρώτων μηνών του 2004, ενώ κάποιοι ιερείς έχουν συνταξιοδοτηθεί, συνεχίζουν να εμφανίζονται στη σχετική λίστα τα ποσά που λάμβαναν. Συνολικά περίπου 9 χιλιάδες ευρώ. Γεγονός τυχαίο που πέφτει όμως στην αντίληψη ιερέα, ο οποίος αφού βλέπει πως το ποσό δεν το αναζητάει κανείς μέχρι και το τέλος του έτους, συλλαμβάνει την ιδέα. Να αρχίσει δηλαδή να αλλοιώνει συστηματικά τις καταστάσεις.
Αμέσως ενημερώνει και τον άλλο εκ των κατηγορουμένων, που ήταν Αρχιερατικός Επίτροπος της εκκλησιαστικής περιφέρειας Φαρσάλων. Εκείνος συμφωνεί όπως αναφέρεται και στο παραπεμπτικό βούλευμα. Σκέφτονται όμως πως υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν αντιληπτοί από την εφορία και συγκεκριμένα από υπαλλήλους του τμήματος εξόδων της ΔΟΥ Φαρσάλων. Δεν χάνουν χρόνο, οπότε ένας εξ αυτών πηγαίνει στον τότε προϊστάμενο ο οποίος με τη σειρά του «έτεινε ευήκοον ους». Στο «παιχνίδι» μπαίνουν ακόμη, ο τότε διαχειριστής του ταμείου της Δ.Ο.Υ., η γυναίκα του, καθώς και η τότε προϊσταμένη του τμήματος Εξόδων.
Και το μεγάλο «φαγοπότι» ξεκινάει από το 2005…
Τι έκαναν:
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», οι δύο ιερείς από τον Ιανουάριο του 2015 αλλοίωναν, όπως κατηγορούνται, τις υποβαλλόμενες κάθε μήνα από την Ιερά Μητρόπολη προς τη ΔΟΥ Φαρσάλων, μισθοδοτικές καταστάσεις των ιερέων της εκκλησιαστικής περιφέρειας Φαρσάλων είτε με διορθωτικό υγρό «μπλάνκο», σβήνοντας το αρχικό ποσό και γράφοντας ένα άλλο με στυλό, είτε προσθέτοντας απλά κι άλλον αριθμό μπροστά από το αρχικό ποσό. Στη συνέχεια ο ένας ιερέας τις κατέθετε στην αρμόδια ΔΟΥ και αφού γινόταν «πλημμελής έλεγχος από το τμήμα εξόδων, προέβαινε στη σύνταξη πράξης έγκρισης πληρωμής αυτών επί των αντιγράφων, ενώ στη συνέχεια εκδίδονταν τα αντίστοιχα γραμμάτια είσπραξης από το ταμείο της ΔΟΥ Φαρσάλων. Μέσω αυτών εισπράττονταν από τους ιερείς η μισθοδοσία των κληρικών του Δήμου, είτε σε επιταγή της ΔΟΥ είτε σε μετρητά» όπως αναφέρει το κατηγορητήριο.
Πώς τους κατάλαβαν:
Όλα τα ωραία όμως έχουν κάποτε ένα τέλος. Έτσι και αυτή η ιστορία τελειώνει εντελώς συμπτωματικά. Όπως σημειώνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, το καλοκαίρι του 2012 το ανακαλύπτει ένας τραπεζικός υπάλληλος της Ε.Τ.Ε. στη Λάρισα. Παρατηρεί πως οι ιερείς της εκκλησιαστικής περιφέρειας Ελασσόνας που έχει την ίδια δύναμη με την περιοχή των Φαρσάλων εισέπρατταν πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που απαιτούνταν για τους ιερείς των Φαρσάλων. Βρίσκει λοιπόν αυτή τη μεγάλη διαφορά και προβληματίζεται. Τηλεφωνεί σε υπάλληλο του τμήματος εξόδων της ΔΟΥ Φαρσάλων, η οποία με τη σειρά της ενημερώνει ανώτερα στελέχη για να φτάσουμε στο σημείο του ελέγχουν, και των αποκαλύψεων.
Τι έδειξε ο έλεγχος:
Σύμφωνα με το πόρισμα του ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών, την περίοδο 2005 – 2012 υποβλήθηκαν συνολικά 114 αλλοιωμένες – παραποιημένες μισθοδοτικές καταστάσεις για 47 ιερείς. Το συνολικό ποσό βλάβης του ελληνικού δημοσίου είναι το ποσό των 3.810.310,99 ευρώ.
Όσον αφορά τώρα στο μεγάλο ερώτημα για το που πήγαν τα λεφτά, σύμφωνα με πληροφορίες στο βούλευμα γίνεται γνωστό πως κάποιοι από τους κατηγορούμενους εξαφάνισαν τα υπεξαιρεθέντα ποσά «διά της επιμελούς αποκρύψεως σε άγνωστο μέρος ενώ αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τον τόπο όπου τα χρήματα αυτά είναι κρυμμένα ή τοποθετημένα».
*Πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται οι έξι (4 άνδρες και 2 γυναίκες) είναι: πλαστογραφία από κοινού κατ’ εξακολούθηση με σκοπούμενο συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημιά του δημοσίου που υπερβαίνει το ποσό των 73, 120 και 150 χιλιάδων ευρώ. Υπεξαίρεση από κοινού κατ’ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και άμεση συνδρομή σε χρήση πλαστών εγγράφων.
Ο ΙΕΡΕΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ
«Αμαρτωλή η Δ.Ο.Υ. Φαρσάλων…»
Οι δύο ιερείς πριν από μερικούς μήνες καταδικάστηκαν για τη μια παράμετρο μόνο της υπόθεσης (για μερικούς μήνες του 2012) από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο ένας τιμωρήθηκε με 18 χρόνια κάθειρξης και ο άλλος με 6.
Σύμφωνα με την «Ελευθερία», ο πρώτος κατά τη διάρκεια της απολογίας του έριξε τα «βέλη» των ευθυνών για το μεγαλύτερο μέρος της δράσης στη ΔΟΥ Φαρσάλων τονίζοντας πως «μου έδιναν κάτι και μένα. Αυτό ήταν το λάθος μου» και συνέχισε: «Ζητάω συγγνώμη από το δικαστήριο. Δεν μου αρέσει αυτό που έκανα, ούτε τότε μου άρεσε. Απλά είχα ανάγκη τα χρήματα. Μετανιώνω γι’ αυτά που έκανα».
Μάλιστα κάποια στιγμή είπε πως «τη μέρα που έγινε η σύλληψή μου δεν ήρθε ο άνθρωπος της ΔΟΥ να πάρει τα χρήματα» (σ.σ. το ποσό των 20.000 ευρώ).
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσα χρήματα πήρατε;
ΙΕΡΕΑΣ: Δεν ξέρω ακριβώς. Πότε λίγα, πότε παραπάνω. Περίπου 80 με 90 χιλιάδες ευρώ. Όχι παραπάνω. Δεν το ξεπέρασα αυτό το ποσό.
… Η ΔΟΥ Φαρσάλων είναι η πιο αμαρτωλή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς δεν έχετε ευθύνη;
ΙΕΡΕΑΣ: Ναι, αλλά φοβόμουν να αντιδράσω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γίνατε συνεργός όμως.
ΙΕΡΕΑΣ: Μετάνιωσα…
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατί παίρνατε αμοιβή αφού ξέρατε πως γίνεται κομπίνα;
ΙΕΡΕΑΣ: Όταν ήθελα να μιλήσω με απειλούσαν.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η μαφία ήταν; Εφοριακοί λέτε πως ήταν…
ΙΕΡΕΑΣ: Εγώ φοβόμουν.
Στο τέλος της απολογίας του ανέφερε «Ζητάω συγγνώμη από το Θεό που υπηρέτησα, υπηρετώ και θα υπηρετώ όσο ζω. Από την κοινωνία των Φαρσάλων που ξέρει το ποιόν μου. Συγγνώμη από την οικογένειά μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: